| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		iwus Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Sty 14, 2014 8:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Cykoria zapiekana
 
 
1 opakowanie cykorii
 
 0,50 dag pieczarek
 
1-2 cebule
 
sos pomidorowy
 
ser żółty
 
 
Cykorię umyć, wyciąć wąskim nożykiem głąb (dzięki temu nie będzie goryczki) i ugotować w całości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z pół cytryny (nie ściemnieje). Odcedzić i osączyć. W międzyczasie cebule pokroić w kostkę i przesmażyć, pokrojone w kostkę pieczarki dorzucić do cebuli i dusić z ulubionymi przyprawami. Do rondelka wrzucić pomidory z puszki, dodać soli, cukru, pieprzu i oregano albo bazylię. Gotować, aż duża część wody wyparuje.
 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć cykorię, na to pieczarki z cebulą (można posypać pokrojoną szynką), sos i posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny (pilnować, żeby ser za bardzo nie zbrązowiał).
 
 
Smacznego   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Sty 22, 2014 11:00 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Zupa krem z selera
 
 
składniki na 4 porcje:
 
 
1 duży seler
 
 
1 cebula
 
 
2-3 młode ziemniaki
 
 
2 gałązki selera naciowego
 
 
1,5 L buliony warzywnego
 
 
gałka muszkatołowa
 
 
2 łyzki oleju
 
 
sól i pieprz do smaku
 
 
orzechy makadamia
 
 
zielona pietruszka
 
 
przygotowanie:
 
 
1. W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.
 
 
2. Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.
 
 
3. Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min.
 
 
4.  Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.
 
 
5. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.
 
 
Przepis pochodzi z...
 
http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/zupa-krem-z-selera/ _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Sty 30, 2014 1:04 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Zupa krem z warzyw
 
 
- kapusta pekińska (prawie cała)
 
- duża czerwona papryka
 
- kilka różyczek kalafiora
 
- łodyżka selera naciowego
 
- dwie małe cebule
 
- dwie małe suszone papryczki peperoncini (można dać mniej lub całkiem pominąć, jeśli ktoś nie lubi ostrego)
 
- puszka pomidorów wraz z zalewą
 
- czosnek niedźwiedzi
 
- imbir, gałka muszkatołowa
 
- sól do smaku
 
- jogurt grecki
 
 
Warzywa kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i papryczki peperoncini. Gotujemy do miękkości. Blenderujemy. Doprawiamy do smaku imbirem, gałką i solą (jeśli nie było ostrych papryczek, dajemy również nieco pieprzu). Zabielamy jogurtem greckim.
 
Smacznego   Niesamowicie rozgrzewająca zupka na te mrozy   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Małgosia1 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 1600 Skąd: Szczecin
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Sty 30, 2014 4:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Monia dzięki coś dla mojego synka. On nie lubi warzyw.   Po zmieleniu nie będzie widzieć   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Sty 30, 2014 5:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Tu są same warzywa   No ale w takiej postaci mogą robić za mięso haha   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		 | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Justka223 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 26 Wrz 2013 Posty: 455 Skąd: Radom
  | 
		 | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lut 12, 2014 1:32 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Brokułowa zupa-krem z serem pleśniowym
 
 
Składniki:
 
 
    brokuły - 500 g, mrożone
 
    cebula - 1 szt
 
    czosnek - 1 ząbek
 
    ziemniaki - 2 szt
 
    bulion - ok. 500 ml
 
    serek kozi - 3 łyżki (miękki)
 
    kolendra - 1/4 łyżeczki
 
    sól, pieprz - do smaku
 
    oliwa - ok. 2 łyżek, do smażenia
 
    ser pleśniowy - ok. 100 g
 
    orzechy piniowe - do podania, opcjonalnie (u mnie są nerkowce)
 
 
Sposób przygotowania:
 
 
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalej bulionem, dodaj różyczki brokuła i pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki oraz kolendrę.  Gotuj warzywa do miękkości.
 
 
Dodaj serek, zmiksuj na aksamitny krem, w razie konieczności dolej odrobinę więcej bulionu/wody. Przypraw solą, pieprzem.
 
 
Na wierzch gorącej zupy połóż kawałki sera i uprażone na suchej patelni orzechy. Skrop oliwą.
 
 
Przepis pochodzi z...
 
 
http://kuchniaagaty.pl/przepisy/brokulowa-zupa-krem-z-serem-plesniowym _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		mmm... Master butterfly
  
  
  Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
  | 
		 | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ewela.t Master butterfly
  
  
  Dołączył: 03 Lip 2012 Posty: 7089
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 19, 2014 1:51 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				 Mince and Taties 
 
 
Ja zawsze robie dosc duzo bo znika szybko.   
 
Nie ma zbyt duzo skladnikow ale bardzo wazna jest ich  jakosc 
 
 
Skladniki:
 
1kg.  chudego  miesa mielonego, wolowego,
 
4, 5 marchwi sredniej wielkosci,
 
3 dosc duze cebule.
 
 i.... sos do wolowiny w granulkach..    http://www.uk4you.pl/1296,bisto-favourite-gravy-granules-170g.html  (tu moze byc problem.. Jesli mialabym porownac w smaku to do polskich produktow to najbardziej zblizony bylby sos pieczeniowy ciemny, mysle, ze okolo dwoch opakowan. Istnieje mozliwosc, ze trzeba bedzie jeszcze doprawic do smaku, np. dosolic.)
 
Granulki, o ktorych mowa maja dosc specyficzny, tradycyjny smak)
 
 
Sposob przyrzadzania:
 
Cebule pokroic w "piorka". (ja uprzednio kroje cebule na cztery).
 
Marchew w plasterki.
 
 
Na niewielka ilosc rozgrzanego oleju wrzucamy marchew, podsmarzamy. Potem cebulke i miecho. Mieszamy co by nie przypalic..  
 
Po uzyskaniu ladnego kolorku wolowinki, zalewamy wszysttko woda i dusimy "na malym ogniu". (Ja w tym momencie dodaje spora ilosc moich granulek). Doprawiamy.
 
Szkoci dodaja niewielka ilosc sosu http://www.uk4you.pl/154,hp-sauce-425g-.html - ostroznie z tym- nie wszystkim bedzie smakowac. Nie lubie go ale niewielka ilosc dodana do miesa nadaje mu ciekawy posmak.
 
 
Mieso przygotowuje w duzej, glebokiej patelni , czasem po podsmazeniu jestem zmuszona przetransportowac calosc do garnka bo sie nie miesci..   Calosc powinna byc dosc rzadka gdyz podajemy to z gotowanymi w calosci ziemniakami (obranymi), ktore podczas posilku rozgniatamy i tym sposobem "zbieramy do dzioba" pyszny sosik..    
 
 
Smacznego. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		aiwka Master butterfly
  
  
  Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 19, 2014 2:20 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ewela...chuda wołowina,a do tego sos ze słoika i sztuczne granulki       taki żarcik oczywiscie   _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
 
 - Szynszyle i mamusia"     | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ewela.t Master butterfly
  
  
  Dołączył: 03 Lip 2012 Posty: 7089
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 19, 2014 2:27 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Aiwka tak bo te sztucznosci nie psuja smaku a "nie chuda" wolowinka juz taaak..     
 
 
Kazdy wie, jak ewela gotuje.   
 
Smaczne jest. 
 
Zdrowe ??? ... -pominmy to!    _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:41 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Zupa krem z kalafiora
 
 
Składniki:
 
 
   1 kalafior
 
    1 pietruszka
 
    1 por (biała część)
 
    1/4 selera
 
    2 szklanki mleka
 
    3 szklanki bulionu warzywnego
 
    2 łyżki masła
 
    2 łyżki oleju
 
    szczypta gałki muszkatołowej
 
    szczypta imbiru
 
    sól
 
    biały pieprz
 
    1 duży (100 g) topiony serek kremowy
 
    2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania
 
 
Sposób przygotowania: 
 
 
Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por, seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści, gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.
 
 
Smacznego    
 
 
 
 
 
Przepis pochodzi ze strony...
 
http://ugotuj.to/ugotuj/159569383/zupa+krem+z+kalafiora/p/ _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
  Ostatnio zmieniony przez monia85 dnia Sro Mar 26, 2014 4:05 pm, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 26, 2014 1:02 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				wywaliłabym z tego przepisu mleko - będzie lżejsza zupka na wiosnę   
 
Monia, sama opracowałaś przepis, czy to z jakiejś strony? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 26, 2014 4:04 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Przepis ze strony, zapomniałam podać źródło, już wstawiam.
 
A ja myślę, że mleko jest tutaj kwintesencją... Ale może kiedyś zrobię na samym rosołku i porównam   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |