| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Sie 08, 2013 9:17 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				No pewnie, ja też lubię improwizować   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:00 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Każdy robi tak jak lubi    Ja spaghetti nie robię z mielonym tylko z kiełbaską,bo u mnie tak wolą    | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:02 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				My z Kryspinem często jemy spaghetti z kiełbasą, też dobre   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:04 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				No właśnie i o to chodzi,by sobie swoim smaczkiem dogadzać    | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sie 10, 2013 2:29 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				bohaterka cukinia, zwana także kabaczkiem   
 
 
Wartość odżywcza owocu: Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.
 
 
sałatka: 
 
cukinia 
 
jogurt grecki 
 
ciut majonezu do smaku (ale nie musi być) 
 
czosnek (świeży albo granulowany) 
 
sól 
 
pieprz 
 
 
cukinię ścieramy na dużych oczkach 
 
dodajemy resztę składników wg uznania   
 
lekkie i bardzo smaczne   
 
 
 
 
cukinia smażona
 
cukinia żółta (może być zielona) 
 
sól 
 
zioła prowansalskie 
 
łyżeczka oleju zdrowego/ oliwy do smażenia 
 
 
cukinię kroimy na plastry ok 1,5 cm 
 
podsmażamy tak żeby się zeszkliła 
 
gdy już jest na drugiej stronie doprawiamy solą i ziołami 
 
odsączamy na ręczniku papierowym 
 
 
można jeść na ciepło i na zimno   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		IvyBlue Senior
  
  
  Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 63 Skąd: Lublin
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Sie 11, 2013 5:33 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dżem z cukini jest bardzo smaczny   _________________ If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ... | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Sie 11, 2013 7:53 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Wszystko co z cukinii jest pyszniaste    | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		abisynka Master butterfly
  
 
  Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Sie 11, 2013 8:27 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				no to leczo po mojemu  
 
 
ok 1 kg kiełbasy
 
6 dużych czerwonych papryk
 
2 zielone
 
2 żółte
 
1 pomarańczowa
 
można dodać 2 białe (jak są tanie dodaję)
 
6 pomidorów
 
2 duże cebule
 
4 kostki wołowe bulionowe na 1,5litra wody, 2 kostki na 0,75litra wody
 
i teraz w zależności czy to ma być bardziej płynne jak gęsta zupa to ok 1,5litra wody, jak gęste 0.75litra wody
 
słoiczek przecieru pomidorowego
 
sół, pieprz, cukier, słodka papryka
 
3/4szkalnki mąki do zagęczczenia i uzyskania aksamitnej konsystencji
 
Garnek mniej więcej ok 8 litrów co by dobrze się mieszało, patelnia, inne naczynia i mieszadełka  , najlepiej krajaknica co rączki wyręczy  
 
 
 
przygotowanie:
 
1. kiełbasę kroić w półksiężyce, ja ściągam skórki z kiełbasy więc najpier kroję kiełasę w poprzek na pół podtem wzdłóż aby łatwo zdjąć skórkę. Smażyć porcjami do zarumienienia, bez dodatku żadnego tłuszczu. Usmażoną wrzucać do garnka z odpowiednią ilością wody, zostawić ostatnią porcję kiełbasy do podsameżenia wraz z cebulką, o tym dalej.
 
2. cebulę obrać z łupin i pierwszej warstwy oraz odciąć końcówki, pokroić w kostki mniej więcej 1x1,5cm, jak tam wyjdą, dodać do ostatniej porcji smażonej kiełbacy i podsmażać z nią aż się zeszkli.
 
3. Po skończeniu smażenia wstawić garnek na kuchenkę, wrzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszajac by się nie przypaliło, jednocześnie można w tym czasie zająć sie następnymi składnikami o ile nie przygotowało sie ich wcześniej  
 
4. pomidroki umyć i sparzyć, zdjąć skrókę usunąć twradą część ze środka, następnie pokroić w kostki ok 1x1,5cm i wrzucić do granka, najlepiej aby sie rozgotowały, jak nie to zostaną kostki  
 
5. paprykę umyć, usunąć gniazda, pokroić w kostki 1x1,5cm lub 1x2cm, pokrojone dodać na ok 15 min przed końcem gotowanie, tj wtedy gdy kiełbasa  cebula jest miękka a pomidorki się rozgotowały.
 
6. po wrzuceniu papryki po ok 5 minutach, dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, łyżeczkę piperzu, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki cukru (można doprawiać po swojemu oczywiście) i mieszczać od czasu do czasu gdy papryka zmięknie.
 
7. gdy papryka jest miękka, posmakować i ew doprawić wg uznania
 
8. mąkę (3/4 szklanki) rozmieszać w szklance wody, tak by nie było grudek, jeżeli są to przelać przez sitko. Tak przygotowaną mąkę dodać do lecza i mieszczać, do zagotowania.
 
9. gotować jeszcze przez kilka minut, o można już jeść. oczywiście najsmaczniejsze jest na drugi dzień  
 
 
 
najgorsze jest obieranie tego wszystkiego ale jak ma sie pomocników idzie szybko, i oczywiście polecam różnego rodzaju krajaknice które migusiem pokroją praktycznie same, bez naszej męczarni
 
 
większość lecza mroże w pojemnikach po lodach, można trzymać ok miesiaca, może i dłużej ale nie próbowałam dłuzej.
 
odgrzewać dopiero po całkowitym rozmrożeniu aby nie zrobiła się breja.
 
sposób na szybkie rozmrażanie, włożyć pojemik do letniej wody np w misce lub zlewie, dodać trochę cieplejszej i coraz cieplejsze, w ok 15 min rozmrożone   _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Sie 11, 2013 8:51 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Abisynka 4 kostki rosołowe wołowe           samobójstwo planujesz powolne             _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Monika B Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Sie 11, 2013 9:07 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ja lubię bardzo słone rzeczy,( niedobór sodu od lat) ale raczej 4 kostki to o 3 za dużo   
 
moze warto dodać np. lubczyk tez daje słony smak , tym bardziej w leczo gdzie podstawa to jednak warzywa 
 
no ale co kto lubi ,    _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		abisynka Master butterfly
  
 
  Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Sie 11, 2013 9:11 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
 
	  | kinga napisał: | 
	 
	
	  Abisynka 4 kostki rosołowe wołowe           samobójstwo planujesz powolne             | 
	 
 
 
 
 
no ja mam nakazane dużo dosalać i to przez hipertensjiologa i kardiologa ale to inna historia  
 
 
ogólnie jak ktoś nie lubi, czy nie może, czy nie chce, może dać mniej, albo wcale   _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Sie 12, 2013 9:38 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
 
	  | abisynka napisał: | 
	 
	
	  
 
 
 
no ja mam nakazane dużo dosalać i to przez hipertensjiologa i kardiologa ale to inna historia  
 
 
 | 
	 
 
 
Dobra Istoto   to dosalaj, ale nie pakuj kostek rosołowych - toż to sama chemia          
 
sól ziołową zastosuj, ale plissss odrzuć paskudne kostki, bo się wykończysz... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		abisynka Master butterfly
  
 
  Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Sie 12, 2013 12:42 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				oki odrzucę zgodnie z zaleceniem  
 
 
wiem że to chemia, jak większość dzisiejszego żarcia    , na szczęście rzadko stosuję kostki, do lecza tylko a że nie jem do za często, no dobrze zrezygnuję z nich  
 
 
wieoczoriem będę roboć deser to wrzuce przepis z fotami   _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ewelina266 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 2800
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Sie 12, 2013 1:00 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				abisynka słuchaj dziewczyn, dobrze mówią/piszą 
 
A na marginesie to Ty dla wojska gotujesz? Ilość składników mega   _________________ Zbieram siły do walki. | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		iwus Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Sie 12, 2013 8:31 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Cukinia jest super   Ostatnimi czasy podsmażam grube krążki  na patelni grillowej bez tłuszczu, później posypuję ziołami i solą (sól uwielbiam i solę duuużo), na każdy krążek łycha jogurtu greckiego. Do mięska i ziemniaczków jak znalazł   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |