|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 04, 2013 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Ja brałam dosyć długo zarówno nootropil jak i jemu podobne . Brałam od 2004 do 2006 , teraz przez 6 miesięcy w dawce 2x1200mg . U mnie efektów nie było , skutków ubocznych też nie . W moim przypadku wydaje mi się że lakarze przepisywali go w ciemno , może pomoże. Jak się okazało moje problemy nie wynikałay z problemów z niedotlenieniem czy niedokrwieniem . |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 04, 2013 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Ja dostałam dawkę przez dwa tygodnie 2x1200 mg, a potem przez 4 tygodnie 3x120mg i do kontroli.
Też właściwie w ciemno, bo badań jeszcze nie miałam. Na testy pamięciowe idę dopiero w połowie lutego.
A zauważyłaś wzrost wagi po tym leku ? _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 04, 2013 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Nie , ja przytyłam dopiero po depakinie i metypredzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 12:22 am Temat postu: |
|
|
Maglia , a na jakie testy pamięciowe? Nigdy nikt mi nie zaproponował testów. Jak nie chcesz to nie bierz w ciemno, wiem od kilku osób, kóre brały , że na początku boli głowa po tym leku. Może poproś o skierowanie na SPECT mózgu najpierw i wtedy będziesz wiedzieć czy to problemy krążeniowe.  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 9:53 am Temat postu: |
|
|
To ja odpowiem przed Maglią , testy robi psycholog , u mnie skierowanie daje psychiatra . Ale o dziwo , testy a moze ich interpretacja nie wskazały podłoża organicznego . |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak jak Kasia powiedziała, idę na testy do psychologa. Sama się zastanawiam na czym one polegają i jaki będzie wynik _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 3:05 pm Temat postu: |
|
|
To Ci podpowiem Taki test składa się z serii pytań i zadań do rozwiązania . Będzie trochę wiedzy ogólnej i historycznej (!) , logika , rozwiązywanie zadań typu "szło trzech chłopców, każdy miał ... " , ciągi liczbowe , zapamiętywanie , rysowanie , układanki Ja wspominam to jako fajną zabawę bo lubię takie testy . Przy okazji psycholog ustala iloraz inteigencji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 3:17 pm Temat postu: |
|
|
No nieźle, bo z historii to ja wybitna noga jestem Może trzeba się poduczyć, bo wstyd będzie  _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 3:39 pm Temat postu: |
|
|
maglia ty nie idziesz na badanie poziomu inteligencji a na badanie pamięci
kasia ja byłam na takim badaniu i nie ustalono mi poziomu inteligencji (chyba nie było co ustalać)
to są owszem podobne pytania ale mają na celu ustalić czy nie ma jakiś zaburzen pamięciowych ,bo o to tutaj chodzi , takimi badania mozna swierdzic np, zaburzenia pamięci u osob starszych demencję Alzhaimera
dletgo one nie mogę być trudne bo strszy człowiek zwyczajnie nie ma juz tej wiedzy co nie znaczy że jest głupszy ani od razu chory
ja byłam u psychologa klinicznego w szpitalu
pytania sa łatwe , zrozumiałe trochę puzli, ciut np. wymieni ci kilka wyrazów ty masz je wymienic w tej samej kolejności
zadania typu skojarzenia ,trwa to dosyć długo ale nie jest trudne , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 4:09 pm Temat postu: |
|
|
Brałam Nootropil przez ok 3 tyg, za krótki okres aby była ew poprawa i skutku uboczne . Bardzo bolał mnie po nim brzuch, zwłaszcza żołądek - jakbym kamienie w nim miała, do tego nie pojawiła się bezsenność zatem neurolog odstawił mi lek.
Nikt nie wysłał mnie na takie testy pamięci ani na IQ, na pewno by mi się przyały . Neurolog tylko na wizycie kazał mi od liczby 100 odjąć 7 i podać wynik, i tak w kółko wynik odjąć siedem itd aż się pomyliłam . Pierwsze kilka wyników szło mi super, potem coraz trudniej było mi policzyć, dosłownie liczyłam w głowie na palcach .
Wstyd mi bo widzę że ludzie zauważają że jestem coraz mniej inteligentna mimo że staram się ćwiczyć pamięć. W MRI nic nie wyszło, na inne badania mnie nie kierowane poza eeg (tutaj ok + tylko fale theta) _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Monika - mam nadzieję, że właśnie będzie tak jak piszesz. Może to głupie, ale trochę się zestresowałam jak Kasia napisała o tych pyatniach z wiedzy ogólnej i historii.
Dzisiaj po raz pierwszy wzięłam ten Nootropil, na razie sensacji żołądkowych brak _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Nie , nie Monika , to są dokładnie testy pamięci i są pytania z wiedzy - sama poległam na pytaniu z czego wykonane są opony Były pytania o daty ze względu na badanie wiedzy nabytej i długotrwałej .
Iloraz inteligencji określają "przy okazji".
Tu masz trochę opisu :
http://www.memo.pl/jak_dbac/badanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
ysłany: Sro Wrz 26, 2007 5:22 pm Temat postu:
twoja niedyspozycja ze tak sie wyraże to moja historia sprzed 2 lat, stanęłam na srodku targowiska i nie widziałam gdzie jestem, co tutaj robię , po co przyszłam,
nie mogłam znależc niczego, w efekcie portfel lądował w zamrazalniku, a klucze wsrod kosmetykow, ulubiony pefum znalazłam wsrod lekow,
kilkusekundowe utraty pamięci, na targu kilkuminutowa, w parku kilkuminutowa, było kilka takich dłuzszych epizodow to tylko przykłady było tego bardzo duzo,
zaczełam się bac, w koncu wpadłam w histerię ,tym bardziej ze rezonans już wczesniej wykazał ubytki mieliny w płatach skroniowych i czołowych, ( czyli zmiany typowe dla Alzhaimera) i dostałam skierowanie na badnia neurologiczne, zaczęto od testow, psychologicznych, szukano Alzhaimera, u nas przy tych lekach moze być duzo mlodszym wieku
w koncu okazało się ze to .... padaczka o takim własnie przebiegu , chwilowe wyłączenia, brak kontaktu, a co za tym idzie brak orietnacji w terenie i wsrod zycia codziennego, dostałam leki i skonczylo się, jest dobrze, cos takiego abym gubiła się w czasie i przestrzeni już nie nastąpilo, owszem zapominam tak jak wszyscy o roznych sprawach ale to zupełnie cos innego,
pozdrawiam |
to mój wpis z tego problemu jak widac sprzed lat bo ponad5,5 roku temu , ktory mówi o tym że przszłam takie testy
i nie przypominam sobie trudnych pytan- moze dlatego że jednak psycholog kliniczny to prowadził ? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Monika bo pytania nie są trudne To wiedza ogólna . Brak orientacji w takiej wiedzy mówi o problemach . Nie ma znaczenia jaki psycholog to prowadzi ( musi mieć uprawnienia ) bo to nie on układa test .
Test o którym pisze Abisynka i zapewne Ty Moniko to mini test MMSE
który przeprowadza się przy podejrzeniu Alzheimera .
A ! Jeszcze jedno - starsi ludzie mają problemy z pamięcią krótkotrwałą Nie pamiętają co robili wczoraj ale ile przed wojną kosztował chleb dobrze wiedzą .Dlatego test ma sprawdzić czy uszkodzona jest pamięć krótkotrwała czy długoterminowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 05, 2013 5:50 pm Temat postu: |
|
|
ludzie starsi z zaburzeniami nie sa w stanie powtorzyć kilku słow uporzadkowanych w/g schematu
nie orietntują się w czasie , przestrzeni itd czyli terazniejszości
abisynka mówi zupełnie o czymś innym
bo ja byłam na wizycie dodatkowej , ktorej nie przeprowadzał neurolog,
i trwała ona długo bo jakies 40 minut sam test
tez były puzle , matematyka, , rysowanie , konczenie zdan i takie tam czyli wiedza ogolna
moze mnie się wydawało to łatwe ? nie wiem , bo poszło mi ok
istotne jest żeby u każdego wszystko było ok a IQ możecie mieć 150 , zycze tego
fakt że to moje badanie było juz dawno i mogę wielu rzeczy nie pamiętać  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|