| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		XXX Senior
  
 
  Dołączył: 17 Lis 2008 Posty: 69 Skąd: Gdańsk
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Gru 08, 2008 2:32 pm    Temat postu: Chleb | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Witam!   
 
Mam pytanko, czy ktoś może mi podać przepis na jakiś chlebek, który mozna samemu upiec ale są produkty ograniczone czyli bez proszku do pieczenia  i bez drożdży ,może byc soda, bez jajek kurzych, mąka tylko ryżowa,amarantusowa, gryczana,ziemniaczana, sojowa.
 
Może ktoś mi pomoże bo jak na razie to tylko dostępny jest chlebek ryżowy, a chciałoby się go już czymś innym zastapić   
 
Pozdrawiam Ewa   
 
 
 
----------------------------------
 
"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,
 
nie przez to, kim jest,
 
lecz przez to,
 
czym dzieli się z innymi."    ( Jan Paweł II ) | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		jagula Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Gru 08, 2008 9:16 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
 
	  | Cytat: | 
	 
	
	  Chleb gryczano - ryżowy   	 
 
 
 
 
 
Składniki : ( na małą keksówkę )
 
 
1 szkl. mąki gryczanej ( kasza gryczana niepalona zmielona )
 
 
1szkl. mąki ryżowej ( ryż naturalny zmielony )
 
 
1 szkl. zakwasu gryczanego i ryżowego ( w sumie )
 
 
4 łyżki siemienia lnianego
 
 
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
 
 
1 łyżeczka zmielonego kminku
 
 
3 - 4 łyżki oleju
 
 
3 łyżki tapioki 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
 
 
Do mąki gryczanej i ryżowej dodaję zakwas, sól, olej, kminek oraz tapiokę. Z każego słoika zakwasu zostawiam 1 łyżeczkę na następny chleb - ważne ! Siemię lniane mielę w młynku, zalewam dwiema szklankami wrzącej wody, zostawiam do ostygnięcia, ubijam ręcznym blenderem. Dodaję do mąki i wyrabiam ciasto. Przekładam do foremki posmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną. Trzymam w cieple ok. 3 - 4 godzin. Piekę początkowo w 220 stopniach przez 10 minut , następne 35 minut w 180 stopniach ( piekę z termoobiegiem ).
 
 
Ostatnia modyfikacja to dodanie tapioki, moim zdaniem chleb robi się bardziej miękki i nie wysycha tak szybko, oprócz tego można zostawić chlebek na noc, urośnie sobie ładnie ok. 1- 1,5 cm ....wczesnym rankiem wstawić do piekarnika...aby zjeść sobie na śniadanko.
 
 
  | 
	 
 
 
 
 
	  | Cytat: | 
	 
	
	  Chleb gryczano - jaglany z kminkiem   	 | Drukuj |
 
 
 
 
 
Na wstępie chcę podziękować Margot bo to właśnie ona pierwsza u nas na forum zaczęła piec chleby na zakwasach bezglutenowych...
 
Margot jesteś wielka
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki : ( na małą keksówkę )
 
 
1 szkl. mąki gryczanej ( kasza gryczana niepalona zmielona )
 
 
1szkl. mąki jaglanej ( kasza jaglana zmielona )
 
 
1 szkl. zakwasu gryczanego i jaglanego ( w sumie )
 
 
4 łyżki siemienia lnianego
 
 
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
 
 
1 łyżeczka zmielonego kminku
 
 
3 - 4 łyżki oleju
 
 
 
 
 
Wykonanie:
 
 
Do mąki gryczanej i jaglanej dodaję zakwas, sól, olej, kminek. Z każego słoika zakwasu zostawiam 1 łyżeczkę na następny chleb - ważne ! Siemię lniane mielę w młynku, zalewam dwiema szklankami wrzącej wody, zostawiam do ostygnięcia, ubijam ręcznym blenderem. Dodaję do mąki i wyrabiam ciasto. Przekładam do foremki posmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną. Trzymam w cieple ok. 3 - 4 godzin. Piekę początkowo w 220 stopniach przez 10 minut , następne 35 minut w 180 stopniach ( piekę z termoobiegiem ).
 
 
 | 
	 
 
 
 
źródło  przepisy bajaderki  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		XXX Senior
  
 
  Dołączył: 17 Lis 2008 Posty: 69 Skąd: Gdańsk
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Gru 09, 2008 12:17 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dzięki jesteś wielka   
 
 
 
Szukam już od tak dawna ,że myslałam ,że nic z tego nie będzię a tu niespodzianka   
 
 
Będę próbować tylko jeszcze jedno pytanie czy ten zakwas dostanę w sklepie ze zdrową żywnością?
 
