Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

nowa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 11:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="renia79"]Teresko ciesz się, że trafiłaś na reuma ok, poza tym jakieś wyniki masz Very Happy a to juz jest "coś"

Renia dzieki a słyszałaś o takim leku meprelon?
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teresko nie, nie znam, ale też z racji tego , że nadal nie trafiłam na TEGO lekarza, który leczy nie wyniki a objawy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.doz.pl/leki/p8546-Meprelon

to jest steryd - odpowiednik metypredu
jaka dawkę dostałaś ?
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Sie 16, 2014 8:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moniko
Dostałam meprelon 16 , przez tydz cała tabletka po tygodniu pół ----->> nie wzięłam b wyjeżdżałam na wakacje z dzieciakami nad morze.. steryd + słońce nic dobrego... nie czułam się dobrze mam uciski w klatce piersiowej i ogólne złe sampoczucie przez pierwsze 3 dni byłam nie do życia... Czy na podstawie wyników tych przecwciał bez poinformowania mnie co mi jest( tylko to wszystko czytam tu lub w internecie) można tak dać leki czy to dobrze? Nie dostałam informacji z czym chodze.. Strsznie pykają mi chrząstki w nadgarstkach i kostkach??? Jak choroby tkanki łącznej mają się do zębów? Dużo pytań mam cały czas w głowie mętlik i nie mam czasu ... miałam wrócić do pracy po macierzynskim rodzna chce mnie zdiagnozować i położyć w szpitalu jest sens> wiem jedno że jak wezme leki to zagłusze objawy i nie wiem co robić
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 18, 2014 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leków nie dostałaś ot tak sobie- dostałaś je bo przeciwciała nie są w porządku. zle się czujesz steryd był na opanownie choroby .Poprawę samopoczucia .

chcesz wrocic do pracy - kiedy masz mieć pobyt w szpitalu ? Kiedy następna wizyta u reumatologa ?
Pobyt w szpitalu ma sens, chcesz miec pewnośc co Ci dolega - badania w szpitalu powinny dać odpowiedz na Twoje pytania i wątpliwości

Leki sa po to żeby je brać- nie my mamy się zastanawiać czy sluszne przepisane czy nie. Od tego jest lekarz i jego trzeba pytać po co ?
wszystkie te pytania powinnaś zadać lekarzowi , ktory stredy przepisał.

Cytat:
Jak choroby tkanki łącznej mają się do zębów?

sama choroba nie ma wplywu na zęby natomiast sterydy juz tak. Olgólnie sterydy mają wpływ na kości (niszczą je) a więc i na zęby.

nie piszesz czy steryd masz brać dłużej .
Branie sterydow chwilowo nie ma wpływu na zęby.
Trzeba je brać dłużej .
Zdecyduj się się szpital, wtedy rozwieje się większośc Twoich wątpliwości .
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sie 20, 2014 9:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Moniko ,
Wszystko to dla mnie nowość , w domu nie rozumieją że coś się dzieje z moim ciałem nie jestem tak wydajne jak 3 mies temu!!! nie mam z kim o tym porozmawiać lekarze dla mnie też są jacyś dziwni. Widzę że siada mi strasznie psychika po prostu nie umiem sie z tym pogodzić i chyba nie pogodzę!! Wiem jedno przechodzę na dietę bezglutenową i postaram się na bezmleczną. Czuje że coś w tym jest.. gluten nas zabija.. Leków narazie nie biorę ... czekam czy cos sie wydarzy z tym szpitalem nie chciałaby uspić żadnych oznak choroby tym sterydem Pozdrawiam
joe alex
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sie 20, 2014 9:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj

Też musiałam odstawić steryd ponieważ 8 września mam termin stawienia się w szpitalu. Odstawienie było konieczne, według słów lekarza, aby nie zamazać obrazu choroby...

