Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hyacintha Junior

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 9:09 pm Temat postu: |
|
|
u mnie było bardzo podobnie jak u Ciebie - przez 4 lata miałam świetną morfologię, mocz bez zmian, (tylko p/ciała 1:1280), a z objawów oprócz wędrujących bólów stawowych - to co mnie niejako zmusiło do szukania diagnozy - to były stany wysokiej gorączki (ponad 40st) i dreszcze, które 'zwalały' mnie z nóg coraz to częściej na coraz więcej dni.
Większość czasu po ustaniu gorączek i opanowaniu tego początkowego beznadziejnego samopoczucia czułam się dobrze, aż czasem myślałam, że może jestem zdrowa...
Ale mój synek byl dość silnie immunizowany przezłożyskowo (mam anty Ro i anty La) i to mnie ostatecznie przekonało, że coś jednak jest na rzeczy.
Potem się pojawił białkomocz i tak się z nim borykam dobry rok.
Życzę Tobie szybkiej konkretnej diagnozy i skutecznej terapii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 8:55 am Temat postu: |
|
|
witam Cię serdecznie Anito i mam nadzieję ze znajdziesz lekarza który się Tobą zajmie..powodzenia _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania M Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 9:19 am Temat postu: -- |
|
|
--
Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Sob Sie 18, 2018 6:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 9:59 am Temat postu: |
|
|
Paracetamol należy do grupy leków przeciwzapalnych,ale wykazuje b.słabe działanie p.zapalne(pochodna acetanilidu).Jest w miarę bezpieczny i można stosować go z innymi NLPZ.
Aniu,bardzo ładnie to uporzadkowałaś  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania M Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 10:36 am Temat postu: -- |
|
|
--
Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Sob Sie 18, 2018 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 11:09 am Temat postu: |
|
|
Z tym paracetamolem to można by się spierać. Jedni nazywają go p/zapalnym o słabym działaniu.
Część (większa ) stawia go w rzędzie całkiem innym niż NLPZ  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 11:12 am Temat postu: |
|
|
No właśnie sama sie zdziwiłam-i sprawdziłam w Wikipedii
Ja słyszałam tez właśnie,ze nie należy do grupy NLPZ _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 11:19 am Temat postu: |
|
|
Wikipedia, to pisane przez ludzi...połowa info jest nieprawdziwa...
to, ze należy do NLPZ jest starą teorią, bardzo starą
teraz nigdzie się nie uświadczy...gdyby był p/zapalny to też by był na liście zakazanych przy chorych nerach....
ufff ale nie jest i coś można łykać hahaha  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 11:53 am Temat postu: |
|
|
masz rację-to bardzo poważny argument  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
meg7 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Anitko, współczuję Ci bardzo, bo faktycznie natrafiłaś na dziwne reakcje lekarzy, nie poddawaj sie i nie lekceważ tych objawów, bo wyraźnie wskazuja na potrzebę rozpoczęcia leczenia; co to za lekarz, ktory poleca wyłącvznie apap przy chorobach układowych i nieco złośliwości; faktycznie może być ratującym czasami lekiem, ale doraźnie i przecież nie leczy choroby; szukaj dobrego lekarza jak mówi Łukasz; jeśli chodzi o kręgosłup, nie wiem w jaki jesteś wieku, ale faktycznie toczeń nie wyklucza bólów kręgosłupa, a poza tym, żaden lekarz nie powienien tego lekceważyć takimi stwierdzeniem; ja miałam morfologię przez lata dobra, to nie powód zaprzeczania chorobie; popuchniete ręce? ja też mam wiecznie kiełbaski, nie należę do najszczuplejszych osób i mimo to nikt mi z lekarzy nie powiedział, że to sprawa przybierania na wadze; oj zbulwersowana jetsem podejściem lekarzy do Ciebie; szukaj dalej, musisz znaleźć gdzies poczucie bezpieczeństwa, że ktoś sie Tobą zajął; trzymam kciuki Anitko  _________________ Sekret życia polega na tym, by robić to,
co się da, za pomocą tego, co się ma,
i tam, gdzie się jest.
Theodore Roosvelt |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania M Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 12:34 pm Temat postu: -- |
|
|
--
Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Sob Sie 18, 2018 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Ania M napisał: |
Kochani,
U człowieka dorosłego występują 2 rodzaje fizjologicznych (naturalnych) krzywizn kręgosłupa:
- kifoza, kręgosłup wygięty do tyłu
- lordoza, kręgosłup wygięty do przodu
Skrzywieniem patologiicznym jest już skolioza. Piszę to po to, by nie wprowadzać w błąd naszej koleżanki |
A jednak się mylisz,
LORDOZA jest zniekształceniem w postaci łukowatego wygięcia kręgosłupa w stronę brzuszną. U człowieka występuje lordoza fizjologiczna w odcinku szyjnym i lędźwiowym. W niektórych schorzeniach, np. w porażeniach mięśni, zniekształceniach kręgów, zwichnięciach stawu biodrowego dochodzi do nadmiernego wygięcia kręgosłupa ku przodowi, zwanego lordozą patologiczną. Może ona powodować znaczne dolegliwości bólowe, a zwyrodnieniowe narośla w odcinku szyjnym, oprócz bólu wyraźnie ograniczają ruchy kręgosłupa we wszystkich płaszczyznach. W leczeniu lordozy stosuje się gorsety usztywniające, czasem niezbędna jest interwencja chirurgiczna.
Tak się składa,że mam lordozę jak pisałam i silne bóle kręgosłupa z tym związane.
Jest u nas taki wątek Ból kręgosłupapoczytaj _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 6:43 pm Temat postu: |
|
|
UWAGA UWAGA;)
lordoza jest fizjologicznym wygięciem kręgosłupa do przodu w odcinku lędźwiowym
kifoza fizjologiczna jest w odcinku piersiowym ( wygięcie do tyłu)
jeśli oba te stany, są nadmierne, należą do patologii, skrótowo określane jako lordoza i kifoza (w domyśle patologiczne )
Paracetamol NIE NALEŻY do NLPZ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania M Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 8:19 pm Temat postu: -- |
|
|
--
Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Sob Sie 18, 2018 6:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Anito!
Napisałam Ci na priv swoje sugestie. |
|