Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

skurcze nóg
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 10:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czemu wystrzeliłam z tym CRP Embarassed bo jeszcze w dodatku sama czytałam o nim w ,,wynikach badań laboratoryjnych", gdy leżałam w szpitalu... ale obciach Embarassed

pozdrawiam ciepło-angela
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Asia
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też zdarzają mi się okresy kiedy ciągle mam strasznie bolesne skurcze, a po nich tez ból. Z reguły wtedy mam robione badania i wcale nie wykazuja jakiś strasznych niedoborów potasu czy magnezu. Ale kiedy pojawiają sie skurcze pije magnez, łykam aspargin i jest lepiej po kilklu dniach przchodzą.
Powrót do góry
Mella
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 2:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pani neurolog, której powiedziałam o skurczach zasugerowała, że przyczyną może być zbyt mała ilość potasu w mięśniach i żeby za zgodą nefrologa włączyć potas w tabletkach, ale pani nefrolog stwierdziła, że to bzdura, bo gdy w surowicy krwi jest w normie, to równocześnie w całym organiźmie - i kto tu ma rację? Shocked Jednocześnie zabroniła mi jeść tabletki z potasem, bo stwierdziła, że hiperkalcemia jest jeszcze gorsza Confused
Po jedzeniu czekolady gorzkiej trochę przeszło.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja pani doktor twierdzi ze sa ludzie , ktorzy funkcjonujują lepiej na wyższym potasie....norma jest 3,6 .....ale lepiej jak mamy powyżej 4
Własnie wiekszośc naszych skurczów pochodzi od zaburzen elektrolitowych ....można je uzupelnic .zjedzac ..czekolade.i pare fig .lub moreli suszonych.....
Spróbujcie pomaga....... Ja mam na okraGlo potas poniżej ..3,5 .i bez tabletek ani rusz.ale mozna sobie pomagac....sokiekm pomidorowym .czy owocami .kiedy zdarza sie to czasami.
Monika
Powrót do góry
Mella
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety u mnie sok pomidorowy odpada, bo już kilka razy było tak, że puchły mi po nim nogi, czyli co z nereczkami robiło się nie tak i to po soku z własnych pomidorów (bez chemii) Confused
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 2:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może owoce suszone ?.spróbuj .....właśnie morele.....figi ....ziemniaki
w łupinkach .....orzechy..Jest sporo tego żeby troche poprawic sobie zdrowie.......No i oczywiście czekolada
Monika
Powrót do góry
Mella
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

orzechów jem sporo, chociaż też nie zalecane, różne owoce suszone, choć morele np. strasznie rozwalniają, ale co tam, czasem to mam wszytko w ....... i jem co chcę Evil or Very Mad na czele właśnie z czekoladą.
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czekoladka ... mmmm <niam niam>, orzeszki też, a sok pomidorowy to podstawa hehe(choć troszke) nom i nie mam skurczy, tylko boje się, że mogę przegapić moment kiedy mój organizm sugeruje, że może to być coś poważniejszego jak zaatakowanie układu nerwowego, czy mięśniowego, ale to we wtorek wszystko powiem profesor, może da skierowanie na jakieś badania... Smile

pozdrawiam ciepło-angela
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 11, 2006 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I znów dziś skurcze stóp zaatakowały Sad co się dzieje Question czy to możliwe że od butów... wczoraj kupiłam nowe i od wczoraj w nich chodze<na obcasie>... elektrolity w normie, choś wzięłam potas <kalipoz> opakowanie i skończyło się w sobote, to może od tego Question już nie wiem co mam z tym robić.Chyba pojade w poniedziałek do mojej prof.niech da na jakieś badania... tylko jakie Question wskaźniki krzepnięcia miałam 2 tygodnie temu robione, to jeden nie jest w normie APTT 28,2 s. o jakie jeszcze badania się spytać ktoś może poradzić Question Rolling Eyes
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 11, 2006 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałam dwa dni po pulsie taki straszny skurcz nóg... Szok! Przeszło po godzinie Rolling Eyes
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 8:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O mamciu... teraz to już nie są skurcze, tylko lewa łydka mnie boli, a raczej ,,kręci" ból się nasila gdy dotykam tego miejsca, nie wiem co robić... smaruje liotonem 1000 i jakby troche lżej... mam wizyte 30 chyba po prostu doczekam do niej... może komuś z was tak się objawiały np.:stany zapalne mięśni, czy zakrzepy albo zapalenie żył?
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 9:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałam dokładnie w Wigilię rano takie nieprzyjemne bóle-skurcze. Łydki były takie jakby nabrzmiałe... Nie wiem... Trudno mi to opisać, to trzeba poczuć. Ale to było tylko raz i więcej się (na szczęście) nie powtórzyło. Wzięłam Apap, a wieczorem już nic nie bolało.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli noga jest bardzo opuchnięta...zaczewieniona .gorąca...moze to byc zapalenie zył...ale ona boli pulsuje ....non stop.bez dotykania ........
Przy zapaleniu mięsni ..rownież boli niesamowicie ..non stop .a próba ustania na nodze .w jednym i drugim przypadku jest niemożliwa.
Monika
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurczaczki to ja nie wiem co to może być, bo nie jest ani czerwona ani nabrzmiała... chyba jak narazie będe smarowała liotonem 1000 i doczekam tak wizyty u profesor 30, może nic złego się nie wydarzy...
dziękuje Very Happy
tatsu
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I znów odgrzeję temat...

Skurcz (lekki, nie żeby "wykręcało") w prawej stopie towarzyszą mi już od liceum. Magnez, sok z pomidorów, potas itp. rzeczy nie miały nań żadnego wpływu. Pojawiał się, gdy za długo biegałam, lub robiłam coś na palcach. Przy tańcach irlandzkich (gdzie nogi mocno pracują i wszystko odbywa się na palcach) stało się to dość denerwujące.
Głównie łapał na chwilkę, a gdy na siłę, mimo bólu, rozmasowywałam podeszwę stopy, przechodziło i mogłam dalej tańczyć.
Ostatnio jednakże (od dwu lat) zaczęły mnie łapać skurcze łydek. Głównie rano, kiedy człek chce przeciągnąć się po porządnym śnie. Skurcze zbiegły sie z pobytem w szpitalu (posypały się nerki - kamica, jajniki - wielka torbiel, i nastawianie chirurgiczne palca dłoni po złamaniu), a raczej rozpoczęły tuż po nim i trwają do dziś. Raz się pojawią, raz zupełnie mogę o nich zapomnieć, ale jak złapią, to nawet masowanie naprężonych mięśni nie pomaga.
Czekolady jeść nie mogę, bo mam po niej wysypkę i wyglądam, jak ropucha, magnez nic nie daje, sok z pomidorów również.
Pytałam się już lekarzy, co to moze być, ale tylko rozkładali ręce i kazali pić soczek pomidorowy i wpierniczać magnez w większych dawkach :/

Przeczytałam wątki traktujące o podobnych i takich problemach... na razie nie znalazłam odpowiedzi, co to jest, skąd i po co mi się przypałętało Sad no i jak to przepędzić...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: