|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
IzoldaRIVAS Junior
Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 4 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 3:00 pm Temat postu: INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?! |
|
|
MOTTO: CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !!; MEDYCYNA, wiedza, tak !!
60. TEMAT:
__MASA, SIŁA, jako substancja oraz treści LOGICZNE tj. ODŻYWIANIE ZDROWE I ROZSĄDNE !!
ZAWSZE w żywieniu NALEŻY pamiętać o kilku REGUŁACH odżywiania człowieka; tzw. NIEZMIENNYCH !!
Wyniki badań, w laboratoriach np. na oddziałach szpitalnych, czy w przychodniach zdrowia, wykazały bardzo duże podobieństwo między ludźmi 15 a 75 letnimi. Wynika z tych badań jednoznacznie, że różne osoby, a raczej Ich organizmy, reagują na pokarm niemal IDENTYCZNIE, ponieważ liczy się ZAWSZE SKŁAD PIERWIASTKOWY produktu zjedzonego przez człowieka, WOBEC którego, poszczególne NARZĄDY wykonują WYUCZONE przez miliony lat reakcje, DŁUGIM procesem o nazwie ŻYCIE organizmów żywych na planecie ZIEMIA.
Dlatego też, w diecie racjonalnej NALEŻY wybierać pożywienie sklasyfikowane wg tabel tzw.
INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu:
1. ENERGIA:
to głównie, jako podstawa __CHLEB typu KR-IRL. IŻ=26%
Wiem, że to problem, że się go nie kupi, że trzeba samemu, ale dla pana piekarza TOKSYCZNA mąka ma znaczenie, natomiast TWOJE zdrowie, dla pana piekarza znaczenia NIE ma. Dlatego MUSISZ koniecznie sam.
Tylko bez MIODU, bez rodzynek, bo sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.
WYŁĄCZNIE wg oryginalnego przepisu ze strony internetowej;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
2. MIĘSA:
wyłącznie chude tj. wołowina, cielęcina, chudy drób bez skóry, cała dziczyzna.
3. RYBY:
chude i tłuste, ale tłuste to tylko te dzikie, hodowlane WYKLUCZONE !!
4. OWOCE MORZA:
tylko dzikie, bez octu, bez żadnych dziwnych zalew i sosów.
5. OWOCE:
Zdecydowanie wszystkie, jakie znamy.
6. WARZYWA:
wszystkie świeże, gotowane, pieczone i smażone, ale jeśli smażone to wyłącznie na kroplach oleju i wodzie, ponieważ chłoną tłuszcz.
GLUKOZA naturalna; to __R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
7. NABIAŁ:
CAŁY I WSZYSTKIE przetwory nabiałowe: W Y K L U C Z O N Y !!
Mleko krowie na planecie Ziemia jest dla cielaka, a nie dla człowieka. Koncentracja składników, to oczywiste tycie człowieka, wyroby w markecie dodatkowe toksyny. Takich wyrobów cielakowi bym nie dał z szacunku dla zdrowia przyszłej krowy.
Cielak staje się krową 12 razy szybciej, niż noworodek dorosłym człowiekiem.
Jeśli babcia pod lasem hoduje krowę, karmi ją wyłącznie trawą, w zimie sianem i suszonymi burakami, to wtedy od takiej zdrowej krowy, mleko jedynie powoduje otyłość u ludzi, ze względu na KONCENTRACJĘ składników. Mleko w marketach oraz np. jogurty z proszku, albo żółty ser 45% tłuszczu o długim terminie przydatności do spożycia, to już inny problem.
P. S. Najwięcej wapnia jest w szprotkach np. wędzone 1400 j. m., mleko tylko 120 j. m., jogurty 120-170 j. m.
7a. JAJA:
Wszystkie jaja np. kurze, przepiórcze są DOZWOLONE.
P. S. Kurczaki nawet małe żywią się wyłącznie trawą, jak dobra gospodyni o nie dba, to również suchymi ziarnami zbóż, no i niekiedy kurczak dzióbnie robaka. To wszystko. Dla ludzi, którzy spożywają jaja kurze problem stanowi jedynie duża ilość tłuszczu, ale to w przypadku, gdy kury są karmione resztkami z pańskiego stołu i spożywają __WYSOKIE węglowodany, z chleba lub ciast, czyli chodzi o MĄKĘ. Trzustka u kur działa podobnie jak u człowieka. Jaja zakupione w markecie; to ocenę zostawiam jednak bez komentarza.
8. WĘDLINY:
Wszystkie muszą być wykluczone. Dobra masarnia z 30 dkg mięsa, wykonuje 100 dkg wyrobu finalnego
o nazwie smaczna kiełbasa, lub mówią chuda szynka. Resztę ponad te 30 dkg to azotany, azotyny, fosforany,
i cała paleta polepszaczy smaku, zapachu, barwniki itd.
To zwykły przekręt i DRAMAT. Jeśli jest inaczej, to dlaczego stację telewizyjną nie wpuszczono do 9 z 10 masarni, które ta TV chciała pokazać. Pokazała tylko tą jedną, przygotowaną do pokazania w TV, i wyglądał ten zakład jakby tam nie było produkcji. Zwyczajnie szkoda słów, po prostu OMIŃ.
9. MĄKA:
Każda mąka np. pszenna, żytnia, odmiana pszenicy tzw. orkiszowa i inne to:
__GLUKOZA nienaturalna; wykluczamy. Powoduje otyłość oraz cukrzycę typu 2, wzdęcia i zaparcia mamy gwarantowane !! Są to tzw. WYSOKIE węglowodany.
10. CUKIER: spożywczy, biały i brązowy,
Wykluczamy. Otyłość, cukrzyca typu 2, gwarantowane !
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA i Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.
11. NAPOJE:
kawa ekspres lub rozpuszczalna kofeinowa, herbata czarna, zielona, czerwona, soki świeże owocowe, warzywne to TAK !!, herbaty smakowe wykluczone, karton oczywiście również wykluczony.
Alkohol DOZWOLONY to: wina wytrawne i półwytrawne, białe i czerwone, każde piwo jasne, lecz uwaga woda schodzi do 24 godzin po piwku, oraz wódki wyłącznie białe.
12. PRZYGOTOWANIE do spożycia:
gotowanie w wodzie; TAK
gotowanie na parze; TAK
pieczenie wg uznania; TAK
smażenie na patelni; TAK
Jest tylko WARUNEK podstawowy: smażymy ZAWSZE na kroplach oleju i wodzie, przyprawy to sól kamienna, morska, pieprz, sucha papryka. Olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, taka kolejność użycia, oczywiście do wyboru i smaku.
Dokładniej przeczytasz w książce naukowego; INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
Książkę tą czytałem, ja się nią zachwycam, i w moim życiu jest na drugim miejscu, zaraz za ELEMENTARZEM, a przed literaturą w oparciu o którą moja praca doktorska stała się faktem; W A R T O !! po prostu zwyczajny NIEZBĘDNIK.
MOTTO:
z tej klasy TYTULARNYM PROFESOREM się nie dyskutuje, należy wyłącznie się w JEGO wykład wsłuchać. Tym profesorem jest; PRZYRODA planety ZIEMIA !!
W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. __ponad 200 pozycji.
Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE.
Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ i ODCHUDZAĆ nasz organizm !!
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.
NISKIE węglowodany, to np.: banany, buraki, kasza, ryż, winogrona, ziemniaki.
KONKLUZJA finalna:
ilość żywności należy BEZWZGLĘDNIE dostosować do trybu życia, czyli ZAPOTRZEBOWANIA energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków ENERGII u człowieka jest bez wątpienia, CHLEB typu KR-IRL.
PRZYPOMNIENIE:
organizm człowieka buduje NOWE komórki w oparciu o składniki i związki pokarmowe dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem.
Jemy pokarmy tzw. __ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; WYNIK: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie.
Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący:
realizujemy KOSTRUKTYWNIE, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.
Wybór należy do naszego __MÓZGU, który gdy jest odżywiony; GLUKOZĄ naturalną, czyli tzw.
__NISKIMI węglowodanami, to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej, dla rozumnego człowieka; OCZYWISTOŚCI.
I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00
ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią IDENTYFIKACJĘ zjawisk, które są wyewoluowane przez PRZYRODĘ, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA.
Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia.
Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę __PRAWD biologicznych.
MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
Autorem przedstawionego artykułu jest;
Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Izolda RIVAS, Warszawa
* P. S. Od siebie tylko dodam, że te proste zasady zwyczajnie działają. Polecam i pozdrawiam WSZYSTKICH, zwłaszcza tych z nadwagą. _________________ medycyna, biologia
Ostatnio zmieniony przez IzoldaRIVAS dnia Sob Gru 12, 2009 7:06 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 4:02 pm Temat postu: |
|
|
ja przeczytałam z ciekawością, bardzo interesujące
dużo z tego wiedziałam już wcześniej; np. walczę żeby nie pito w domu mleka z kartonu ani żadnego innego
jednak przetwory jak jogurt, kefir czy ser żółty (plus-dużo wapnia; minus-dużo tłuszczu) są wg mnie zdrowe i potrzebne mają dużo właściwości odżywczych
jeszcze co do kawy: rozpuszczalną odradzam każdemu, bo to takie śmieci; przy chorych nerkach jest rozpuszczalna niewskazana, bo zawiera ogromne ilości potasu-wręcz bombą jest...
a chlebek...hmmm smaczny jest, choć tam z pewnością dużo świństwa jest; przymierzam się do tych chlebków, na które podałaś przepis
a w domu piekę czasem sama chleb z ziarnami
ciężko o dobrą i zdrową żywność dziś _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 8:34 am Temat postu: |
|
|
Tak,ja tez z ciekawością przeczytałam-do b.wielu zasad staram sie od dawna dostosować.Od dłuzszego czasu mówiłam moim znajomym,ze leko jest dla cielaka .szczególnie trudno przyjąc tę prawde babciom-ileż ja się nasłuchałam...(córka na diecie,w niemowlęctwie pierś ,potem nutramigen,potem-długo nic).Tak-jestem wrogiem samego mleka,ale co do jego przetworów-mam takie zdanie jak Kinga.
Jestem tylko zdziwiona co do bananów i winogron-zawsze myślałam,ze mają wysoki IG-zresztą koleżanka córki,chora na cukrzce unika ich,a jeśli spożywa to w niewielkich bardzo ilościach.
Co do herbat owocowych-chodzi zapewne o te sztucznie aromatyzowane,bo te z suszem owocowym to chyba w porządku są?
Wiadomości o kawie rozpuszczalnej mnie przygnębiły,Kingo-uwielbiam ją.Myślałam,że wybieram "mniejsze zło"dla żołądka.Martwię sie,bo mam problemy z nerkami-średniego kalibru,ale wiadomo jak delikatny to narząd...Chyba "przeprosze "expres
Co do jaj-ostatnio w tv słyszałam opinię,ze jedynym plusem jaj fermowych jest niższy poziom cholesterolu.Jak mogę-korzystam z gospodarstw wiejskich,mam sprawdzone,ale co z ludzmi z miast-w sklepach spożywczych,małych- raczej nie uświadczymy wiejskich jaj.
Mięsko-czy z wiekiem nie powinniśmy go jeśc zwyczajnie mniej? Klasyfikacja pod wwzględem przydatności do spożycia-b.trafna-wszyscy przecież wiedza,ze wieprzowina to najbardziej zanieczyszczone mięso.Prosiaka można teraz utuczyc w 6 tyg.
Mąka-mam to szczeście,ze mam termomix-wsypuje ziarno i mam chyba najzdrowszą z mąk Jednakże nadal jest problem z zakupem od ręki mąki nie przetworzonej-pisze o zwykłych sklepach.
Tak-o dobrą żywność ogromnie trudno-a właściwie o wiarygodną gwarację na nią... _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 9:16 am Temat postu: |
|
|
rozpuszczalna kawa to nie kawa hihi ja z niej dawno zrezygnowałam, a szczerze mówiąc-to właśnie po rozpuszczalnej miałam większe dolegliwości żołądkowe
rozpuszczalna ma dużo dużo potasu-jeśli masz go w normie, to pij sobie spokojnie... ale prawdziwa mielona jest pyszniejsza
piję z ekspresu (mam stary przelewowy)
ja mięska jem dość mało, jak coś to tylko drób
wędlinkę jak ktoś chce, można samem zrobić-kupić kawałek karczku, czy czego tam się chce, samemu przyprawić i upiec-wtedy wiem co jemy
a Termomix--to super urządzenie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 10:12 am Temat postu: |
|
|
A wiesz co pieczesz? :wink:Masz pewność co do przypraw głównie,że np.twoja domowa mieszanka ziół to nie gł.glutaminian sodu,żelatyna albo związki siarki,itp.Pochodzenie i jakość produktu głównego nadal są niepewne... I tu błędne koło niepewności sie zamyka
U niektórych moich znajomych jest teraz boom na hodowlę kur-na ubój i na jajka.Furorę robią zielononóżki kuropatwiane
Ja sie w to nie moge bawić
Ale faktycznie obserwuje większy "powrót do korzeni"-ludzie zaczynają na oczy przeglądać,widzą,ze dziewczynki,np.jeszcze szybciej dojrzewają,ze alergia dotyka już co 2 dziecko i mówi się juz głośno o epidemii alergii.Główną przyczyną są tu pseudoalergeny,czyli wszekieg rodzaju konserwanty,wzmacniacze smaku,zapachu,itp.
Ja wiele rzeczy robie sama i widze efekty pozytywne mojej pracy _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 10:24 am Temat postu: |
|
|
ja piekę tylko w suszonych ziołach, soli i pieprzu; zawsze to lepsze niż wędliny sklepowe pełne solanek i innych cudownych rzeczy; kiedyś miałam sąsiada-pracował w masarni...jego opowieści były interesujące-nam przynosił czyste mięso...
co do alergii to się zgodzę, przez tę żywność i wszystko dookoła nas...heh
ja jajeczka mam najczęściej wsiowe od znajomych _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 4903 Skąd: kraków
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 5:56 am Temat postu: |
|
|
mnie również artykuł bardzo zainteresował i tez wiem o wielu rzeczach o których zostało w nim napisane gorzej z realizacja z pewnościa nie pijam mleka i dzieciom tez maksymalnie ograniczam choć bardzo lubia płatki z mlekiem czasami jedzą ale rzadko natomiast jak pisała Kinga przetwory tak ser żółty jogurty maslankę czy kefir ja też lubie .jakby tak ograniczyc to wszystko co nie dozwolone to wychodzi dość drogo i żywienie przestawione do góry nogamio ..juz staram się by mięso było wołowe cielęce lub indycze..unikam wieprzowiny..wiem tez że ja odzywaim się źle bo jem duzo ciastek to okropny nałóg i ciężko z tego wyjść...no cóż kiedys może dojrzeje do zmiany żywienia choćby na takie jakie serwuje rodzince ale nie sobie.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
IzoldaRIVAS Junior
Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 4 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 5:31 pm Temat postu: ODCHUDZAJMY się i SZCZUPLEJMY !! |
|
|
Książka, pt____: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
PŻ1.
Opis książki:
Publikacja w sposób czytelny i realny biologicznie rozwiązuje problem nadwagi oraz otyłości, również cukrzycy typu 2, u osób, które są dotknięte tymi chorobami. Należy jednak dostosować się do wskazówek dietetycznych i realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w zamieszczonych tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej klasyfikacji tzw.
__ INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy !!
Tabele te opracowali naukowcy z krakowskiego instytutu naukowego o nazwie:
INSTYTUT IRL KRAKÓW.
P. S. W rozdziale R33 znajdziemy zestaw ćwiczeń na
__MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka.
Patrz też:
Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ _________________ medycyna, biologia |
|
Powrót do góry |
|
|
ElizaKOSIK Junior
Dołączył: 20 Wrz 2012 Posty: 6 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 4:23 pm Temat postu: KOCHAM JEŚĆ. ***** |
|
|
___________________________________
CAŁKIEM NIEZŁE TO ODŻYWIANIE! ♥♥♥♥♥
___________________________________ _________________ REALIA. http://forum.gdziezjesc.info/-vt3957.html
Ostatnio zmieniony przez ElizaKOSIK dnia Pon Paź 26, 2015 11:04 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 8:16 pm Temat postu: |
|
|
Dieta Montignac'a jest oparta na indeksie glikemicznym.
Polecam. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
ElizaKOSIK Junior
Dołączył: 20 Wrz 2012 Posty: 6 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 8:38 pm Temat postu: UWIELBIAM JEŚĆ. ***** |
|
|
monia85 napisał: |
Dieta Montignac'a jest oparta na indeksie glikemicznym.
Polecam. |
________________________________
Zobacz tutaj masz o MM: ♥♥♥♥♥
http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881
________________________________ _________________ REALIA. http://forum.gdziezjesc.info/-vt3957.html
Ostatnio zmieniony przez ElizaKOSIK dnia Pon Paź 26, 2015 11:07 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Znam dietę MM od podszewki, schudłam na niej 15,5 kg już. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|