 
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam    | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		jagula Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Gru 09, 2008 3:53 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Nie wiem- nigdy nie próbowałam od tej strony- na stronie źródłowej jest też przepis na zakwas bezglutenowy.Można spróbować   _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		agatka03 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 2:21 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Prawdy i mity na temat chleba:
 
 
 
http://polki.pl/odzywianie_artykul,10015421.html _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		XXX Senior
  
 
  Dołączył: 17 Lis 2008 Posty: 69 Skąd: Gdańsk
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Paź 06, 2010 10:58 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Witam 
 
 
Mam do Jaguli pytanie ,jak zrobić ten zakwas? do chleba? | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		 | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Sty 20, 2011 7:43 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				czyli nie dość,że na wszystkich ,to i na wszystko trzeba mieć ...poprawkę    
 
 
jak zawsze najważniejsza jest jakość -chlebek im cięższy tym lepiej;
 
ja,byle mieć swój ulubiony,ze sprawdzonej piekarni-zamawiam wcześniej ,jeśli nie ma mnie być w mieście    _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		jagula Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 09, 2011 10:05 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
 
	  | XXX napisał: | 
	 
	
	  Witam 
 
 
Mam do Jaguli pytanie ,jak zrobić ten zakwas? do chleba? | 
	 
 
 
 
ojej     trochę ze spóźnieniem ....
 
generalnie najlepiej zrobić zakwas na mące pszenicznej albo żytniej, z tego co pasuje Tobie najłatwiej będzie z mąki gryczanej. 
 
 
Zalewamy 2-4 łyżki mąki letnią wodą ( niektórzy zakwaszają sokiem z cytryny ) - konsystencja powinna być taka jak ciasta naleśnikowego  lub trochę gęstsza.Zostawiamy go w cieplejszym miejscu. Mieszamy 1-2 razy dziennie i co ok. 2 dni dokarmiamy ( czyli dodajemy odrobinę świeżej mąki rozprowadzonej w wodzie ).
 
Zakwas powinien lekko buzować i mieć kwaskowaty zapach. _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		 | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 9:45 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				CHLEB
 
 
1 kg mąki pszennej tortowej (lub 0,5 kg pszennej i 0,5 kg razowej)
 
3/4 szklanki pszennych otrębów
 
3/4 szklanki owsianych otrębów
 
1/2 szklanki siemienia lnianego
 
3/4 szklanki pestek słonecznika
 
1/2 szklanki pestek dyni
 
3 łyżeczki soli
 
2 łyżeczki cukru
 
 
Wszystko wymieszać. Dodać 1/2 litra wody gazowanej, 1/2 litra wody niegazowanej ciepłej + zaczyn. Wyronić. Odstawić na 2 h.
 
 
Po 2 h odłożyć do słoiczka 3 łyżki zaczynu. Zaczyn trzymać w lodówce max. 2 tyg.
 
 
Ciasto włożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej tartą bułką lub sezamem. Odstawić na 12 h (łącznie) przykrywając lnianą ściereczką.
 
Przed pieczeniem posmarować wierzch olejem. Piec w temp. 180 C, 1,5 h. Wstawiamy do zimnego piekarnika. _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 2:22 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				CHLEB ORKISZOWY 
 
 
na 2 chleby (ja zrobiłam jeden większy):
 
 
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
 
7g drożdży suchych instant 
 
łyżeczka soli 
 
łyżka fruktozy 
 
400ml cieplej wody 
 
łyżka oliwy z oliwek 
 
 
Mąkę wymieszać w misce z solą  i drożdżami. Fruktozę rozpuścić w wodzie, dodać do suchych składników, wymieszać szybko łyżką. Dodać oliwę , zagnieść. 
 
 
Wyrabiać ciasta przez ok. 10 min, można dodać trochę więcej mąki, jeżeli się strasznie lepi. Ciasto powinno odchodzić od blatu, ale ma prawo przylepiać się do ciepłych rąk. 
 
 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. 
 
 
Już nie ugniatając uformować w 2 chlebki lub włożyć do natłuszczonych keksówek. 
 
Odstawić na kolejne 15 min. 
 
 
Piec w piekarniku ok. 30 min. w temp. 220 C do suchego patyczka. Aby sprawdzić, że chleb na pewno jest upieczony należy popukać w spód. Jeżeli dźwięk jest 'pusty', znaczy, że chleb jest gotowy. 
 
 
WAŻNE: DO PIEKARNIKA NALEŻY WŁOŻYĆ  ŻAROODPORNE NACZYNIE Z WODĄ. Para sprawi, że skorka nie będzie tak wysuszona.
 
 
  _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		katarzynadudek7 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 17 Mar 2011 Posty: 2293
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 8:25 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dziękuję  
 
A czy w pierwszej fazie dozwolony ? | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 8:54 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Jak najbardziej dozwolony   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Lis 15, 2013 6:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				chleb bezglutenowy
 
   
 
 
   500g mąki bezglutenowej (ja mieszam w równych częściach mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną)
 
   po kilka łyżek ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (oczywiście jak ktoś nie lubi czegoś, to nie trzeba)
 
   łyżka soli
 
   łyżka cukru
 
   600ml lekko ciepłej wody
 
   14g drożdży suchych 
 
   przyprawy: tymianek, oregano, majeranek, cząber, lubczyk - wg uznania
 
   3 łyżki oliwy 
 
 
przygotowanie
 
wszystkie składniki dokładnie zmieszać razem   
 
pozostawić w cieple na ok 20-30 minut
 
 
wpakować do formy, form wyłożonych papierem do pieczenia
 
pozostawić ponownie na jakieś 20-30 minut 
 
 
i do piekarnika 
 
temperatura ok 200-230 stopni 
 
czas pieczenia ok 50-60 minut 
 
 
po upieczeniu wyjąć z form, wyjąć z papieru i ostudzić na kratce 
 
 
  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
 
  Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Pią Gru 13, 2013 12:13 pm, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |