Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Witek88 Senior
|
Wysłany: Pon Wrz 02, 2013 1:47 am Temat postu: |
|
|
Obecnie przerzucam się z Nolpazy na Ranigast po 300 mg dziennie. Jakoś mam wrazenie ze lepiej dziala.
Z tego co się orientuje to slabiej chamuje wydzielanie sokow zoladkowych niz popularne inhibitory pompy protonowej ale za to zmniejsza wydzielanie histaminy w komorkach okladzinowych w zoladku a histamina jest również czynnikiem zaostrzajacym nasze choroby. |
|
Powrót do góry |
|
|
Piekarzyk Junior
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2014 11:36 pm Temat postu: odświerzenie |
|
|
Witam!
Dawno tu nie byłem, może i błąd...
Odnośnie chorowania i leków, w tej chwili:
encorton 10 mg
leukeran - nie biore juz 2 lata
IPP 20 mg - osłonka choć doskwierają problemy natury zgaga, itp itd
Mitrip - 10 mg - na ciśnionko, coś kaszle po tym...
alfadiol - witaminka d
tertensif sr - na ciśnionko
Ogólnie czuję się dobrze, a choruje już jakieś 17 lat, na szczęście nie ląduje już w szpitalu
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Violka Kadet
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 8:44 pm Temat postu: |
|
|
czy przy kuracji sterydowej, ewentualnie lekami przeciwmalarycznymi należy stosować jakąś osłonę? pytałam lekarza i powiedział, że nie, ale przyznam szczerze, że po 5 tygodniach brania leków zaczął mnie boleć żołądek. możliwe, że to od leków czy raczej niezależnie?
oczywiście zawsze biorę leki zaraz po jedzeniu albo wtrakcie |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Mnie też mówiła doktorka że przy mojej dawce 4mg metypredu nie muszę brać osłonowo nic , ale też źle się czułam powiedziałam jej i przepisała mi bioprazol. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Osłona to podstawa, ale ja nigdy nie brałam naprawdę malutkich dawek sterydów, więc nie wiem, przy dużych lekarze wypisują osłonę (biorę Helicid). _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Violka napisał: |
czy przy kuracji sterydowej, ewentualnie lekami przeciwmalarycznymi należy stosować jakąś osłonę? pytałam lekarza i powiedział, że nie, ale przyznam szczerze, że po 5 tygodniach brania leków zaczął mnie boleć żołądek. |
wcale się nie dziwię ze boli cię żołądek .
przy sterydach osłona zołądka to KONIECZNOŚĆ Gdyby lekarz zapomniał to mozna by było to wybaczyć ale pytałaś i olał sprawę- tu brak słów
Musisz coś mieć. A przynajmniej siemię lniane przed posiłkiem i przed lekami wypij.
Dodatkowo mój sposób sterydy bierz w trakcie jedzenia nigdy przed ani po jedzeniu. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
zozo Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 9:22 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez zozo dnia Nie Paź 12, 2014 9:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Violka Kadet
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 9:24 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za odpowiedzi. w takim razie jestem w szoku, że lekarz tak mi odpowiedział
kleiki z siemienia jem parę razy dziennie, bo mam zapalenie jelit. jeżeli chodzi o sterydy, to brałam przez ten cały czas Metypred 8mg. 2 dni temu wyszłam ze szpitala i z racji lepszych wyników (CRP już tylko trochę podwyższone, morfologia lepsza, C4 ciut lepsze, ANA spadły do 1:640, dsDNA w ogóle już są ujemne(!) ) od 2 dni biorę 6mg, czyli niedużo. po te osłonowe muszę iść do lekarza POZ czy są bez recepty? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 9:29 pm Temat postu: |
|
|
lepiej iść do lekarza zawsze to taniej a te bez recepty są słabe,
Mnie czasem jak brakło to w aptece sprzedali bioprazol tylko wychodzi raz drożej;) _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
aga28 Super senior
|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2014 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja przy sterydach zawsze bralam oslonke, teraz jestem na Plaquenil i Pani doktor powiedziala, ze bede niedlugo mogla zrezygnowac z oslonki |
|
Powrót do góry |
|
|
Liluu Master butterfly
|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2014 6:29 pm Temat postu: |
|
|
W moim przypadku osłona była od samego początku leczenia sterydami, tak jak Aga biorę na nie receptę, bo wtedy są na 50%, czyli sporo tańsze.
Oprócz tego popijam sobie siemię lniane, ale to już zalecenie gastrologa. |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2014 11:12 pm Temat postu: |
|
|
Osłona na żołądek jest tylko refunfowana jesli masz ważną gastroskopię i oczywiscie coś w niej wyjsc musiało , czasami rodzinny sie walnie i wypisze z refundacją ale przy naszych chorobach bez gastroskopi ona nie przysłoguje.
bez rp rzeczywiście są droższe dostępne w dawce 10 i 20 mg a na rp sa 10 20 i 40 mg _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 10:05 am Temat postu: |
|
|
Denim masz rację też mi tak Pani w aptece powiedziała od stycznia się to zmieniło, ale niektórzy jeszcze wypisują ,ale pewnie niedługo się to skończy eh..zaś dodatkowy wydatek!!!!
hmmm
Ważną gastroskopię czyli ile musi minąć czasu od badania? _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 10:15 am Temat postu: |
|
|
Ja moge podpowiedzieć że jak lekarz pisze na 100% to anesteloc 20 1op-56tab kosztje koło 12-13zł wieć naprawdę warto to wypisywać bo te po 28tab wychodzą sporo drozej obojętnie nawet zamienniki _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
Violka Kadet
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 10:19 am Temat postu: |
|
|
miałam gastroskopie w listopadzie 2012r i nic mi w żołądku nie wyszło (w dwunastnicy już było zapalenie). a wiec skoro żołądek czysty, to na same sterydy leki osłonowe nie przysługują? dziwne to jakieś... a jak one działaja? zwiększają/zmniejszaja wydzielanie kwasu solnego/soków żołądkowych czy jakiś bardziej skomplikowany mechanizm?
kiedyś brałam jakąś osłone przed NLPZami i bolał mnie od niej żołądek. jak przestałam brać, to mnie nie bolał.
o właśnie ten anesteloc chyba brałam |
|
Powrót do góry |
|
|
|