|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iwus Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Cykoria zapiekana
1 opakowanie cykorii
0,50 dag pieczarek
1-2 cebule
sos pomidorowy
ser żółty
Cykorię umyć, wyciąć wąskim nożykiem głąb (dzięki temu nie będzie goryczki) i ugotować w całości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z pół cytryny (nie ściemnieje). Odcedzić i osączyć. W międzyczasie cebule pokroić w kostkę i przesmażyć, pokrojone w kostkę pieczarki dorzucić do cebuli i dusić z ulubionymi przyprawami. Do rondelka wrzucić pomidory z puszki, dodać soli, cukru, pieprzu i oregano albo bazylię. Gotować, aż duża część wody wyparuje.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć cykorię, na to pieczarki z cebulą (można posypać pokrojoną szynką), sos i posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny (pilnować, żeby ser za bardzo nie zbrązowiał).
Smacznego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Sty 22, 2014 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Zupa krem z selera
składniki na 4 porcje:
1 duży seler
1 cebula
2-3 młode ziemniaki
2 gałązki selera naciowego
1,5 L buliony warzywnego
gałka muszkatołowa
2 łyzki oleju
sól i pieprz do smaku
orzechy makadamia
zielona pietruszka
przygotowanie:
1. W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.
2. Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.
3. Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min.
4. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.
5. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.
Przepis pochodzi z...
http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/zupa-krem-z-selera/ _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Zupa krem z warzyw
- kapusta pekińska (prawie cała)
- duża czerwona papryka
- kilka różyczek kalafiora
- łodyżka selera naciowego
- dwie małe cebule
- dwie małe suszone papryczki peperoncini (można dać mniej lub całkiem pominąć, jeśli ktoś nie lubi ostrego)
- puszka pomidorów wraz z zalewą
- czosnek niedźwiedzi
- imbir, gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- jogurt grecki
Warzywa kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i papryczki peperoncini. Gotujemy do miękkości. Blenderujemy. Doprawiamy do smaku imbirem, gałką i solą (jeśli nie było ostrych papryczek, dajemy również nieco pieprzu). Zabielamy jogurtem greckim.
Smacznego Niesamowicie rozgrzewająca zupka na te mrozy  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 1600 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Monia dzięki coś dla mojego synka. On nie lubi warzyw. Po zmieleniu nie będzie widzieć  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Tu są same warzywa No ale w takiej postaci mogą robić za mięso haha  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Justka223 Master butterfly

Dołączył: 26 Wrz 2013 Posty: 455 Skąd: Radom
|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Lut 12, 2014 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Brokułowa zupa-krem z serem pleśniowym
Składniki:
brokuły - 500 g, mrożone
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
ziemniaki - 2 szt
bulion - ok. 500 ml
serek kozi - 3 łyżki (miękki)
kolendra - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
oliwa - ok. 2 łyżek, do smażenia
ser pleśniowy - ok. 100 g
orzechy piniowe - do podania, opcjonalnie (u mnie są nerkowce)
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalej bulionem, dodaj różyczki brokuła i pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki oraz kolendrę. Gotuj warzywa do miękkości.
Dodaj serek, zmiksuj na aksamitny krem, w razie konieczności dolej odrobinę więcej bulionu/wody. Przypraw solą, pieprzem.
Na wierzch gorącej zupy połóż kawałki sera i uprażone na suchej patelni orzechy. Skrop oliwą.
Przepis pochodzi z...
http://kuchniaagaty.pl/przepisy/brokulowa-zupa-krem-z-serem-plesniowym _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmm... Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly


Dołączył: 03 Lip 2012 Posty: 7089
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Mince and Taties
Ja zawsze robie dosc duzo bo znika szybko.
Nie ma zbyt duzo skladnikow ale bardzo wazna jest ich jakosc
Skladniki:
1kg. chudego miesa mielonego, wolowego,
4, 5 marchwi sredniej wielkosci,
3 dosc duze cebule.
i.... sos do wolowiny w granulkach.. http://www.uk4you.pl/1296,bisto-favourite-gravy-granules-170g.html (tu moze byc problem.. Jesli mialabym porownac w smaku to do polskich produktow to najbardziej zblizony bylby sos pieczeniowy ciemny, mysle, ze okolo dwoch opakowan. Istnieje mozliwosc, ze trzeba bedzie jeszcze doprawic do smaku, np. dosolic.)
Granulki, o ktorych mowa maja dosc specyficzny, tradycyjny smak)
Sposob przyrzadzania:
Cebule pokroic w "piorka". (ja uprzednio kroje cebule na cztery).
Marchew w plasterki.
Na niewielka ilosc rozgrzanego oleju wrzucamy marchew, podsmarzamy. Potem cebulke i miecho. Mieszamy co by nie przypalic..
Po uzyskaniu ladnego kolorku wolowinki, zalewamy wszysttko woda i dusimy "na malym ogniu". (Ja w tym momencie dodaje spora ilosc moich granulek). Doprawiamy.
Szkoci dodaja niewielka ilosc sosu http://www.uk4you.pl/154,hp-sauce-425g-.html - ostroznie z tym- nie wszystkim bedzie smakowac. Nie lubie go ale niewielka ilosc dodana do miesa nadaje mu ciekawy posmak.
Mieso przygotowuje w duzej, glebokiej patelni , czasem po podsmazeniu jestem zmuszona przetransportowac calosc do garnka bo sie nie miesci.. Calosc powinna byc dosc rzadka gdyz podajemy to z gotowanymi w calosci ziemniakami (obranymi), ktore podczas posilku rozgniatamy i tym sposobem "zbieramy do dzioba" pyszny sosik..
Smacznego. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Ewela...chuda wołowina,a do tego sos ze słoika i sztuczne granulki taki żarcik oczywiscie  _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly


Dołączył: 03 Lip 2012 Posty: 7089
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Aiwka tak bo te sztucznosci nie psuja smaku a "nie chuda" wolowinka juz taaak..
Kazdy wie, jak ewela gotuje.
Smaczne jest.
Zdrowe ??? ... -pominmy to!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Zupa krem z kalafiora
Składniki:
1 kalafior
1 pietruszka
1 por (biała część)
1/4 selera
2 szklanki mleka
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól
biały pieprz
1 duży (100 g) topiony serek kremowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania
Sposób przygotowania:
Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por, seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści, gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.
Smacznego
Przepis pochodzi ze strony...
http://ugotuj.to/ugotuj/159569383/zupa+krem+z+kalafiora/p/ _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Ostatnio zmieniony przez monia85 dnia Sro Mar 26, 2014 4:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 1:02 pm Temat postu: |
|
|
wywaliłabym z tego przepisu mleko - będzie lżejsza zupka na wiosnę
Monia, sama opracowałaś przepis, czy to z jakiejś strony? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 4:04 pm Temat postu: |
|
|
Przepis ze strony, zapomniałam podać źródło, już wstawiam.
A ja myślę, że mleko jest tutaj kwintesencją... Ale może kiedyś zrobię na samym rosołku i porównam  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|