|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sob Sie 14, 2010 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Kalinowa sałatka
1 szklanka pęczaku
puszka kukurydzy
2 pęczki szczypioru
pęczek pietruszki natki
3 świeże ogórki
5 łyżek oleju slonecznikowego
2 łyżki soku cytrynowego lub ocet winny
1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz , czosnek
Ugotowany na sypko pęczak wsypac do salaterki , ostudzić.
Kukurydzę odsączyć i dodać do kaszy. Dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Ogórki obrać, pokroić w małą kostkę, wsypać do salaterki. Dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać. Polać olejem, sokiem cytrynowym lub octem, posypać ziołami i pieprzem. Wymieszać. przybrać natką pietruszki. _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 7:49 am Temat postu: |
|
|
Makaron "telewizyjny"
- Ugotować makaron, najlepiej wstążki;
- na patelni podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kosteczkę lub piórka ;
- w miseczce rozbełtac jajko /ldowolną ilość w zależności od ilości makaronu, ja dałam jedno duże, bo na dwie osoby/
- dodać do tego starty na tarce na drobno żółty ser i gęstą,słodka śmietanę /łyżkę/, całość dobrze wymieszać.
- do podsmażonego boczku dodać makaron, podsmażać chwilkę,aż nabierze zlocistego koloru
- zdjąć z patelni i na taki gorący wlać masę z miseczki, dokładnie wymieszać, aż się lekko zetnie a ser rozpuści
- na talerzach posypać ziołami prowansalskimi.
Nam bardzo smakowalo i na pewno zrobię to jeszcze kiedyś _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 10:02 pm Temat postu: |
|
|
podobnie robimy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym
tylko dodaję por , czasem pieczarki lub paprykę, czasem zostanie mięsoz rosołu - wersja róznościowa
i obiadek gotowy
to jest danie na winie
co się na winie to buch do makaronu i jest obiad
dzieci polewają keczupem
my popijamy do tego zimne piwo
smacznego w imieniu własnym i Agatki _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
Moksia Master butterfly
Dołączył: 29 Gru 2009 Posty: 413 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 6:06 pm Temat postu: |
|
|
oto moja niskobiałkowa propozycja, kulinarna przetestowana dziś
placuszki ziemniaczano-marchwiowe z piekarnika
Robimy zwyczajne skłądniki jak na placki ziemniaczane + dodajemy marchewkę i małe co nieco do smaku:
- 1/2 kg ziemniaków;
- 2-3 marchewki;
- 1 cebulę;
- paprykę słodką i ostrą;
- sól i pieprz;
- zioła prowansalskie;
- łyżkę mąki
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (próbowałam też na jarzynowej - ale nie polecam), na drobnej tarce zetrzeć cebulę i do tego zetrzeć na tarce jarzynowej marchewkę - wszystko wymieszać. Dodać trochę czerownej papryki ostrej i słodkiej, zioła, mąkę i trochę pieprzu i soli (choć sól dla tych co nie mogą można spokojnie pominąć - próbowała i placki wychodzą bardzo dobre). Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180C i uformować na papierze do pieczenia wysmarowanym oliwą płaskie placuszki. Piec z termoobiegiem po 15 minut z każdej strony.
Placuszki smakują doskonale bez dodatków, ale pewnie jeszcze lepiej jako dodatek do pysznych sosów.
POLECAM |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 1:25 pm Temat postu: |
|
|
A to przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków
Składniki:
- ziemniaki
- ogórki świeże (mogą być tzw. węże lub gruntowe)
- marchew
- pietruszka
- seler
- mięso z żeberek wieprzowych
- do smaku: pieprz, sól, chilli, koperek
Najpierw ugotować warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, ogórki można dodać ciut później. Gotować jakiś czas aż będą ugotowane, wtedy dodać ugotowane wcześniej mięsko z żeberek wieprzowych - obrać je najpierw z kości i pokroić. Całość pogotować kilka minut.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, ja dodaję także odrobinę chilli. Fajnie z ogórkami komponuje się także koperek.
Taki banalny przepis z wykorzystaniem tego, co zalega w lodówce [/b] _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Zupa krem z marchwi z imbirem
Składniki, 2 porcje:
2 łyżki masła
1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
1 duża pietruszka, posiekana w plastry
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
300 ml bulionu warzywnego
60 ml płynnej śmietanki 18%
sól i pieprz
Rozpuszczam masło w rondlu na małym ogniu. Dodaję cebulę i gotuję, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie.
Dodaję marchewkę i pietruszkę, przykrywam rondel i gotuję od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
Dodaję imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum, duszę pod przykryciem przez 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmuję z ognia, miksuję w blenderze na krem, przelewam z powrotem do umytego rondla, dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem.
Podaję gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podany przepis jest na 2 porcje zupy, ja potroiłam składniki, aby wyszła zupa na ok. 6 porcji.
Polecam _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Makaron z groszkiem i wędzonym boczkiem
-opakowanie mrożonego groszku - 450g
-10 plasterków wędzonego boczku (może być więcej albo mniej)
-paczka tartego parmezanu ok 100-150g
-paczka makaronu muszelki
-śmietana kwaśna - wg uznania (ja dałam mały kubeczek 18%)
-sól i pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu.
Boczek kroimy na małe kawałki, smażymy. Dodajemy groszek; grzejemy aż się rozmrozi (można dodać troszkę wody z makaronu). Następnie do tego wlewamy śmietankę. Mieszamy. Następnie dorzucamy tarty parmezan. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem-wg uznania.
Na końcu wrzucamy makaron, znów mieszamy i zajadamy
szybko, pysznie, niedrogo _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Bella85
co do naleśników-z tych przepisów robiłam i są pyszne
KANADYJSKIE NALEŚNIKI Z MAŚLANKI
Składniki:
15 dag zwykłej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml wody
120 ml maślanki
3 duże jajka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, suche składniki mieszamy, podobnie jak maślankę z wodą. W kopczyku mąki robimy zagłębienie. Wlewamy porcję płynu i mieszamy elektrycznym mikserem. Do mieszanki dodajemy porcjami wymieszane jajka. Wszystko razem ubijamy na dużej szybkości, aż do otrzymania gładkiego, pozbawionego grudek ciasta. Naleśniki najlepiej smażyć na bardzo gorącym smalcu – około 45 sekund na każdej stronie. Naleśniki polewamy syropem klonowym i podajemy z odrobiną świeżej śmietany. Można ją zastąpić bitą śmietaną, albo lodami.
NALEŚNIKI MAŚLANKOWE
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (cukier waniliowy albo aromat)
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
cukier do posypania
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać cukier. Do drugiej miski przesiać cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajeczno – maślankowej i zmieszać wszystko za pomocą trzepaczki. Dolać stopione masło i zamieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać maślanki, aby było lejące. Odstawić ciasto na 10-15 minut. Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu przez 5 minut. Lekko nasmarować olejem i wlać chochlą porcję ciasta naleśnikowego na środek patelni. Naleśniki powinny być dość grube. Smażyć 2-3 minuty, aż krawędzie naleśnika zbrązowieją i delikatnie przełożyć go na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć jeszcze minutę i zdjąć z patelni. Podawać gorące naleśniki posypane cukrem, zwinięte w rulonik. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 3:58 pm Temat postu: |
|
|
PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE
Na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Na sos:
1 jogurt niskotłuszczowy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
więcej na http://www.tvnstyle.pl/news/3573/view |
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 12:18 am Temat postu: |
|
|
Oj,lubię jak te dziewczyny gotują-jeszcze jest tego typu angielski(?) program-nasz pewnie na licencji jest właśnie _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 5:51 pm Temat postu: |
|
|
ja tez ogladam jak one gotuja i musze przyznac ze smacznie zdrowo i tanio
jest na stronie przepis na placuszki z cukini ja je ciut udoskonaliłam bo dodałam troche zwykłej maki ( niewiele) wtedy na pewno sie nie rozlatują i sa pyszne
no ale pora roku nie ta chyba juz cukini nie ma _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 10:40 am Temat postu: |
|
|
Rosołek inaczej
potrzeba:
-rosół
-kilka ząbków czosnku
-natka pietruszki - posiekana
-kawałek sera żółtego
jak zrobić?:
do bulionówki (tudzież innego naczynia) wsypać pietruszkę - ile kto lubi, wycisnąć czosnek - ile kto lubi, zetrzeć kawałek sera żółtego i zalać gorącym bulionem
pyszne i zdrowe _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 8:19 pm Temat postu: |
|
|
spód do pizzy - bezglutenowy
składniki:
- drożdże - u mnie ok. 20g świeżych
- łyżka cukru
- po szklance mąk ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej
- sól
- ok 3 łyżek oliwy
- zioła (oregano, bazylia; albo zioła prowansalskie)
- ciepła woda
jak robimy
drożdże mieszamy z cukrem - czekamy aż się rozpuszczą
dodajemy mąki, sól, oliwę, zioła i tyle wody, by ciasto się ładnie wyrobiło
zagniatamy i odkładamy, niech sobie troszkę urośnie - albo i nie
z ciasta formujemy cienki placek
dodatki wg uznania, gustu
piekłam w temperaturze 220 st. C (z włączonym termoobiegiem)
nie pamiętam jak długo (20?30? minut)
trzeba sprawdzać _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwus Master butterfly
Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Wto Sty 07, 2014 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Wygląda apetycznie W ogóle stronka bardzo ciekawa. dzięki, Kinga |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|