Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gusia_92 Master butterfly
Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 8:04 pm Temat postu: przepisy wigilijne. |
|
|
Moze to troche za wszesnie ale warto sabie je wyprubowac przed swietami albo przemyslec czy zrobic. moze i jestem glupia ale do swiat tylko dwa miesiace a jak znam zycie to to strasznie zleci.
Ciastka z ryzu dmuchanego
30 dag krówek
2 łyzki kakao > rozpuscic w rondlu na gazie
1/2 kostki margaryny
Do masy wsypac
1 paczke ryzu dmuchanego i pozadnie wymieszac
Kłaśc na talerz male kupki lyzeczka. Gdy ostygnie ciastka sa gotowe. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 10:22 am Temat postu: |
|
|
pierniczki
------------
1 kg mąki pszennej
3 jaja
25 dkg miodu
25 dkg cukru
25 dkm masła/margaryny/12 dkg smalcu
1 czubata łyżeczka kakao
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka sody
2 przyprawy korzenne
stopić miód,tłuszcz,cukier i dodac przyprawy.
Makę przesiac z sodą i amoniakiem połączyc z letnią masa i dobrze wyrobić.Może w lodówce poleżeć kilka dni najmniej 12godzin.Rozwałkowac
placki i wycinac foremkami pierniczki.wstawiać do goracego pieca /170/
piec 10-11 minut w zależności od piekarnika.układaćluźno na blaszce bo bardzo rosną.Ciastka są bardzo kruche.po ozdobieniu przechowywać w szczelnym słoju 2-4 tygodnie.
smacznego
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota Ka Senior
Dołączył: 03 Mar 2005 Posty: 71 Skąd: Kędzierzyn
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Lidzia może masz przepis ale wyprobowany na sernik jesli tak to napisz mi nie wiedziec dlaczegoale moje serniki zawsze po upieczeniu klapna jak cholerka a w czasie pieczenia wszystko wyglada idealnie wyrosniety rumiany aż ślinka leci a po czasie opadnie nie wiem czy cos zle robie czy mam zly przepis a widze ze ty duzo pieczesz to moze mi cos poradzisz.pozdrawiam Dorota |
|
Powrót do góry |
|
|
agulka Master butterfly
Dołączył: 02 Paź 2005 Posty: 222 Skąd: Chelm- Wawa Wawa - Chełm
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 3:26 pm Temat postu: mniam mniam |
|
|
az mi slinka cieknie ojojojojojoj
biegne po coś słodkiego
_________________ Kwiatki, bratki i stokrotki
dla Malwinki dla Dorotki
kolorowe i pachnące
malowane słońce |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Karp w galarecie
--------------------
glowy/po usunieciu oczu i skrzeli/,płetwy,ogonki gotować tak żeby tylko mrugało 2 godziny.Dodać sól,2 listki laurowy,4 ziela zngielskie,5-6 ziarenek pieprzu i dużo warzyw jak do rosołu/nie dodawać kapusty.po 2 godzinach wyjąć głow a płyn przecedzić. Bulion powinien być aromatyczny lakko złoty.postawić na wgniu.
Z karpia przepołwoionego wzdłuż kręgosłupa ukroić 2 cm paseczki ,wyjąć duże ości .Zwinąć w roladki poczynając od grubszej strony.Spiąć wykałaczką.ile chcemy porcji galaretki tyle roladek.Do gotującego się wywaru włożyc roladki zagotować i gotować na bardzo małym ogniu /żeby tylko mrugało/ pół godziny.wyjąć roladki delikatnie rozwinąć usunąć drobne ości i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.Wywar przecedzić ,doprawić do smaku musi być ciemno złoty,aromatyczny.Dodać do gorąceco zwykłą żelatynę/wywaru powinno być około 3/4 litra/ tak jak w przepisie na 1 litr.W małych filiżankach ułożyc dekoracje z marchweki w plasterkach,jajka na twardo i groszku.Zalać odrobiną przestudzonegp płynu i wstawic do lodówki.Gdy zastygnie ułozyć roladki z karpia owinięte wokół czastek jajka i zalać krzepnącym wywarem.Podawać na listkach sałaty z czastką cytryny.
Robi się dzień przed wigilią.
Można w płaskim naczynie ugotować całego karpia /z nie odcięta głową ,usunięte oczy i skrzela/ około1,5 godziny -80 dekowy,większy dlużej,
na glębokim pólmisku zrobić dekorację położyć karpia w całości.Obłożyć ćwiartkami jajek,groszkiem i zalać krzepnącą galaretą.
pierwszy sposób nieco bardziej pracochłonny pozwala kawałki ryby pozbawić ości.
Smacznego
Lidka
do galarety nadaje się sos na bazie majonezu;drobny szczypiorek, 2 korniszony i 4marynowane pieczarki bardzo drobno posiekac połączyc z majonezem -mały sloiczek,doprawiż pieprzem .
słodka kapusta z grzybami
-------------------------------
garść grzybów suszonych ugotować w niewielkiej ulośći wody/nie odlewać/
kapustę poszatkować wrzucić do wrzącej wody niech się pogotuje 20 minut.Posiekać drobno cebulę.na 5 lyżkach oleju zeszklić cebulę .Lyżką cedzakową przełożyć obgotowaną kapustę.Dodać nieduża marchewkę w
całości ,sól i pieprz i niech się gotuje /bardzo wolno/Podleć wodą z grzybów,dodać grzybki pokrojone w paseczki.Wyjąć po ugotowaniu marchewkę.płyn powinien się wygotować żeby kapusta była bardzo gęsta.
Można zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić.POdawać z pieczywem lub ziemiakaml z wody.
Smacznego
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2005 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Kapusta z grochem i grzybami.......
---------------------------------------
30 dkg grochu luskanego 1/2 kg kapusty kiszonej garsc suszonych grzybkow..groch gotowac do czasu az sie rozpadnie.kapuste kiszona 20 minut
.suszone grzyby dosyc male lub kawałki do miekkosci .wszystko wymieszac razem gotowac jeszcze z 10 min.doprawic do smaku .....i podawac na wiglilie .....mozna zamiast suszonych grzybow dodac usmazone pieczarki.
na koniec dodajemy jeszcze masło , chwile gotujemy wszystko razem
.dla ludzi z dobrym zoladkiem i jelitami
Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Pią Gru 20, 2013 9:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
gusia_92 Master butterfly
Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 8:33 pm Temat postu: |
|
|
KOKOSKI
12,5 dag kokosu
30dag cukru krysztalu
4 białka
4 lyzki bolki tartej
-------------------------------------
BIałka ubic z cukrem na parze az bedzie gorace, odstawic z pary. Dalej ubijac do wystygniecia. (w zimnej kapieli) wsypac kokos i atrta bulke. wymieszac i klasc male kupki na blache. upiec ok 170-180 stopni _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
|
gusia_92 Master butterfly
Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 8:37 pm Temat postu: |
|
|
CIASTKA ORZECHOWE-KAPELUSIKI
Ciasto
25 dag maki
7 dag cukru
12 dag margaryny
3 zoltka
Wymieszac rowalkowac. wycinac kieliszkiem ciastka.
Osobno ubic 3 bialka (snieg)
dodac 18 dag cukru pudru
18 dag mielonych orzechów
wymieszac i klasc na ciatka. piec w temperaturze 170-180 stopni _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
|
gusia_92 Master butterfly
Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 8:41 pm Temat postu: |
|
|
RAFAELLO
1 margaryna
25 dag cukru
100 ml wody
1 cukier waniliowy
30 dag mleka w proszku
15 dag kokosu
---------------------
rozpuscic margaryne odstawic, dodac cukier wode mleko i kokos. wymieszac. robic kulki i obtczac w kokosie _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 2:31 pm Temat postu: |
|
|
KARP Z PIECZARKAMI - dzwonka karpia obsypać solą i czarnym pieprzem,skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami karpia,na to wiórki masła /prawdziwego!/,trochę pokrojonej cebuli i pieczarek,tak aby ostatnią warstwę stanowiły pieczarki,masło i cebula/jak ktoś nie lubi,może być bez niej/. Zapiekac w piekarniku. Tak przyrządzony karp rozpływa się w ustach i jest naszym ulubionym daniem wigilijnym... _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Postanowiłam odnowic stary,ubiegloroczny wątek. Otóż podam Wam przepis na świeże śledzie w zalewie,są delikatne,słodkie i bardzo smaczne.
- 1 kg świeżych /nie solonych/ śledzi oczyścić,lekko posolic.Odstawic na chwilkę.
Zalewa:
- 1 szklanka octu /osobiście daje trochę mniej/
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 1 pokrojona w cienkie plasterki cebula
liśc laurowy,ziele angielskie i 4 lub 5 czubatych łyzek cukru.
To wszystko zagotować,do gotujacego dodawać pokrojone na kawałki śledzie i całośc gotować 3 minuty.
Najlepsze są po 2,3 dniach. _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
martek Master butterfly
Dołączył: 20 Wrz 2003 Posty: 552
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Podaję przepis na pierogi, można zrobić je wcześniej a potem przed podaniem podgrzac albo w mikrofali (do 20sek. max!)albo w piekarniku.
Zawsze robię i postne i z miesem. Mam od razu potrawę na wigilię i na świateczne dni. Można zamrozić i zostawic na wieczór sylwestrowy a do tego barszczyk.
PIEROŻKI Z KAPUSTĄ
CIASTO:
1,2kg mąki
5dkg drożdży
5dkg margaryny (lub masła roślinnego lub oleju)
15dkg gęstej śmietany
szklanka ciepłego mleka
(można dodać odrobinę soli i np. wg uznania trochę startej gałki muszkatołowej)
Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody (lub same mleko-wtedy więcej mleka w zależności jaka mąka). Z drożdży, niewielkiej ilości rozcieńczonego mleka (lub samego mleka) i mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta. W zależności od mąki jeśli ciasto nie można zarobić- dodajemy jeszcze po trochę śmietany , tłuszczu i mleka.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać farsz i zlepić podłużne pierożki.
FARSZ:
1.
kiszona kapusta
ugotowane grzyby
cebula
jajko
sól i pieprz do smaku
2.
kiszona kapusta
mięso ugotowane
cebula
jajko (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku
3.
kiszona kapusta
cebula
jajko
sól, pieprz do smaku
Ugotowaną kapustę posiekać, dodać zeszkloną cebulę, dodać grzyby lub mięso. Można dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem ewentualnie inne przyprawy wg uznania.
Można farsz przygotować tylko z kapusty i zeszklonej cebuli. Dodać jajko i przyprawy. Kto lubi (a wątroba pozwoli) można taki farsz przesmażyć na patelni do zbrązowienia.
Pierożki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, można posypać kminkiem (jak ktoś lubi).
Wstawić do nagrzanego do 170o C piekarnika i upiec na złoto.
Smacznego _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
|
DorciaR Master butterfly
Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Agatka03 podała przepis na śledzie w zalewie octowej, ja z okazji że zbliżają się Święta także podam przepis na
Śledzie w zalewie octowej - przepis na 1 kg śledzi trochę w innym wydaniu i z innymi proporcjami.
Kupuje 1 kg śledzi świeżych. Potem je smaże. Odstawiam na bok, aby zająć się zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
proporcje: na 5 części wody : 1 część octu
Wlewam do garnka
Dodaje:
1 marchewka (kroje ją w talarki)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
to zagotować!
potem...
Cebulę 4 szt pokroić na plasterki.
Jak się zagotuje zalewa to włożyć cebulę, zaparzyć 2-3 min. Nie gotować! _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:05 pm Temat postu: |
|
|
ja ze sledzi preferuje - kulki rybne i to najbardziej mi smakuja jak ktos je zrobi moge zjeśc ze stołu wszystkie reszta jedzenia mnie nie interesuje _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
DorciaR Master butterfly
Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Monisia a znasz przepis na te kulki rybne? ja z chęcia bym je zrobiła. _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
|
|