Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Marzenko,
choroba nie wybiera pomiędzy farmaceutą,lekarzem czy też krawcową-kiedy "wyczuje" podatny grunt-atakuje. Toczeń jest trudny,ale to nie wyrok-musisz pamiętać o tym Trzeba być silnym psychicznie-wtedy ma mniejsze szanse
Trzymaj się dzielnie-jak opadną 1 emocje-inaczej spojrzysz na świat-uważniej  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Marzeno, przykro mi z powodu diagnozy. Jednak, jak napisała Margaret - to nie jest absolutnie wyrok. Tak samo jest z lekami - nikt nie powiedział, że już na zawsze będziesz je zażywać. W tzw. remisji pełnej leki odchodzą do lamusa, nieraz na długi czas.
Wbrew pozorom odniosłaś również sporo korzyści - po pierwsze wiesz już na czym stoisz. Nie mam do Ciebie absolutnie pretensji o chwile słabości, ale założę się, że sporo osób niezdiagnozowanych chciałoby się z Tobą zamienić. Masz pewność - powinnaś to docenić.
Po drugie - wiesz, gdzie szukać - a forum jest tego najlepszym przykładem.
Tak czy inaczej głowa do góry. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 7:02 am Temat postu: |
|
|
witaj Marzenko nie matw się na zapas i poczekaj jak pisze Paproshka na pełna diagnozę bo wtedy można wdrożyć odpowiednie leczenie pozdrawim. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
marzena27 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 9:02 am Temat postu: |
|
|
macie racje,wiem ze bedzie dobrze,własnie wrociłam z badan teraz tydzien czekac...na codzien mam doczynienia z wielkimi problemami ludzi chorych,moze teraz bede jeszcze lepiej wykonywac swoj zawod..choroba przewlekła...najbardziej co mnie zasmuciło to to ze nie moge sie opalac:)a tak kocham słonce:) a powiedzcie mi czy tez bede miec motyla na twarzy????podobno kremy 50 to podstawa???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 9:26 am Temat postu: |
|
|
motyl na twarzy to sprawa indywidualna, jeden ma drugi nie ma
ja choruję od 10 lat i nigdy nie miałam
kremy +50 są zalecane: raz - ze względu na samą chorobę, żeby nie drażnić wilczka; dwa - ze względu na stosowane leki
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 9:31 am Temat postu: |
|
|
nie każdy ma te same objawy-motyla też to dotyczy-uczulamy zawsze ,ze ta choroba jest bardzo indywidualna-każdy może dysponować innym zestawem objawów,inaczej reagować na leczenie,itp,itd.
Jeśli pracujesz wśród ludzi przewlekle chorych z pewnością skierujesz w ich stronę jeszcze więcej empatii...to z pewnością wielki pozytyw...
Słońce-rozumiem Twój żal za promykami na plaży-ale obecnie mamy tyle dobrych specyfików samoopalających,nawet z drobinkami złota,ze z pewnością znajdziesz coś dla siebie.Poza tym-Twoja skóra będzie zdrowsza,pomyśl o tym Tak,kremy factor 50 to podstawa  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marzena27 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Czytaliscie moze ksiazke Toczeń choroba podstepna????mysle czy jej nie zamowic,oswoic sie jeszcze bardziej z ta choroba????polecacie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 12:29 pm Temat postu: |
|
|
marzenko ksiązka książką a nasze doświadczenia niektórych kilkudziesięcio letnie czasem wiecej wnoszą niż autor tej publikacji nasze forum to kopalnia wiedzy doświadczeń oodczuć długoletnich obsewacji samych na sobie i o tyle ciekawsze że kazdy inaczej choruje nie ma dwóch takich samych przypadków więc forum to jst nieocenione w zgłębianiu oswajania się z tą choroba ale książkę moze i warto mieć ;w moim przypadku i teraz to książką jestem ja sama ponad 26 letnie doświadczenie i obserwacja zreszta każda z nas nawet gdy choruje krócej już siebie zna a jeśli chce coś więcej pisze np w poradach i doświadczeniach o wszystkim sie można dowiedzieć lub coś nowego wnieść..zatem decyzja nalezy do Ciebie _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 1:10 pm Temat postu: |
|
|
marzena27 napisał: |
Czytaliscie moze ksiazke Toczeń choroba podstepna????mysle czy jej nie zamowic,oswoic sie jeszcze bardziej z ta choroba????polecacie?? |
tutaj masz link do książki
Toczeń. Choroba podstępna. R. Lahita, R. Phillips. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Marzenko - przytulam Cię mocno.... 
Teraz, jak masz diagnozę , może być tylko lepiej - są leki, będziesz je brać, dasz radę...
Co do słońca - nie opalam się już od 20 lat-da się z tym zyć i tak troszkę Cię ono dopadnie
Motyla na twarzy nigdy nie miałam, tak więc, nie jest to normą
Pozdrawiam cieplutko:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
marzena27 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:39 pm Temat postu: |
|
|
Dzis w pracy starałam nic nie mowic ale i tak wszyscy w koło pytaja,wiedza co sie działo ze mna wiec powiedziała ze to toczen...reakcja jest dziwna,wszyscy nie wierza,mowia a pewnie to pomyłka,ja tez tak sie łudze do odbioru ana1:)ale wiem swoje..szef jest ok powiedzial ze pomoze jak moze,szukamy jakiego specjalisty...moze mozecie mi kogos polecic biorac pod uwage ciaze...jestem z okolic Gliwic...a i jeszcze co mnie nurtuje jak dlugo u was trwało postawienie albo przypuszczenie ze to toczen od wystapienia jakichkolwiek objawów?????teraz mam wyrzuty do siebie ze od sierpnia mogłam isc do reumatologa a nie poszłam.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:49 pm Temat postu: |
|
|
szukaj tutaj LEKARZE SPECJALIŚCI
Diagnoza-wielu z nas dałoby wiele,by ją mieć...Czas-bywa sporadycznie postawiona od razu,ale bywa,ze proces diagnostyczny trwa,trwa i trwa
Choroba często ujawnia sie stopniowo,a sprawę komplikują zespoły nakładania sie objawów,ale to zapewne juz czytałaś  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marzena27 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 9:05 pm Temat postu: |
|
|
dawno nic nie pisałam bo rozmyslam i czekam na ana1...dzis byłam na ukg serca,mam wade malutka podobno- niedomykalnosc mitralna zastwaki...czy ktos z was ma taka wade????mam wysoki puls od zawsze i tak mysle i czytam ze to moze miec cos z tym wspolnego...oczywiscie doczytałam ze ta wada czesto jest powikłaniem goraczki reumatycznej i tocznia...och ten czas i czekanie....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Mam niedomykalnosc mitralną jaki tętniaka miedzyzastawkowego. Szybkie tętno,to zapewne częstoskurcz napadowy-tachykardia.Często się zdarza w ch.układowych. Moja wada ponoć pochodzi jeszcze z okresu życia płodowego-tętniak nie przecieka,a częstoskurcz leczę-biorę Isoptin,spowalniający bicie  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja także mam ową niedomykalność tudzież bardzo wysoki puls obecnie uspokajny lekami. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|