Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cykoria zapiekana

1 opakowanie cykorii
0,50 dag pieczarek
1-2 cebule
sos pomidorowy
ser żółty

Cykorię umyć, wyciąć wąskim nożykiem głąb (dzięki temu nie będzie goryczki) i ugotować w całości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z pół cytryny (nie ściemnieje). Odcedzić i osączyć. W międzyczasie cebule pokroić w kostkę i przesmażyć, pokrojone w kostkę pieczarki dorzucić do cebuli i dusić z ulubionymi przyprawami. Do rondelka wrzucić pomidory z puszki, dodać soli, cukru, pieprzu i oregano albo bazylię. Gotować, aż duża część wody wyparuje.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć cykorię, na to pieczarki z cebulą (można posypać pokrojoną szynką), sos i posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny (pilnować, żeby ser za bardzo nie zbrązowiał).

Smacznego Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Sty 22, 2014 11:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa krem z selera

składniki na 4 porcje:

1 duży seler

1 cebula

2-3 młode ziemniaki

2 gałązki selera naciowego

1,5 L buliony warzywnego

gałka muszkatołowa

2 łyzki oleju

sól i pieprz do smaku

orzechy makadamia

zielona pietruszka

przygotowanie:

1. W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.

2. Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.

3. Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min.

4. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.

Przepis pochodzi z...
http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/zupa-krem-z-selera/
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Sty 30, 2014 1:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa krem z warzyw

- kapusta pekińska (prawie cała)
- duża czerwona papryka
- kilka różyczek kalafiora
- łodyżka selera naciowego
- dwie małe cebule
- dwie małe suszone papryczki peperoncini (można dać mniej lub całkiem pominąć, jeśli ktoś nie lubi ostrego)
- puszka pomidorów wraz z zalewą
- czosnek niedźwiedzi
- imbir, gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- jogurt grecki

Warzywa kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i papryczki peperoncini. Gotujemy do miękkości. Blenderujemy. Doprawiamy do smaku imbirem, gałką i solą (jeśli nie było ostrych papryczek, dajemy również nieco pieprzu). Zabielamy jogurtem greckim.
Smacznego Smile Niesamowicie rozgrzewająca zupka na te mrozy Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 1600
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Sty 30, 2014 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia dzięki coś dla mojego synka. On nie lubi warzyw. Twisted Evil Po zmieleniu nie będzie widzieć Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Sty 30, 2014 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu są same warzywa Wink No ale w takiej postaci mogą robić za mięso haha Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pią Lut 07, 2014 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://koloroweprzepisy.wordpress.com/2012/08/17/galettes-francuskie-nalesniki-gryczane/

niebo po prostu
Slina

warto spróbować Exclamation Very Happy Very Happy Very Happy
banalnie proste
u mnie dziś z pieczarkami, jajkiem i odrobiną mozzarelli
Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Justka223
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Wrz 2013
Posty: 455
Skąd: Radom

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 12:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.olgasmile.com/pasztet-wegetarianski-z-fasoli-i-warzyw-korzeniowych.html
Dodałam mniej czosnku a zamiast płatków bułkę tartą.
Zastanawiam się jakby smakował ten pasztet gdybym zamist upiec warzywa ugotowała je z przyprawami Question
Zobaczę następnym razem Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Lut 12, 2014 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brokułowa zupa-krem z serem pleśniowym

Składniki:

brokuły - 500 g, mrożone
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
ziemniaki - 2 szt
bulion - ok. 500 ml
serek kozi - 3 łyżki (miękki)
kolendra - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
oliwa - ok. 2 łyżek, do smażenia
ser pleśniowy - ok. 100 g
orzechy piniowe - do podania, opcjonalnie (u mnie są nerkowce)

Sposób przygotowania:

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalej bulionem, dodaj różyczki brokuła i pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki oraz kolendrę. Gotuj warzywa do miękkości.

Dodaj serek, zmiksuj na aksamitny krem, w razie konieczności dolej odrobinę więcej bulionu/wody. Przypraw solą, pieprzem.

Na wierzch gorącej zupy połóż kawałki sera i uprażone na suchej patelni orzechy. Skrop oliwą.

Przepis pochodzi z...

http://kuchniaagaty.pl/przepisy/brokulowa-zupa-krem-z-serem-plesniowym
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mmm...
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 2766
Skąd: Lublin

PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 10:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sernik z musem czekoladowym:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_z_musem_czekoladowym/przepis.html


http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/sernik-bialy-z-musem-czekoladowym/
_________________
"To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 7089

PostWysłany: Sro Mar 19, 2014 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mince and Taties

Ja zawsze robie dosc duzo bo znika szybko. Wink
Nie ma zbyt duzo skladnikow ale bardzo wazna jest ich jakosc

Skladniki:
1kg. chudego miesa mielonego, wolowego,
4, 5 marchwi sredniej wielkosci,
3 dosc duze cebule.
i.... sos do wolowiny w granulkach.. Cool http://www.uk4you.pl/1296,bisto-favourite-gravy-granules-170g.html (tu moze byc problem.. Jesli mialabym porownac w smaku to do polskich produktow to najbardziej zblizony bylby sos pieczeniowy ciemny, mysle, ze okolo dwoch opakowan. Istnieje mozliwosc, ze trzeba bedzie jeszcze doprawic do smaku, np. dosolic.)
Granulki, o ktorych mowa maja dosc specyficzny, tradycyjny smak)

Sposob przyrzadzania:
Cebule pokroic w "piorka". (ja uprzednio kroje cebule na cztery).
Marchew w plasterki.

Na niewielka ilosc rozgrzanego oleju wrzucamy marchew, podsmarzamy. Potem cebulke i miecho. Mieszamy co by nie przypalic.. Wink
Po uzyskaniu ladnego kolorku wolowinki, zalewamy wszysttko woda i dusimy "na malym ogniu". (Ja w tym momencie dodaje spora ilosc moich granulek). Doprawiamy.
Szkoci dodaja niewielka ilosc sosu http://www.uk4you.pl/154,hp-sauce-425g-.html - ostroznie z tym- nie wszystkim bedzie smakowac. Nie lubie go ale niewielka ilosc dodana do miesa nadaje mu ciekawy posmak.

Mieso przygotowuje w duzej, glebokiej patelni , czasem po podsmazeniu jestem zmuszona przetransportowac calosc do garnka bo sie nie miesci.. Very Happy Calosc powinna byc dosc rzadka gdyz podajemy to z gotowanymi w calosci ziemniakami (obranymi), ktore podczas posilku rozgniatamy i tym sposobem "zbieramy do dzioba" pyszny sosik.. Slina

Smacznego.
_________________
Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aiwka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 4048

PostWysłany: Sro Mar 19, 2014 2:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewela...chuda wołowina,a do tego sos ze słoika i sztuczne granulki Fuck you Fuck you taki żarcik oczywiscie Smile
_________________
"-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia" Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 7089

PostWysłany: Sro Mar 19, 2014 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aiwka tak bo te sztucznosci nie psuja smaku a "nie chuda" wolowinka juz taaak.. Cool

Kazdy wie, jak ewela gotuje. Wink
Smaczne jest.
Zdrowe ??? ... -pominmy to! Very Happy
_________________
Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Mar 25, 2014 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

1 kalafior
1 pietruszka
1 por (biała część)
1/4 selera
2 szklanki mleka
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól
biały pieprz
1 duży (100 g) topiony serek kremowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania

Sposób przygotowania:

Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por, seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści, gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.

Smacznego Cool



Przepis pochodzi ze strony...
http://ugotuj.to/ugotuj/159569383/zupa+krem+z+kalafiora/p/
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey


Ostatnio zmieniony przez monia85 dnia Sro Mar 26, 2014 4:05 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Mar 26, 2014 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wywaliłabym z tego przepisu mleko - będzie lżejsza zupka na wiosnę Smile
Monia, sama opracowałaś przepis, czy to z jakiejś strony?
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Mar 26, 2014 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis ze strony, zapomniałam podać źródło, już wstawiam.
A ja myślę, że mleko jest tutaj kwintesencją... Ale może kiedyś zrobię na samym rosołku i porównam Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 8 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group