Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam niezróżnicowana
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Nie Lis 17, 2013 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzis byłam na pobraniu w krwi w Diagnostyku w celu sprawdzenia czy przypadkiem nie mam wirusa zółtaczki typu B i C.Na ostatniej wizycie pani dr zasugerowała ,że nocne poty mogą byc objawem istnienia tych wirusów .Ona raczej stawia u mnie na wtórnego Sjogrena,że przy nim skład potu jest inny i jego zapach w związku z tym bardziej hmmm specyficzny ,ale trzeba sprawdzic tez inną ewentualność.Wynik we wtorek ,więc znów będę się stresować .

Mam do Was pytanie odnośnie Arechinu.Ostatnio brałam jedną tabl na dobę.Wyczytałam,że większosc z Was bardziej chwali sobie odpowiednikinzagraniczne typu Plaquenil.Mam możliwosc sciągnięcia tego leku ,ale zastanawiam się jak dawkowac bo arechina ma dawkę 250 mg chloroquiny a plaquenil ma 200 mg???Niestety inteligentnie z mojej strony nie pomyślałam o tym u lekarza Rolling Eyes ,ale ja zawsze u niej połowy rzeczy zapominam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 17, 2013 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agnieszko, nie zmienialabym leku bez konsultacji z lekarzem... Confused
Jednemu sluza te, drugiemu inne leki. Jesli nie masz skutkow ubocznych i dobrze tolerujesz ten lek to, chyba, nie ma powodu go zmieniac, prawda?
Nie daj sie zwariowac. Wink

Trzymam kciuki za wyniki! Very Happy
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 17, 2013 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

również 3mam kciuki za badania a co do leku skonsultuj z lekarzem tą zamianę.
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Nie Lis 17, 2013 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No własnie nie wiem czy to masakryczne wypadanie włosów to nie skutek uboczny arechiny.
Pewnie sama nie podejmę decyzji ,dzięki dziewczyny
Powrót do góry
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pon Lis 18, 2013 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzis to nie był dobry dzien Od samego rana boli mnie kręgosłup ,potyka mi sie serce ,cięzko się oddycha ,niellubię w takim stanie byc sama w pracy .

Z niepokojem zauwazam ,że wraca mi totalne zmęczenie ,zasypiam na stojąco po zjedzeniu obiadu .Wyudzam się cała ozedrgana i jestem ....jeszcze bardziej zmęczona i słaba >rodzina nie ma ze mnie pożytku Rolling Eyes

9 dni temu odstawiłam arechinę czyżby az tak mi jej brakowało???Miałyście \mieliscie podobne doswiadczenia?
Powrót do góry
iza.b
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 18, 2013 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście mam wrażenie, że arechin zahamował mi wypadanie włosów, a co najlepsze mam już odrosty nowe Very Happy , a po drugie włosy zrobiły mi się jakieś grubsze tzn. wróciły prawie do dawnego stanu Wink
Powrót do góry
boguslaw4321
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Lis 18, 2013 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja też witam agnaft Very Happy
Z Arechinem (-ną) bywa indywidualnie. Część skarży się na wypadanie włosów, inne osoby po wielu latach brania nie mają problemów.
Ja łykam arechin od połowy marca z krótką przerwą we wrześniu (coś jakby działo się z oczami, ale okazało się że OK). Z włosami dobrze, tzn. wszystkie 25 pozostały, ale za to w ciągu pół roku straciłem 10 kg, jakiś wyraźny zanik mięśni i przez 2 miesiące miałem problemy z zasypianiem (2 - 3 godz) po obudzeniu się w nocy. Ostatnio nieco uspokoiło się.
Moje panie dr (dermatolog, ostatnio reumatolog) zalecają mi plaquenil, ponieważ na ogół (!) mniej odkłada się w siatkówkach niż arechin. Ale również uważam, że zawsze o tym powinien zadecydować lekarz prowadzący.
Na razie jeszcze trochę z doskoku, pozdrowienia Very Happy

PS. a dla eweli.t też Very Happy
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 19, 2013 8:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!

Jeżeli chodzi o dawki to bierze się jedną Plaquenil-u tak jak Arechin. Mojej młodej włosy przestały wypadać właśnie po antymalarykach. Wczesniej mała łysiała.
A dlaczego odstawiłaś Arechin?
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Wto Lis 19, 2013 4:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

iza.b napisał:
Ja osobiście mam wrażenie, że arechin zahamował mi wypadanie włosów, a co najlepsze mam już odrosty nowe Very Happy , a po drugie włosy zrobiły mi się jakieś grubsze tzn. wróciły prawie do dawnego stanu Wink

Oj Iza bardzo bym chciała móc to samo powiedziec o swoich włosach

Myślę ,że tak jak napisał Bogusław jest to osobnicza sprawa jak sie reaguje na lek.Choc podobnie ja też miałam problemy z zasnięciem po przebudzeniu się w srodku nocy.Wczesniej nic nie zakłócało mojego snu.

Ewelino ,moja pani reumatolog wprowadziła mi arechin na dwa m-ce ,teraz mam brac ziołówki typu lyprinol i od stycznia znowu ale nie wiem jak długo ,w styczniu pewnie mnie oświeci.
Powrót do góry
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 19, 2013 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

Cytat:
mam anty-TPO,ok 175 przy dobrym TSH i ft3 i 4.

też mam Hashimoto i powiem Ci, że sporo objawów, które Ci dokuczają moga być od nie do końca dobrej pracy tarczycy

czasem hormony w normie nie znaczy na poziomie optymalnym, ja miałam też w normie, a jednak czułam sie okropnie Sad

obecnie zażywam małą dawkę syntetycznego hormonu i jest lepiej

przeszły mi w miarę problemy z oddychaniem, z kołataniami serca, suchość skóry i włosów, nieuzasadnione lęki i zawroty głowy
Powrót do góry
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Wto Lis 19, 2013 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

christiane napisał:
witaj Smile

Cytat:
mam anty-TPO,ok 175 przy dobrym TSH i ft3 i 4.

też mam Hashimoto i powiem Ci, że sporo objawów, które Ci dokuczają moga być od nie do końca dobrej pracy tarczycy

czasem hormony w normie nie znaczy na poziomie optymalnym, ja miałam też w normie, a jednak czułam sie okropnie Sad

obecnie zażywam małą dawkę syntetycznego hormonu i jest lepiej

przeszły mi w miarę problemy z oddychaniem, z kołataniami serca, suchość skóry i włosów, nieuzasadnione lęki i zawroty głowy

Dokładnie też tak myślę christiane ,ale endokrynolodzy każą mi tylko obserwowac i powtarzac badania ,choc znam opinie innych endo(chociażby z róznych kursów) ,którzy twierdzili ,ze kobiety ,u których po urodzeniu dziecka wyskoczyły ponad normę przeciwciała anty_TPO powinny zazywac nawet małe dawki hormonów.
Nieuzasadnione lęki i zawroty głowy ,dodam jeszcze nerwowość ,u mnie jedynie nie pasuje moja niska waga , nie mam w ogóle aptytu ,nie odchudzam się ,ale chudnę ....

Mam już wyniki badan na wiusy zapalenia wątroby typu B i C .Oba ujemne....uffff.

Klaruje się obraz -jednak moja potliwosc nocna wywodzi się ze Sjogrena Rolling Eyes
Powrót do góry
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 19, 2013 10:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nieuzasadnione lęki i zawroty głowy ,dodam jeszcze nerwowość ,u mnie jedynie nie pasuje moja niska waga , nie mam w ogóle aptytu ,nie odchudzam się ,ale chudnę ....

dokładnie takie objawy Wink u mnie waga też niewysoka obecnie ok 48 a bywało i mniej Smile

mam ok 170cm wzrostu więc te 48 szału nie robi jak to mówi mój doktorek Smile

jeśli masz TSH powyżej 2.0 i ft3 oraz ft4 < 50% normy to myślę, że warto spróbować najmniejsza dawkę hormonu

ja obecnie zażywam 1/2 z 25 i na prawdę mimo, że dawka podobno niemowlęca Wink czuję się lepiej

poprawa samopoczucia nastąpiła po ok miesiącu od rozpoczęcia ''kuracji"

[/quote]
Powrót do góry
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sro Lis 20, 2013 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ojej christiane 48 kg to Ty kruszynka jestes!!!

To mnie juz wyzywają ,że się zabiedziłam a wazę 50 kg przy 165 .Dlatego im to Hashimoto nie pasowało,bo nie tyję

Chyba czeka mnie poszukiwnie innego endo Rolling Eyes
Powrót do góry
iza.b
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 20, 2013 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czasami wysokie antyTPO jest przy chorobie Graves Basedowa, a związane jest z nadczynnością i stąd może być spadek wagi.
Moze to też warto sprawdzić Confused
Powrót do góry
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 20, 2013 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wink niestety tak, ale u mnie jakoś tak tego nie widać bo buzi nie mam chudej i trochę cyca też jest Laughing

ale jak ważyłam 38 wyglądałam tragicznie, zapadnięte oczy, policzki

same kości, jak przeglądam zdjęcia to aż nie mogę patrzyć Sad

Cytat:

dobry pomysł Smile zawsze warto poznać opinię innego lekarza
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: