|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 11:37 am Temat postu: |
|
|
Można zrobić ANA2  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 1:19 pm Temat postu: |
|
|
Iwonkahaha napisał: |
Można zrobić ANA2  |
Będziemy czekali na decyzję lekarza reumatologa. mam nadzieję,że zaleci zrobienie bardziej wnikliwych badań. _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Edytko!
Przypomniałam sobie twoje posty, dobrze ,że tak troszczysz się o dziecko, ale zachowaj umiar. Skoro córcia ma się dobrze, to nie nakręcaj się na zapas. Kontroluj, ale zachowaj "zdrowy rozsądek".Mój syn płakał nocami na ból w nogach -są dzieci co tak mają jak rosną.Skoro Dagmara jest dobrze prowadzona z cukrzycą,to nie zakładaj złego. Mnie kiedyś lekarz powiedział, ze dawno nie spotkał matki,która wyciąga wnioski z sytuacji, a nie słucha ślepo lekarzy -to był dla mnie duży komplement.Wyluzuj, uznaj,że dobrze opiekujesz się córcią,a powoli wszystko się wyjaśni.Życzę,aby Daga "wyrosła" z chorób,a Ty dbaj również o siebie |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 10:51 am Temat postu: |
|
|
Pisałam o tych testach a w zasadzie badaniach immunologicznych ale mógłby ktoś mi podać jakie są ich normy?
RF TEST LATEKSOWY IU/ml : <8,0
WAALERA-ROSEGO ODCZYN IU/ml :< 8,0
SLE latex test (a-DNP) : test ujemny...
Zastanawia mnie bardzo czy duże znaczenie ma ujemny test na SLE latex
Dodano 25.06.2010
chyba sama do siebie będę pisała. Wczoraj byłam z córeczką u reumatologa. Ile mnie złości ogarnęło jak dowiedziałam się od Pani doktor,że nie mam wszystkich wyników zrobionych. No więc mówię,że byłam z córeczką zaraz po wizycie na oddaniu krwi tak jak zaleciła a ,że 25 maja byłyśmy na USG stawów skokowych. No ale miałyśmy jeszcze dodatkowo zlecone ANA 2. Więc poszłam do laboratorium po wynik. Chodziłam od pokoju do pokoju. I co się okazało: okazało się,że ANA 2 nie zostało zrobione, bo skierowanie przesłane drogą elektroniczną "nie weszło" do laboratorium. No szału idzie dostać. Już byśmy może więcej wiedziały.
No u Pani doktor też nie wiele się dowiedziałam. Tyle,że ślad świecenia nie jest duży (przypomnę ślad świecenia w mianie 1:320) i to jest poszukiwanie choroby układowej, ale póki co nic się nie dzieje to "będziemy" szukać. Ciekawe tylko jak długo???????????????
No i prawdopodobnie w październiku mamy mieć ponownie zlecone ANA1 i ANA2.
A jaki obraz daje ANA2? Bo z tego co piszecie to jest bardziej wiarygodne badanie. I jeszcze wyniki ogólne. No teraz miałam zrobione w mojej przychodni , i kolejnym razem jeśli będę musiała robić też zrobię u mnie. Bo dla mnie byłoby paranoją jechać na 8 rano aby zrobić morfologię i OB (na czczo) jeśli czas dojazdu do Bydgoszczy zajmuje nam 2 godziny , i będę ciągła dziecko głodne i z cukrzycą (nie mam pewności czy cukier Jej "nie spadnie" i wtedy bym musiała dokarmić, trzeba liczyć się ze wszystkim) , a wizyta u lekarza po godzinie 12. Poza tym wyniki się nie zmienią czy to w Bydgoszczy czy to w mojej przychodni robione. _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Iwonkahaha napisał: |
Można zrobić ANA2  |
TEST ANA 2 w pełni ujemny. ANA 1 świecenie w minie 1:320 _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 4:06 pm Temat postu: |
|
|
Coś nie tak podajesz.
Masz ANA o mianie 320.
Skoro jest miano ANA dodatnie to musi być też typ świecenia taki jak:hemogenny,ziarnisty,jąderkowy,centromerowy,brzeżne,plamiste.
Więc jaki masz typ świecenia?
Określono go?
Po jego określeniu sugerującym daną chorobę zleca się wykonanie ANA3 do dalszej diagnostyki.
Wspominałaś że twoje dziecko ma cukrzyce.
Właśnie w cukrzycy typ 1 też występuje dodatnie ANA a więc nie musi dziecko mieć oprócz cukrzycy innych chorób autoimmunologicznych pomimo że ma dodatnie ANA bo sama już cukrzyca jest przecież chorobą autoimmunologiczną.
Poczytaj.
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957 _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny
Ostatnio zmieniony przez Iwonkahaha dnia Wto Lis 02, 2010 5:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 4:40 pm Temat postu: |
|
|
mnie typu świecenia również nie podano  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Margaret przy dodatnim ANA zawsze wykonuje się kompleksowe ANA2.
Może zwyczajnie nie podano ci typu świecenia a masz homogenny.
Przy homogennym typie świecenia wykonuje się test na obecność przeciwciał dsDNA.
Popatrz tylko
http://diag.pl/fileadmin/banery/Ana_123_Lodz__1_.pdf _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 5:17 pm Temat postu: |
|
|
wiem,Iwonko-sugeruję tylko,że pewnie na tej samej zasadzie podano wyniki Edycie;sorki,nie uściśliłam wypowiedzi  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 5:24 pm Temat postu: |
|
|
No nie koniecznie.
Edyty dziecko ma cukrzycę i nie ma dsDNA.
Kurcze,ja na miejscu Edyty powtórzyłabym sama ANA2
A może to przeciwciała jądrowe o typie świecenia jąderkowym?
Masz ten wynik czy tylko lekarka ci go podała? _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam długo nie zaglądałam. Ucieszyłam się wynikami ujemnymi ANA2 a tu czytam,że radzicie mi powtórzyć te wyniki. I pewnie tak będzie też zalecone przez naszą Panią Doktor do której jedziemy w marcu. Z Dagmarką nic się nie dzieje. No i przepraszam ale faktycznie pisząc z zadowoleniem,że ANA 2 całkowicie ujemne nie dopisałam,że ANA 1 ma typ świecenia homogennego. No właśnie może ktoś mi wyjaśni prostym językiem o co chodzi?
Uploaded with ImageShack.us[/img]
"- homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami " _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Gru 08, 2010 9:07 am Temat postu: |
|
|
Edytko,ale masz wyjaśnienie na dole,wypisane ukośną czcionką .
Ten typ świecenia jest charakterystyczny dla w.w. chorób tk.łącznej  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|