Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nawroty choroby - jak rozpoznać, że to nawrót?
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 13, 2012 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj cieplutko..

No i nic wiecej dodac nie mozna, dziewczyny wyczerpaly temat. Ja z mojej strony moge jedynie trzymac kciuki za jak najszybszy powrot do dobrego samopoczucia. - Trzymam Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Aniołek@
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 16, 2012 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie,
Wygląda na to, że Toczeń dał osobie znać, chociaż myślałam, że po prawie 15 latach remisji, poszedł w las, ale nie ma łatwo.

Jako, że pracuje w szpitalu a wizyte na Spartańskiej mam dopiero za ponad miesiąc, połozyłam się na oddziale internistycznym szpitala w którym pracuje. Ordynator szpitala jest Internistą-Onkologiem, ale z Lupusem doczynienia miała wielokrotne.
Zrobiłam mi wszystkie badania tęczy i dzisiaj przyszeł poziom przeciwiciał: 1860.
Ogólnie mam skoki temperatury od 36 do 38 takich wachań w ciągu dnia mam 6-7.
Boli mnie brzuch, od wczoraj jajniki, mam podwyższony potas i fotostaze, d-dimery, oraz leukocyty, ogłnie badania kiepskie.
Mam dostać steryd- metypred (encorton źle znosiłam) najlepszy byłby solupred, ale on chyba nadal w Polsce niedostępny, mam racje?
I teraz co robić, brać ten metypred i czekać na wizyte spokojnie na spratańskiej?
Jak uchronić się przed kolejnymi nawrotami?
Sądzicie, że na spratańskiej będą chcieli mnie położyć do szpitala? zaczynam nową pracę i głupio byłoby tak na dzień dobry trafić do szpitala.
Kiedy uda mi się znowu zejść ze sterydów? ile wam to zajmuje, planowaliśmy za rok starać się o drugie dziecko, ale chyba to nierealne w tym momencie.

Co brać prócz metypredu, jakieś witaminy.

Mimio, że choruje od tylu lat, to zapomniałam o chorobie i jest to dla mnie nowość.

z góry dziękuje za informacje
Powrót do góry
basia20101984
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 16, 2012 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj
Jeśli bierzesz metypred kup sobie calcenato(bo sterydy wyplukują wapno).
Wiesz pewnie jakiś lek jeszcze ci daja ja osobiscie biore metotrexat (chemie) i metypred od 4 tygodni czy pomaga niewiem...napewno szkodzi mojemu żołądkowi,watrobie jelitom:D ale trudno takie nasze życie....
Pamietaj,że bedzie dobrze....musisz byc dobrej mysli....i pozytywnie nastawiona:)
Może uda sie z dzidzią czego Wam z całego serca życze***i zdrówka
Powrót do góry
Aniołek@
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 16, 2012 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy ktoś miał biały nalot na języku, straszną suchość w ustach i chodzącą skórę z ust, bo niestety bardzo mnie to męczy, są jakieś śtodki apteczne, które można zastosować, czytam że kandidoza jamy ustnej w SLE jest bardzo częsta
Powrót do góry
basia20101984
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 16, 2012 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam suchosc jamy ustnej nosa oczu....z jamą ustną lekarka moja rodzinna poradziła mi cukierki eukaliptusowe i fakt pomagaja na wargi z avonu jest taki krem specjalny na pekajace wargi na zime bardzo dobry środek....także możesz spróbować....Pozdrawiam
Powrót do góry
Aniołek@
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 17, 2012 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, w szpitalu z którego wyszłam (oddział wewnętrzy, nie reumatologia- czekam dopiero na wizyte na spartańskiej) przepisano mi następującą dawkę metypredu, mam zacząć od 4 mg, 25 października mam mieć wycinaną zmianę (podejrzenie czerniaka) i od tego momentu mam brać 8mg. Onkolog się boi po sterydy powodują rozsiew nowotworu. Czy to nie jest za mała dawka? Nie mam z tego z kim skosultować, ale jako dziecko zaczynałam od dawki 80mg encortonu, 4 mg to ja brałam w remisji. Co myślicie jechać szybko na spartańską czy ta dawka wystarczy? jaki jest wogóle przelicznik? bo 1mg encortonu na kilogram ciała, a jak to jest z metypredem.

Ps. Encorton bardzo źle tolerowałam, najlepszy był solupred, no ale wiadomo ile zachodu z nim
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: