Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
basia20101984
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2556

PostWysłany: Pią Sty 18, 2013 3:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

napewno pyszna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aicha
Junior
Junior


Dołączył: 16 Lis 2011
Posty: 26
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Sty 18, 2013 11:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szarlotka

Składniki:

ciasto:

•3 szklanki mąki
•1 kostka masła/margaryny
•4 płaskie łyżki cukru
•5 żółtek jajek
•2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
•opakowanie cukru waniliowego

nadzienie:

co najmniej kilogram jabłek – łatwiej mi przeliczyć na owoce: około 6-7 średniej wielkości jabłek, koniecznie tych „szarlotkowych” (twardych, kwaśnych, winnych)

piana:

•5 białek
•¾ szklanki cukru
•kisiel sypki, w torebce, nie gotujemy go (cytrynowy lub morelowy- grunt, żeby był jasnego koloru) - 1 opakowanie

Przygotowanie:

Składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ciasto, którego trzecią część wkładamy do zamrażarki. Rozwałkuj resztę i rozłóż w dużej brytfance. Posyp ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce (zależy od rodzaju jabłek).

Przygotuj pianę. Ubij białka. Pod koniec, powoli dodaj cukier i kisiel (kisiel sypki, nie już ugotowany - ma być w proszku z torebki). Pianę ułóż na jabłkach. Następnie wyciągnij resztę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp je równolegle po pianie. Piecz około 45 minut w 190oC. Podawać np z gałką lodów waniliowych... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
katarzynadudek7
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 2293

PostWysłany: Pią Sty 25, 2013 2:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Udka z ryżem i warzywami - polecam !!!!

http://www.wielkiezarcie.com/recipe9372.html

A koleżankę za zdjęcie wyżej zjem chyba razem z szarlotką Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Pon Kwi 08, 2013 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeberka pieczone w piwie

Składniki:

• żeberka, 1 kg.
• piwo, 0.5 l.
• pieprz, 15 szt.
• ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
• liście laurowe, 2 szt.
• ząbek czosnku, 5 szt.
• jałowiec, 3 szt.
• tymianek, 1 szczypta
• rozmaryn, 1 szczypta
• sól, 1 szczypta
• miód, 1 łyżka
• oliwa z oliwek, 1 łyżka
• keczup, 1 łyżeczka
• sos barbecue, 1 łyżeczka
• sos sojowy, 1 łyżeczka
• papryka ostra, 1 szczypta


Sposób przygotowania:

1. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy z lekka i układamy ciasno w garnku. Przyprawy w kulkach i ziele angielskie kruszymy, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem i ostrą papryką. Zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni.
2. Przed pieczeniem gotujemy żeberka co najmniej godzinę w piwnej zalewie (szumy wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć.
3. Marynata: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbecue, łyżeczka sosu sojowego, trochę soli.
4. Przed pieczeniem smarujemy marynatą z wyżej wymienionych składników. Pieczemy na naoliwionej blasze. Smarujemy marynatą z góry, pieczemy 20 minut w 200 C, dosmarowując jeśli wyschną, po czym obracamy, smarujemy z drugiej strony i pieczemy jeszcze 10 minut.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Maj 29, 2013 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aromatyczny krem z czerwonej soczewicy

• 1 szklanka czerwonej soczewicy
• 2 duże marchewki
• 1 średnia pietruszka
• 1/2 dużej cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka czerwonej papryki
• szczypta pieprzu ziołowego
• szczypta pieprzu czarnego
• przyprawa uniwersalna do smaku
• 2 kostki rosołowe
• 2 łyżki stołowe oliwy
• 2 duże pomidory

