|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 10:25 am Temat postu: |
|
|
alva_alva napisał: |
A mnie się wydaje, że wszędzie jest podobnie, bo.... nie ma wszędzie kasy na badania. |
Że tak się wtrącę... bo akurat mam doświadczenie jeśli chodzi o IR. Podczas 9-dniowego pobytu zrobiono mi tam 14 badań. Jeśli rozbić badania krwi i policzyć osobno wszystkie przeciwciała, dopełniacze, hormony, witaminy itd. to wyszłoby ok. 60 badań. Sami oceńcie.
Poza tym miałam konsultację okulisty, laryngologa i neurologa.
Gdy ja tam byłam było faktycznie spore zamieszanie. IR ma się niestety zmienić w Instytut Geriatrii. Wielu pacjentów protestuje. Podejrzewam, że to pogorszy sytuację pacjentów, jeśli chodzi o czasy oczekiwań na przyjęcie itd., ale nie sądzę, by ograniczyło to ilość wykonywanych badań i poziom diagnostyki.
Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 2:11 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Ri napisał: |
A mnie się wydaje, że wszędzie jest podobnie, bo.... nie ma wszędzie kasy na badania. |
Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. |
Dużo zależy od szczęścia na jakiego lekarza trafisz oraz czasem także nie oszukujemy się od prywatnej wizyty. Prywatna wizyta nie jest gwarancją zajęcia się pacjentem,ale w większości szpitali ma jednak jakieś znaczenie przy hospitalizacji albo przy wyznaczaniu terminu hospitalizacji. Ale po części masz rację co do niewrzucania wszystkich do jednego worka, bo ja w końcu w nastym szpitalu trafiłam na rzetelnego lekarza przychodząc na oddział z ulicy, więc tak też się rzeczywiście na szczęście zdarza.
Monika B napisał: |
alva nie porównuj proszę Cię tocznia w początkach chorowania do choroby nowotworowej.
Nie ma kasy , wskaż komu zabrać kasę ? chorym na jakie choroby żeby nam było lepiej- priorytet to ratowanie życia.- potem reszta.
Kasy nie ma - i nikt tu nic nie dołoży. |
Pan minister ma zamiar zabrać środki przesuwając je na pacjentów onkologicznych nie tylko chorym w początkowych stadiach tocznia, ale wszystkim innym chorym na wszelkiego rodzaju choroby, a rak to nie jest jedyna choroba, na którą się umiera. Ten "zabieg" ma odbyć się ze szkodą dla wszystkich pacjentów chorujących na wiele innych, przewlekłych chorób,w tym także chorób śmiertelnych. Tym bardziej nie powinno się wskazywać któremu śmiertelnie choremu dać, a któremu śmiertelnie choremu zabrać, a nasz pan minister tak właśnie chce zrobić, bo dał jakąś obietnicę i teraz musi ją spełnić, tylko jak jak kasy brak?
Czy toczeń w początkowym stadium może sobie poczekać na diagnostykę, to trudno powiedzieć. Bez badań trudno powiedzieć na jakim etapie toczeń w ogóle jest. To też jest choroba czasem nie do przewidzenia. Jeden poczeka pół roku na termin bez większego szwanku, a inny dorobi się udaru mózgu czy zatoru płuca i umrze zanim terminu doczeka. Tak też może być w tej jak i w wielu innych chorobach. Szybka diagnostyka ratuje życie nie tylko w raku, ale także w wielu innych chorobach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 10:41 am Temat postu: |
|
|
....
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 10:57 am Temat postu: |
|
|
a możesz opisać w którym miejscu bolały Cię "biodra"? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 11:02 am Temat postu: |
|
|
Barbgro Przepraszam, ze w Twoim watku.
Monika B napisał: |
alva nie porównuj proszę Cię tocznia w początkach chorowania do choroby nowotworowej.
Nie ma kasy , wskaż komu zabrać kasę ? chorym na jakie choroby żeby nam było lepiej- priorytet to ratowanie życia.- potem reszta.
Kasy nie ma - i nikt tu nic nie dołoży. |
Pan minister ma zamiar zabrać środki przesuwając je na pacjentów onkologicznych nie tylko chorym w początkowych stadiach tocznia, ale wszystkim innym chorym na wszelkiego rodzaju choroby, a rak to nie jest jedyna choroba, na którą się umiera. Ten "zabieg" ma odbyć się ze szkodą dla wszystkich pacjentów chorujących na wiele innych, przewlekłych chorób,w tym także chorób śmiertelnych. Tym bardziej nie powinno się wskazywać któremu śmiertelnie choremu dać, a któremu śmiertelnie choremu zabrać, a nasz pan minister tak właśnie chce zrobić, bo dał jakąś obietnicę i teraz musi ją spełnić, tylko jak jak kasy brak?
Czy toczeń w początkowym stadium może sobie poczekać na diagnostykę, to trudno powiedzieć. Bez badań trudno powiedzieć na jakim etapie toczeń w ogóle jest. To też jest choroba czasem nie do przewidzenia. Jeden poczeka pół roku na termin bez większego szwanku, a inny dorobi się udaru mózgu czy zatoru płuca i umrze zanim terminu doczeka. Tak też może być w tej jak i w wielu innych chorobach. Szybka diagnostyka ratuje życie nie tylko w raku, ale także w wielu innych chorobach. |
alva-alva Idac Twoim tropem: Na powikłania po grypie ludzie tez umieraja! Pamietajmy, ze sa to odosobnione przypadki! Prosze, nie porownuj tocznia, choroby przewleklej (lub innych podobnych) do choroby nowotworowej! To jest absurdalne!
Z jednym sie zgodze-ze slowem "czasem"! Czasem komus dom na glowe sie zawali i zginie..
Poza tym, jako mod, zwracam Ci uwage, ze nie jest to odpowiedni watek na takie dysputy.
Zapraszam np. do "zle zmiany w sluzbie zdrowia" (?) lub poszukaj innego, odpowiedniego.
Barbgro moze statystyki i procenty rozwialyby watpliwisci? Nie mozna, na podstawie jednego, dwoch przypadkow tak generalizowac....
Tak jak napisalam powyzej-zapraszam do dyskusji w odpowiednim juz watku.
Przykro mi z powodu dolegliwisci biodrowych. Moze troche za duzo poszalalas? . Oby szybko przeszlo! _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 12:30 pm Temat postu: |
|
|
Basiu jak poszaleje z chodzeniem, tez boli mnie, ale tylko prawe , ale w nim mam duzo mniejszą ruchomość.
W bólach bioder to Kinga jest specjalistą  _________________ Płakałam, bo nie miałam butów...
dopóki nie zobaczyłam człowieka bez stóp |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 1:17 pm Temat postu: |
|
|
barbrgo, ja w kwietniu miałam straszne bóle bioder, chodzić nie mogłam bo czułam się jak husarz w zbroi, pomogła mi wtedy akupunktura i dry needing. Objawy minęły całkowicie, natomiast od 1,5 miesiąca boli mnie prawa ręka przy ruchach, reumatolog nic nie zdiagnozował, teraz zaliczam diagnostykę u neurologa - EMG, potem mam mieś rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa. Ja tak jak Ty nadal bez diagnozy a z objawami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 2:33 pm Temat postu: |
|
|
aklepka i barbgro opiszcie gdzie dokładnie Was boli, gdy piszecie "ból bioder" _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 3:14 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 3:55 pm Temat postu: |
|
|
mnie po wspomnianej wcześniej akupunkturze biodra i nogi przestały zupełnie boleć czyli od czerwca do dzisiaj nie odczuwam juz żadnych dolegliowości ze strony nóg, biegam, tańczę , ćwiczę przysiady i inne ćwiczenia na nogi o jest ok.
Natomiast od kwietnia do czerwca miałam bóle po zewnętrznej stronie bioder, od górnej części aż prawie do kolan. Mięśnie w tej części były bardzo mocno napięte, jak chodziłam to po 10 minutach spokojnego chodzenia mięśnie nóg się tak spinały, że krok sprawiał straszny ból. Ale po akupunkturze a potem dry needingu bezpowrotnie minęło.
Wczoraj przetańczyłam całą noc, w andrzejki również. Przed imprezą 2 tabletki p/bólowe, bo boli mnie nadgarstek i ramię przy ruchu, energii mam za trzech, koleżanki się śmiały, że toczeń tak nie tańczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nabu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 4:14 pm Temat postu: |
|
|
usunięto
Ostatnio zmieniony przez nabu dnia Nie Gru 21, 2014 10:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 4:17 pm Temat postu: |
|
|
barbrgo, właśnie tak bolały mnie nogi jak opisujesz, z przodu uda również takie palenia, natomiast ruchomość w udzie miałam zachowaną. Dzisiaj czuję napięcie mięsni lędźwiowych, ale to chyba z nerwów, że od miesiąca biegam po lekarzach i tylko zlecają dodatkowe badania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Ja dodam od siebie ze mnie " biodro " boli od 2 lat , nie tak dawno poznałam dlaczego boli.
Mam stare złamania kręgosłupa ( w 2 kręgach) o ktorych nie wiedziałam - stad ból, trudności z podniesieniem nogi , wejściem po schodach- może zwykłe rtg dolnego odcinka kręgosłupa wyjasni sprawę
U mnie okazało się ze z biodrem wszystko ok
rezonans kręgosłupa był potwierdzeniem tych złaman
czyli to ze czasem się nam wydaje ze to biodro a to może być od kręgosłupa- rehabilitacja i powinno być duzo lepiej. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 4:22 pm Temat postu: |
|
|
aklepka powinnaś udać się do fizjoterapeuty albo osteopaty. Do kogoś kto zajmuje się terapią manualną. Potrafi pracować na powięziach.
Jak pójdziesz, to dowiesz się skąd Twoje dolegliwości. No i najważniejsze, będziesz mogła pozbyć się przyczyny.
barbgro Ty też powinnaś pójść do dobrego osteopaty/ fizjoterapeuty.
Chodzicie po lekarzach, robicie mnóstwo badań, łykacie mnóstwo prochów p/bólowych.
Możecie więc umówić się na spotkanie z dobrym terapeutą. Będzie to z korzyścią dla Was. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|