Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mmilena Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 6:14 pm Temat postu: |
|
|
ja tez biore sterydowe krople Flixonase, a alergie tez mi podejrzewają ale nic mi nie stwierdzono bo nie miałam badan ze wzg na chorobe krwi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 8:06 pm Temat postu: |
|
|
mmilena nie zrobią badan ze względu na chorobę krwi ???
a testy ?
to podstawa i ani krwi się nie pobiera , ani nie uszkodzi skory . nie ma kontaktu z krwią. alergeny są nanoszone tylko na skórę. owszem są inne testy także ale to podstawa _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmilena Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Alergolog moze tylko zrobic teksty skorne z nakłuciami, albo zlecic badania z krwi ale te sa dosyć drogie i na razie nie ma na nie finansow, nie znam testow bez nakluc, jak sie nazywają?
Kaszle dalej, szczegolnie wieczorem mnie to meczy.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 9:32 pm Temat postu: |
|
|
a jakie sa przeciwskazania do testow z nakłuciami? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 9:35 pm Temat postu: |
|
|
mmilena to nakłucie nie przebija skory to tak jakbys się lekko ukłuła szpilką i na to nakłada się alergen chyba to nie tragedia?
nie przebija to skory raczej rysuje na skórze
miałam testy robione wielokrotnie , moich synowie także
po badaniu zostają drobne punkciki ktore znikają w ciagu kilku godzin _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Ale jesli nawet jest minimalne uklucie i spowoduje to kropelke krwi to to ma stanowic problem ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmilena Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
mmilena to nakłucie nie przebija skory to tak jakbys się lekko ukłuła szpilką i na to nakłada się alergen chyba to nie tragedia?
nie przebija to skory raczej rysuje na skórze |
Nie miałam nigdy testów, dlatego nie wiem jak to wyglada, a lekarka miała watpliwosci jak jej powiedzialam o chorobie krwi. Pojde po raz kolejny i zapytam znowu. Dzieki za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:11 pm Temat postu: |
|
|
są tez testy w formie plasterkow tylko nie wiem czy się je nakłada inaczej ? bo takich nie miałam,
przykleja się plastry na miejsca z alergenem na 2 doby , czasem na dłuzej , zlezy to od alergenu
moze zrob na początek tylko test histaminowy jeden punkcik samą histaminę jesli będzie mocno dodatania na +++ i więcej wtedy wiadmo ze cos uczula i mozna zrobic pozostałe _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:12 pm Temat postu: |
|
|
a mialas pobierana krew kiedykolwiek? |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmilena Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
a mialas pobierana krew kiedykolwiek? |
mam srednio raz w tygodniu pobierana, i czesto sa problemy z dlugim krwawieniem po pobraniu
Dziekuje Moniko za informacje, zapytam o to lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:20 pm Temat postu: |
|
|
wiec wiesz ze to nie zagraza życiu a pamietaj ze przy pobraniu masz otwierana w pewnym sensie żyle a tu tylko skóre |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:24 pm Temat postu: |
|
|
ja miałam robionie to badanie stężenia białka, które u osób z alergią jest wyższe niż u ludzi zdrowych. Takim białkiem jest immunoglobulina klasy E (w skrócie IgE).
Mierząc stężenie swoistych IgE (skierowanych przeciwko określonemu alergenowi), dokonuje się oceny nasilenia uczulenia na dany antygen. Ma to zasadnicze znaczenie, gdy lekarz rozważa zastosowanie odczulania
w zwykłym badaniu krwi z rozmazem (eozynofile).u osób z alergią jest wyższe niż u ludzi zdrowych _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2012 7:04 am Temat postu: |
|
|
milena nie widzę związku z testami na alergię a chorobą krwi. Wiesz, ze moja córka ma tę samą chorobę krwi co ty a testy miała robione bez żadnego problemu. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmilena Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2012 5:50 pm Temat postu: |
|
|
To ja widocznie jestem dziwnym przypadkiem bo mi lekarka odmowila, ale pojde do innej.
Moniko Eozynofile mam ponizej normy zawsze ( nie wiem o czym to swiadczy?), pozostalych badan nie miałam robionych..
Ewelino nie mamy z Twoja corka tej samej choroby, jak mam trombocytopatię... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2012 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
w zwykłym badaniu krwi z rozmazem (eozynofile).u osób z alergią jest wyższe niż u ludzi zdrowych |
napisałam Ci ze eozynofile są wyższe u osob z alergią
jesli masz niskie to tak jak ludzie zdrowi _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|