Soczewicę kilkukrotnie płuczemy, po czym przekładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą (około 2,5 l). Pozwalamy jej nasiąknąć wodą przez około 20 minut. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dorzucamy do soczewicy, garnek wstawiamy na mały ogień. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę i dodajemy curry. Do podsmażonych przypraw dodajemy cebulę i czosnek. Całość dusimy na małym ogniu. Cebulę i czosnek wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z soczewicą. Do całości dodajemy dwie kostki rosołowe i resztę przypraw. Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie zmiękną. Na koniec zupę miksujemy blenderem. Wywar odcedzamy przez drobne sito. Podajemy ze świeżą bazylią.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Lip 17, 2013 3:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapiekanka z cukinii i ziemniaków

cukinia i ziemniaki w proporcji 1:1 - pod względem objętości (u mnie to było ok 1kg ziemniaków i jedna dużaaa cukinia)
oczywiście można dać różne proporcje
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
ser żółty (u mnie było 30 dkg)
tymianek, oregano, majeranek
sól i pieprz
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

cebulę i czosnek posiekać - zeszklić na masełku/ oliwie
cukinię i ziemniaki i ser zetrzeć na grubych oczkach - można też na małych wtedy będzie bardziej przypominać ciasto

zmieszać wszystkie składniki - doprawić wg uznania
piec w temp 180 st ok 30-40 minut

zrobiłam to wczoraj na szybko, bom chora.... i powiem Wam, że dawno nie jadłam tak rewelacyjnej rzeczy
Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Sro Lip 17, 2013 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mniammm....uwielbiam takie połączenie.Właśnie kolejna cukinia czeka na przetworzenie Wink

Przepis - Udka z kurczaka z jarzynami - obiad jednogarnkowy :

http://www.wielkiezarcie.com/recipe20524.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 6:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brokuły z makaronem - szybkie a takie dobre

Składniki
brokuły (1 świeży, lub paczka mrożonego)
makaron (świderki)
3-4 ząbki czosnku
ser żółty do posypania
pieprz, sól, bazylia
olej

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie - tak by były al dente.
Jednocześnie gotujemy makaron - również al dente.
W czasie gdy brokuły i makaron się gotują, przeciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Chwilkę smażymy, nie za długo, później na patelnię dokładamy lekko twarde brokuły i mieszamy z czosnkiem. Dokładamy bazylii (ja wrzucam jej dosyć dużo, bo bardzo podkreśla smak i niesamowicie smakuje z brokułami), sól i pieprz do smaku. Potem na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy wszystko razem i na koniec posypujemy startym żółtym serem. Mieszamy jeszcze chwilkę, czekając aż ser się rozpuści i zacznie ciągnąć.
Wykładamy na talerze i wcinamy.Smacznego!
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Papsi
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 1161
Skąd: galaktyka snów

PostWysłany: Pią Lip 26, 2013 5:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tortille z kurczakiem i serem

Porcja na 4-6 szt.
Składniki:
opakowanie gotowych wrapów tortilla (naleśniki)
pierś z kurczaka 500 gr
puszka czerwonej fasoli
dwa ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano
mała puszka kukurydzy
curry
starty żółty ser na dużych oczkach typ mazdamer ok 250 gram

pomidor pokrojony w dużą kostkę
ogórek świeży pokrojony z średnie słupki ze skórą
sałata lodowa ok 1/3 głowki

sos czosnkowo - koperkowy:
mała śmietana 12% - lub wersja light jogurt typu greckiego
ząbek czosnku
pół łyżeczki soli
oregano
2 łyżeczki cukru
koperek świeży posiekany (nieobowiązkowo)
łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Pierś myjemy, kroimy w sporą kostkę, doprawiamy solą, curry, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wkładamy do miski z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy, odstawiamy na chwilę i zajmujemy się sosem.
Śmietanę wlać do miseczki, dodać zmiażdżony czosnek, sół, cukier, oregano, koncentrat, dobrze wymieszać, dodać koperek (ten sos też świetnie nadaję się do grillowanych mies lub pieczonych ziemniaczków)

Na rozgrzaną patelnie wykładamy zawartość miski z mięsem, smazymy na średnim ogniu, jak mięsko będzie już usmażone ze wszystkich stron (mieszamy co chwilę) dodajemy kapkę wody z czajnika, opłukaną czerwoną fasolkę, kukurydzę, smażymy ciut wolniej z 5 min, na sam koniec dajemy stary ser.

Tortille podgrzewamy 15 sek w mikrofali (dłuższe podgrzewanie sprawi, że będą twarde!).
iepłe placki smarujemy osem czosnkowym, posypujemy poszatkowaną lodową sałatą, równomiernie rozkładamy ogóreczka i pomidorka, na to kurczaka z patelni, ładnie zwijamy i gotowe Smile
Smacznego
to danie w 15 min
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Pon Lip 29, 2013 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZUPA Z SERKIEM TOPIONYM

0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
2 cebule
2 serki topione

Pieczarki kroimy i wysmażamy na suchej patelni z wody. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Mięso podsmażamy z oregano i bazylią.
Wszystko wrzucamy do wody zaprawionej serkami i gotujemy.
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Sro Lip 31, 2013 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

0,5 kg piersi z kurczaka
4 pieczarki
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

Wymieszać na masę 2 jajka, majonez i mąkę. Wrzucić do masy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na patelni porcje wielkości łyżki.
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Sie 08, 2013 6:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leczo ...po mojemu Wink

- papryka, szt. 6 - 3 czerwone, 2 żółte i 1 zielona
- pomidory w puszce krojone, bez skórki - 2 puszki
- cebula - 3 spore
- por -1 spory
- czosnek - kilka ząbków
- kiełbasa - ok. 200 g, dla smaku
- sól, chilli, papryka słodka, zioła prowansalskie - wg uznania
- słodki sos chilli (miałam z pół małej buteleczki i postanowiłam wykorzystać)

No i lecimy standardowo - cebulę i pora kroimy i podsmażamy na oleju. Po jakimś czasie dodajemy kiełbasę, by tłuszczyk się wytopił i cebula się zaromatyzowała. Dodajemy drobno posiekany czosnek, i po kolei papryki. Dolewamy nieco bulionu, by miało to w czym się podusić. Na koniec pomidory z puszki (lub sparzone i z obraną skórką normalne, mi się nie chciało, dlatego dałam puszkowane Wink ). Następnie doprawiamy przyprawami i ew. słodkim sosem chilli - moim zdaniem świetnie się on tu komponuje.
Podałam z ryżem basmati. Pyszne było Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sie 08, 2013 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leczo po mojemu , czyli co się nawinie
ja robię podobnie jak Monia
daję paprykę w 4 kolorach , czerwoną ,zieloną ,żołtą, pomaranczową ( z każdego koloru najmniej po 2 sztuki)
o tej porze roku jest tyle pomidorów że biorę świeże, zawsze swieże, najpierw zdejmuję skórkę , smak jest zupęlnie inny , pomidory podsmażam na niewielkiej ilości oleju , posypane rozmarynem az się częsciowo rozpadną

do tego daję także fasolkę szparagową po 15-20dkg zielonej i zoltej
moze być także nieduza cukinia,
2 cebule , 2 ząbki czosnku nie więcej , bo zabije zapach innych ziól

przyprawy, papryka ostra,pieprz
tymianek ,rozmaryn, bazylia
ziola powansalskie
odrobinę soli
jak zawsze do wszystkiego dodaję dużo zielonego, czyli pietruszka i seler zielony i odrobina koperku( akurat tego byc nie musi )
tez do tego zrobilam ryż
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Sie 08, 2013 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te moje leczo to trochę takie ubogie w porównaniu z leczo Moniki Embarassed
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sie 08, 2013 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia moje leczo to pseudoleczo, czasem i kawalki kalafora się w tym znajdą Rechot
akurat to danie w ktore możesz wrzucic dużo, tylko ze to faktycznie pseudoleczo juz wtedy jest, ale co tam , wazne ze dobre Wink Wink
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 5 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group