Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Ja arechin od początku zamieniłam na plaquenil, w oczach żadnych zmian.
Osłonowe biorę raczej na żołądek (emanera, kiedyś panzol itp), z powodu sterydów (biorę calcort).
trzymaj się  |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 8:49 pm Temat postu: |
|
|
hej, raczej niech się wypowiedzą bardziej doświadczone osoby
z tego co czytałam i slyszalam, Arechine zamieniają na Plaquenil. Natomiast ja Arechinę odstawiłam, a dalej nie dostałam leczenia i sobie czekam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja arechin od początku zamieniłam na plaquenil,
Dlaczego? _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Smarti_ter napisał: |
Ja arechin od początku zamieniłam na plaquenil,
Dlaczego? |
Ten drugi jest lekiem nowszym od Arechiny, Ma mniej skutków ubocznych , nie wplywa tez na pogarszanie się wzroku a przynajmniej nie w takim stopniu jak Arechin. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Bo czytałam wcześniej, że arechina może mieć zły wpływ na oczy (może, choć nie musi).
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 7:36 am Temat postu: |
|
|
Aisha napisał: |
Bo czytałam wcześniej, że arechina może mieć zły wpływ na oczy (może, choć nie musi).
 |
Monika B , Aisha dziękuję za odpowiedź , doradźcie czy zamieniac tą arechinę po skonsultowaniu się z lekarzem czy tak samemu sobie zmienić znaleźć dostęP czy na razie wyjeśc tą arechinę połknęłam dopiero 1 wszą tabletkę. czy będę mogła przejśc na to po wizycie którą mam aż 20.10 ehh czyli szału nie ma przysłowiowe 4 litery z tej wizyty wyszły  _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 8:11 am Temat postu: |
|
|
Ja bym pociągnęła tą zaczętą arechinę do czasu zdobycia plaquenilu, potem z dnia na dzień przeszłabym na plaquenil. A z lekarzem podczas wizyty porozmawiałabym o tym, ale raczej na zasadzie, że podjęłam taką decyzję, bo mam dostęp do lepszego leku.
Na plaquenil receptę może Ci wypisać lekarz pierwszego kontaktu, jeśli jakoś mu udowodnisz, że masz zaleconą arechinę.
Reumatolodzy wypisują rutynowo leki dostępne w kraju, często nawet nie informują, że są lepsze, bardziej oczyszczone odpowiedniki, bo to mogłoby pociągnąć za sobą konieczność wypisania przez lekarza wniosku o import docelowy tego leku dla danego pacjenta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 8:35 am Temat postu: |
|
|
Smarti_ter
Dopiero co zaczęłaś brać więc na razie nic nie powinno się dziać złego. Dostęp zawsze możesz sobie znaleźć będzie jak znalazł jak Ci doktorka przepisze -można by też skonsultować się telefonicznie w razie czego.
Myślę że do 20 października zobaczysz jak się czujesz i skonsultuj najwyżej się z okulistą moja Pani doktor zanim mi ją przepisała chciała mieć zaświadczenie od okulisty czy mogę ją łykać i czy ona nie widzi przeciwwskazań .
U mnie chciała zamienić encorton na arechin. W końcu wylądowałam na metypredzie 4mg. oczywiście wapń d3 magnez i bioprazol osłonowo.
Powodzenia. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 9:05 am Temat postu: |
|
|
Zakładam, że reumatolog przepisując Ci arechinę zleciła wcześniej badanie okulistyczne. Jeśli nie, poproś na na wizycie o skierowanie do okulisty, ale powinien o to zadbać sam lekarz zlecający arechinę.
Dla oczu bardziej bezpieczny jest plaquenil.
Mnie na początku też chciano przepisać arechinę, ale gdy powiedziałam, że mam możliwość zdobycia plaquenilu, lekarka bez wahania zmieniła na plaquenil. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 9:52 am Temat postu: |
|
|
Aisha napisał: |
Zakładam, że reumatolog przepisując Ci arechinę zleciła arwcześniej badanie okulistyczne. |
Agnieszka29 , Aisha Reumatolog nie powiedział mi nic o skutkach ubocznych zapytałam czy przy tych lekach może mi się cś dziać powiedziała że nie!!! i nie zleciła badania juz mam okulary bo do pracy przy komputerze czułam że coraz mi gorzej bez okularów... Nie wiedziałam że arechin jest z takimi szerokim spektrum skutków ubocznych ale chyba wezme mam wykupiony... przy wizycie zapytam... ewentualnie wybiorę się jeszcze mam w zanadrzu jedną wizytę u Reumatologa który całą ta moja podróż rozpoczął i powiedział żebym ANA i AnA 2 zrobiła i chyba się do niego wybiore... Najgorsze w tym wszystkich jest to że jest to mąż lekarki którami to wypisała
bioprazol jest bez recepty?? _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 11:22 am Temat postu: |
|
|
yhm .... _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę Arechin od ponad roku i dostałam zalecenie kontrolować wzrok a na moje pytanie co do szkodliwości na oczy to powiedziała mi,że nie miała nigdy takiego przypadku u pacjentów,którzy są leczeni Arechiną.Ja na Twoim miejscu poczekałabym do następnej wizyty i porozmawiała z lekarzem. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Meguchna przynajmniej mnie troche pocieszyłaś... na co chorujesz? bierzesz coś oprócz tej arechiny? jak ja bierzesz tzn kiedy w ciągu dnia ? A i widzę że jestes z Lubelszczyzny leczysz się w Lublinie ?? u kogo >? pozdrawiam _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2014 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Arechin może uszkadzać oczy, ale nie musi
jednak przed jego wprowadzeniem koniecznie powinno przebadać się oczy i dostać pozwolenie od okulisty
a potem przynajmniej co 6 miesięcy (lepiej częściej) kontrolować  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|