A co do niezrozumienia bliskich - cos wiem o tym. Nie mogą zrozumieć, dlaczego godzinę wcześniej było ok, a następnie jest źle. Trzeba się przyzwyczaić.
Ja podtykam mojemu mężowi różne teksty w internecie i nieco już rozjaśnia mu się w glowie Smile

Powodzenia i 3maj się Smile
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sie 20, 2014 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi joe alex
Cieszę się że szybko trafiasz do szpitala na diagnozowanie i szczegółowe badania.. ja jeszcze czekam czy sie uda to zrobić w najbliższym czasie ... Czuje że bedzie to długa droga i niekoniecznie po mojej myśli... chciałabym wiedzieć z czym chodze napewno jest Sjorgi a co jeszcze oprócz mojego Hashimoto to sama góra wie...
Pozdrawiam
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 26, 2014 7:33 pm    Temat postu: Idę na wizyte Odpowiedz z cytatem

Hej Kochani
Piszę do Was gdyż strasznie się boje bo idę w dniu 32 urodzin ( 1 wszego września) na wizytę do Polikliniki w Lublinie na wizytę. mam wyniki - przeciwciała, C3, C4 , mocz i posiew CRP z 18 .08, RF , kwas moczowy i po prostu krew jutro jeszcze zrobię prześwietlenie klatki w związku z dusznościami . Jak myslicie co jeszcze mogłabym zrobić jak się przygotować strasznie sie obawiam

Pozdrawiam Was serdecznie:)
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 26, 2014 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

mam nadzieję że wszystko się wyjaśni, pamiętaj by starac sie stosować do zaleceń lekarza, jak zaleca lek to warto spróbować by poczuć się lepiej Smile

Monika B napisał:

Cytat:
Jak choroby tkanki łącznej mają się do zębów?

sama choroba nie ma wplywu na zęby natomiast sterydy juz tak. Olgólnie sterydy mają wpływ na kości (niszczą je) a więc i na zęby.

jest pewna choroba (dot. tkanki łącznej), która dotyczy przyzębia... http://www.nature.com/ejhg/journal/v21/n2/full/ejhg2012132a.html
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 26, 2014 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Abi nie mieszaj ta choroba nie ma nic wspolnego z naszymi .

Chorób z autoagresji jest całe mnóstwo .
nie mają nic wspolnego z naszymi chorobami
Alergia tez jest chorobą z autoagresji ale nie ma nic wspolnego z naszymi chorobami
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 26, 2014 9:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pytanie było o ch, tk, łącznej, których też jest cała masa, a nie z autoagresji no to odp Smile
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sie 27, 2014 7:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest pewna choroba (dot. tkanki łącznej), która dotyczy przyzębia... http://www.nature.com/ejhg/journal/v21/n2/full/ejhg2012132a.html[/quote

hmmm mam nadzieję że to mi odpusci ... ale artykuł rzeczywiście o chorobie , wiotczeniu tkanki łącznej ... ehhh
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sie 29, 2014 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedź Monika B Abisynka Odpowiedz z cytatem

Poniżej link już wiem sama poszukałam no niestety moge utracić zęby zwłaszcza że objawy suchości się nasilają czego nie moge powiedzieć o oczach bo łzy lecą dniami i nocami .. chyba sobie nie poradzę
http://medtube.pl/tribune-pl/2011/06/suchosc-jamy-ustnej/
Smarti_ter
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2014 8:23 pm    Temat postu: Po wizycie Odpowiedz z cytatem

Powiem szczerze ze spodziewałam się czegoś więcej?? Ale ok, co tu chcieć jak Pani doktor powiedziała że nie widziała tak przygotowanego pacjenta juz od dawien dawna ... może jakbym zapomiała tych wszystkich wyników byłoby lepiej? No dobra po wizycie łykam od dzis : Meprelon 8mg , Arechin , wit D3 2000jm , oraz Calperos czy cos takiego wapn... do tego spray do jamy ustnej na wytwarzanie śliny no i euthyrox of course bo Hashimoto... Nic wracam 8.09 do pracy boje sie tylko bo zaczęlo mnie od wczoraj boleć mocno w prawym boku tak jakby wątroba oby to nie było coś strasznego? ! Widze że sama sobie odpisuje ale co tam zawsze pozostawiam po sobie gdzies jakis slad...

I tu jakby co pytanie do zabłąkanej duszyczki czy arechin nie próbować zamienić na PLAQENIL czy Qensil,?? Bierzecie jakies osłony na wątrobę ze względu na branie takich ilości leków? echh
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

Skocz do: