| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

megi Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Sob Gru 10, 2005 12:56 pm    Temat postu: zespół Burnetta | 
				     | 

| 

| kochani bardzo proszę o informacje na temat zespołu Burnetta (= zespół mleczno-alkaliczny) i na temat hipercalciuri (jakie są objawy, jakie robi się badania i jakie są normy i ich przekroczenia itd.), gdzie mogę znaleźć coś na ten temat. bo nie udało mi się nic konkretnego znaleźć | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

nenya SuperMOD

| 

Wysłany: Sob Gru 10, 2005 1:27 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

nie ma jak google   

oto co znalazłam:

| Cytat: | 

Zespół mleczno-alkaliczny (zespół Burnetta). W obrazie klinicznym tego zespołu dominują takie objawy, jak ogólne osłabienie, senność, ból głowy, zaburzenia psychiczne, nudności, wymioty. Przyczyną tych objawów jest zasadowica metaboliczna. Zespołowi mleczno-alkalicznemu mogą towarzyszyć zaburzenia w składzie elektrolitów we krwi (zwiększenie zasobu zasad, hiperkalcemia) oraz upośledzenie czynności nerek. Następstwem hiperkalcurii może być nawet powstanie kamicy nerkowej.

Aktualnie, z uwagi na mniejszą rolę leków alkalizujących w terapii i obowiązujące przeciwwskazania, zespół ten praktycznie nie jest już spotykany | 

źródło

o hipercalciurii do poczytania:

Samoistna hiperkalciuria

Kamica wapniowa układu moczowego i jej związek z zaburzeniami przemiany materii | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

martek Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Gru 11, 2005 11:30 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witaj Megi   

Nie odpisałam zaraz na Twojego posta . Cos mi chodziło po głowie, że gdzieś czytałam i skleroza nie mogłam sobie przypomnieć. Dzisiaj   wzięłąm ulotkę leku alfadiol -cos chciałam sprawdzić (lekarz zwiększyl dawkę a Marta cos nie bardzo sie czuje i szukałam przyczyny).Otóż alfadiol podwyższając stężenia wapnia w surowicy krwi nasila tokyczność glikozydów nasercowych i zwiększa ryzyko ich przedawkowania. Moczopędne leki tiazydowe a takze preparaty zawierajace wapn przyjmowaner w dawce dobowej powyzej 1,5g nasilaja ryzyko  hiperkalcemi

Antacida oraz regularne spozywanie duzej ilosci produktow mlecznych moze doprowadxzic do powstania   zespolu mleczno-alkalicznego a w polaczeniu a alfakalcydolem do hiperkalcemi.

Tego na ulotce jest wiecej. Czy Ty też bierzesz alfadiol? _________________ Martek | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

megi Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 11:41 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Tak też biorę alfadiol | 

| 

| Powrót do góry |