Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Uszkodzenie nerwów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2012 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlatego właśnie musisz zadbać o właściwe leczenie-dla dzieci-jesteś im potrzebna i to w miarę sprawna-im szybciej zaczniesz leczenie tym lepiej tym mniejsze spustoszenie wilczek zrobi. Lepiej na jakiś czas położyć się do szpitala żeby zrobili wnikliwą diagnostykę i ustawili leczenie niż całymi tygodniami czuć się źle i patrzeć jak się pogarsza. Może ktoś z rodziny będzie mógł pomóc w domu przy dzieciach jakbyś poszła do szpitala.

Ja co jakiś czas mam zaburzenia czucia w palcach od stóp-przez kilka tygodni nie czuję np jakiegoś palca a potem jest ok. Kiedyś miałam masakryczne parestezje-wrażenie jakby jakieś robactwo biegało mi po skórze-szczególnie na rękach,karku plecach czasem twarzy-po lekach całkowicie przeszło. Acha miewałam jeszcze takie zaburzenia czucia na plecach jakby taki kwadrat jakiejś powierzchni zaczynał mnie palić i czułam go inaczej niż resztę ciała-strasznie trudno opisać to uczucie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
elizabeth42
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2012 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy myślicie ze lepiej dopasują leki w szpitalu ,obecnie leczę się u ordynatora oddziału w sosnowcu.byłam u niej 2 razy ,inni rozkładali ręce.
Powrót do góry
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2012 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W szpitalu zrobią dokładniejszą diagnostykę w szybszym czasie bo wszystko jest na miejscu i nie czekasz w kolejkach-leżysz kilka dni w trakcie których robią Ci mnóstwo badań i na podstawie wyników ustawiają właściwe leczenie. Teraz wyobraź sobie,że te wszystkie badania miałabyś robić ambulatoryjnie, na każde trzeba by było czekać jakiś czas,potem trzebaby było z wszystkimi wynikami do lekarza żeby je przeanalizował. Strasznie dużo czasu by to zajęło.
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2012 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Z nerwami nie ma żartów. Dobrze więc, że wzięłaś sprawę w swoje ręce i walczysz o termin.
Mam nadzieję, że wszystko ułoży się jak trzeba.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mamatrójki
Senior
Senior

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2012 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kina napisał:
Dlatego właśnie musisz zadbać o właściwe leczenie-dla dzieci-jesteś im potrzebna i to w miarę sprawna-im szybciej zaczniesz leczenie tym lepiej tym mniejsze spustoszenie wilczek zrobi. Lepiej na jakiś czas położyć się do szpitala żeby zrobili wnikliwą diagnostykę i ustawili leczenie niż całymi tygodniami czuć się źle i patrzeć jak się pogarsza. Może ktoś z rodziny będzie mógł pomóc w domu przy dzieciach jakbyś poszła do szpitala.

Ja co jakiś czas mam zaburzenia czucia w palcach od stóp-przez kilka tygodni nie czuję np jakiegoś palca a potem jest ok. Kiedyś miałam masakryczne parestezje-wrażenie jakby jakieś robactwo biegało mi po skórze-szczególnie na rękach,karku plecach czasem twarzy-po lekach całkowicie przeszło. Acha miewałam jeszcze takie zaburzenia czucia na plecach jakby taki kwadrat jakiejś powierzchni zaczynał mnie palić i czułam go inaczej niż resztę ciała-strasznie trudno opisać to uczucie.

a jakie leki brałaś?

bo mi po lekach mija a potem znowu wraca....
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2012 1:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi mija po sterydach i MTX i wit B12 (solgara oczywiście jest najlepsza i to nie jest reklama tylko niezaprzeczalny fakt).
Wit B12 wśród wielu dobroczynnych działań wykazuje wpływ na nerwy:
-wit.B12 jest niezbędna do wytwarzania w błonach komórkowych fosfolipidów (potrzebnych do właściwego przewodzenia nerwowego) oraz osłonki mielinowej (otaczającej i chroniącej komórki nerwowe oraz usprawniającej przewodzenie nerwowe). Negatywne skutki neurologiczne niedoboru witaminy B12 są rozmaite i obejmują wyizolowane objawy (uczucie mrowienia i drętwienia) jak i choroby zwyrodnieniowe takie jak stwardnienie rozsiane,które wiąże się z demielinizacją (uszkodzenie osłonek nerwowych). Duże dawki witaminy B12 (zwłaszcza w postaci koenzymatycznej) mogą być stosowane w leczeniu niektórych zmian zwyrodnieniowych zachodzących w stwardnieniu rozsianym i neuropatii cukrzycowej.
Powrót do góry
elizabeth42
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2012 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kina napisał:
Mi mija po sterydach i MTX i wit B12

Mam pytanie , a co to za lek MTX ?

Mam jeszcze jedno pytanie . Miałam ostatnie badanie TK rok temu , czy lekarz powinien mi dać mi kolejne skierowanie . Co jaki czas można upomnieć się o takie badanie ?

jesli chcesz dopisac cos do poprzedniej wypowiedzi użyj opcji EDIT w( w prawym gornym rogu ) otworzy ci się, wtedy możesz dopisac ciąg dalszy ,
Powrót do góry
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2012 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MTX-to metotreksat lek immunosupresyjny, cytostatyczny
Możesz poprosic o Tk -masz objawy a przez rok dużo mogło się zmienić-decyzja i tak nalezy do lekarza.
Powrót do góry
elizabeth42
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Wrz 05, 2012 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj byłam u reumatologa . Mam do wyboru brać dalej plaquenil przez m-c kolejny , ponieważ biorę tylko m-c i jest to za mało na efekty . Albo zrobić badania i zacząć imuran 1tabl dziennie. Mam zaatakowany nerw wzrokowy i coś się robi z uszami . Dlatego nie wiem co robić . Czy poczekać na działanie tamtego leku ( jeżeli zaczne działać ) czy zacząć brać imuran .? Do szpitala jestem umówiona ewentualnie po niepomyślnym leczeniu .
Powrót do góry
elizabeth42
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2012 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie ! !
Dużo czytam na forum , wszystkich serdecznie pozdrawiam , szczególnie pozdrawiam tych , których zmagają się z tą chorobą . U mnie nic się nie zmieniło , objawy natastają . Ostatnio straszne bóle głowy , oczu i uszy . Leukocyty spadają . Mam brać Imuran. Jakie macie opinie o tym leku , pozytywne ?

Mam jeszcze jedno pytanie . Czy ktoś brał jeszcze taki lek jak Dexamethaonum ? Proszę o odpowiedź

używaj opcji EDIT, po raz kolejny scalam tematy
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2012 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

używaj wyszukiwarki ona naprawde ułatwia życie,
tu masz temat Imuran http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1045&highlight=imuran

poczytaj , jak widzisz lek często stosowany , jak dla mnie dobry- bo działa
ty masz mała dawkę 1 tabl 50 mg czy jeszcze mniejsza?

Dexamethason raczej rzadko jest używany , to lek najsilnej działający i najdłużej w organizmie,
raczej bierzemy encorton, metypred , czy calcort , lub pochodne tych lekow

ja brałam Dexamethason ale niezbyt długo , raczej włącza sie go wtedy gdy nie działają inne sterydy , mowię tu o toczniu
bo w chorobach onkologicznych raczej jest stosowany powszechnie

dlaczego pytasz o te leki ?
elizabeth42
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2012 8:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Imuranu mam taką samą dawkę 50 mg x 1 dziennie . Dawka Metypredu 16 mg jest dla mnie za mała , nie działa na mnie . Dlatego zastanawiam się nad Dexamethasonem , choćby na chwilę może ulzył by w bólu ucha , drętwienia itd . Nie wiem tylko czy to dobre dla mojego zdrowia , czy Dexamethason jest w kroplach do ucha ? Proszę o odpowiedź , bo nie znalazłam takiej informacji na forum .
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2012 8:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

metypred mozna zwiekszać i to sporo
to samo z Imuranem,
sama biorę Imuran 2x 100 metypredu brałam kiedyś 48 mg, tabletki mozna dzielić
jak widzisz jest duże pole manewru w tych lekach
nie trzeba sięgać po inne
wystarczy to co masz zwiekszyć jesli dawki są zbyt małe
szczegolnie Imuran bo masz go naprawdę mało ,

nie słyszałam o Dexamethasobie w kroplach ale moze są ? nie mam pojęcia
owszem tabletki , czy wlewy w kroplówkach tak
tabletki działają na cały organizm wiec chyba na uszy także
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2012 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Deksametazon jest w kroplach do oczu,które można zastosować do ucha ale czy to coś pomoże??
Jest jeszcze do ucha dicortineff z innym sterydem i antybiotykami.
Powrót do góry
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2012 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko.Trochę późno ale lepiej późno niż wcale.
Dexamethason w kroplach do oczu znam osobiście i zażyłość się pogłębia.ale na szczęście okresowo. W tabletkach brała moja mama na RSZ ale bardzo dawno temu.
Cokolwiek mówić o lekach to na każdego działają inaczej i niestety sprawdzić można tylko osobiście. U mnie zaszła konieczność odstawienia imuranu ze względu na oczy. Podobno dość rzadki przypadek działania ubocznego.
Metotreksat z kolei miał fatalny wpływ na wątrobę ale zastosowali mi go w szpitalu i nie doszłam do końca dawki wyniki wątrobowe były obalające tak że przerwano podawanie w trybie natychmiastowym. Moim zdaniem chyba jednak w szpitalu by najszybciej dobrali leki i ustalili dawki. Tam masz największa możliwość poobserwować siebie no i personel też jest . Raz lepszy raz gorszy ale jest.
Obecnie dołożono mi Azathioprine VIS . Wiem że nie działa na oczy a na resztę się okaże.
Tak więc pozostaje wydeptywać ścieżki, zapoznawać się z coraz nowymi lekarzami niekoniecznie zmieniając specjalizację i na przekór chorobie realizować w życiu co się tylko da. Wierzyc w siebie i jutro.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 3 z 8

Skocz do: