|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 11:12 am Temat postu: |
|
|
Smarti_ter nie mam 100% diagnozy idę w kierunku choroby mieszanej.
Arechin zażywam od 1-5 dnia tygodnia wieczorem po kolacji
a po pół roku dodatkowo mam Metypred 6 mg rano po śniadaniu plus Vigantoletten 1000
i Calperos.Leczę się w PSK4 u dr. Dreher. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2014 8:29 pm Temat postu: powrót |
|
|
Hej
Od 8.09. powróciłam do pracy nie ma mnie w domu 10 godzin jest cięzko.. mała płacze... Rano w samochodzie Reynaud jak złapie to lipa przez godzine... łykam leki wracam do domu chwile z dzieciakami i spać żeby mieć siłę na nastepny dzień... Meguchna życze jak najszybszego zdiagnozowania i uciszenia objawów jesli nie uciszone... _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2014 6:32 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Smarti Dobrze,że wróciłaś do pracy bo człowiek nie ma czasu się wtedy rozczulać i wraca szybko do normalności a przynajmniej stara się Życzę wszystkiego dobrego  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mel-ania Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 2:08 pm Temat postu: |
|
|
Smarti, zadałaś pytanie:
Cytat: |
Spotkałyście się z nasilonym trądzikiem w 2 miesiącu stosowania sterydów ? pełno krost jak za młodzieńczych la mam nadzieje ze pomału wychodzę z tego ale to tez było jakies nienormalne... |
Tak, spotkałam się z tym. Cera aksamitna jak pupa niemowlęcia stała się w ciągu kilku tygodni pełna pryszczy, wyglądało to jak wysyp grzybów po ciepłym deszczu, żal było patrzeć. Trwało dłuższy czas, ale minęło. Mam nadzieję, że i u Ciebie - m.in. dzięki starannej pielęgnacji - ustąpią te przykre objawy, czego Ci serdecznie życzę. Pamiętam, że bardzo pomocny (ale jednak tylko pomocny, bez cudów) okazał się krem La Roche-Posay Effaclar DUO |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Smarti widziałam że założyłaś wątek z zapytaniem o wodę w organizmie, ja biorę drugi miesiąc eutyrox i mam bardzo obrzęknięte nogi, fakt faktem że przytyłam, ale mimo to ewidentnie widać że za dużo wody mi się odkłada i też myślałam czy to nie efekt eutyroxu, chociaż ja też mało pije  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 8:27 pm Temat postu: |
|
|
barbgro napisał: |
Smarti widziałam że założyłaś wątek z zapytaniem o wodę w organizmie, ja biorę drugi miesiąc eutyrox i mam bardzo obrzęknięte nogi, fakt faktem że przytyłam, ale mimo to ewidentnie widać że za dużo wody mi się odkłada i też myślałam czy to nie efekt eutyroxu, chociaż ja też mało pije  |
Woda się zatrzymuje min. od niedoczynności tarczycy. Może się wtedy robić tzw. obrzęk śluzowaty widoczny mocno na twarzy, do tego spowalnia się przemiana materii, więc łatwo się tyje. Euthyrox to tyroksyna, której przy niedoczynności tarczycy brakuje, więc od łykania tyroksyny woda się raczej nie zatrzymuje ani się nie tyje. Wręcz przeciwnie, jednak... Nawet u ludzi, którzy mają dobrze wyrównane F4t i Ft3 za pomocą syntetycznego hormonu, przemiana materii i tak może być mocno spowolniona, tyje się.
Można spróbować zmienić Euthyrox na Letrox. Ja lepiej toleruję Letrox.
Inna sprawa, że na danej dawce tyroksyny trzeba po miesiącu zrobić Ft4 i ft3, żeby sprawdzić czy nie trzeba przypadkiem dawki zwiększyć albo zmniejszyć.
Co do trądziku czy innych objawów ubocznych sterydów, to zasadnicze znaczenie ma dawka. 4 mg metypredu to bardzo mała dawka, w zasadzie taka jaką wytwarzają nadnercza każdego człowieka każdego dnia i trzeba mieć pecha, aby na tak małej dawce odczuwać tak nieprzyjemne efekty uboczne.
Co do tej opuchlizny jeszcze i mrowienia w łydkach, to może sód się zatrzymuje, a potas leci w dół. Od wysokiego sodu może być twarz obrzęknięta, a od niskiego potasu mogą być mrowienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Mam Hashimoto i łykam Euthyrox. Moje ciało się zmieniło, ale z powodu chorej tarczycy a nie tabletek. Zauważyłam to już zanim zdiagnozowano chorobę tarczycy. Zatrzymuje mi się woda w organizmie, puchną mi nogi, bywam ociężała, zmienił mi się kształt twarzy, zrobił mi się drugi podbródek którego nie cierpię , ciało - głownie nogi zrobiły mi się "kiesielowate" (jakbym na całych nogach miała cellulit). Mimo, ze wszyscy twierdzą, że jestem szczupła wiem, ze moje ciało się zmieniło bo widzę to w lustrze. Też nienajlepiej się z tym czuję, ale zaakceptowałam taki stan rzeczy bo zauważyłam, ze mam na to niewielki wpływ. Tłumaczę sobie, że zdarzają się gorsze rzeczy w życiu  _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 10:34 pm Temat postu: opuchlizna , tarczyca i inne badziewia |
|
|
dzieki jstescie dzielne wszystkie i każda z osobna... niestety doczytałam sie że te opuchmlizny nóg ( łydek) oraz twarzy moga byc poczatkiem lub trwaniem zapalenia kłebuszków nerkowych zrobie we wtorek mocz, jak dożyję bo w poniedzialek pracuje od 6 do 15 wiec lipa chyba ze wiecie jak przechowac mocz z rana zeby oodac około 16?.. ta choroba mnie załamuje coraz bardziej jeszcze zeby nie dawala takiego straznego obrazu zewnetrznego a tu ciągle cos i to cos przykrego brzydkiego... no masakra... _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 10:45 pm Temat postu: |
|
|
Smarti głowa do góry, ja też mam często słabsze dni, ale szkoda tracić czas na zamartwianie się, głowa do góry wszystkie jesteśmy piękne! Co do wyników to ja mam alvo zalecone po 3 miesiącach brania eutyroxu, ponowne badania i moja endokrynolog kazała zrobić TPO, TG i usg tarczyce ponoć ft3 i ft4 niekoniecznie, bo jeszcze się dopytywałam. RI ja mam paskudne obrzęki nóg w dodatku mam je całe w pajączkach, sporo łez wylałam przez to jak się fizycznie zmieniłam, przed braniem eutyroxu też miałam obrzęki i to spore natomiast w ostatnim czasie się zwiększyły ale to równie dobrze może być efekt złej diety  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 10:59 pm Temat postu: hashi i inne tarczycowe |
|
|
barbgro napisał: |
Smarti głowa do góry, ja też mam często słabsze dni, ale szkoda tracić czas na zamartwianie się, RI ja mam paskudne obrzęki nóg w dodatku mam je całe w pajączkach, sporo łez wylałam przez to jak się fizycznie zmieniłam, przed braniem eutyroxu też miałam obrzęki i to spore  |
Barbgro ja biore eutyrox od lutego... i nic nie było do tej pory takiego co by mnie martwilo , TSH mam sprawdzane co 2-3 miesiace nastepne pod koniec stycznia nio nie wiem , moze to jdnak cos z nerkmi nie pracuja a ja tu nabieram wody wszedzie _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2014 8:51 am Temat postu: |
|
|
Smarti poszperaj trochę np. w dziale Doniesienia Medyczne konkretnie tu: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=856
poczytaj a to Cię może uspokoi można naprawdę zaspokoić ciekawość i rozwiać niepokoje  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2014 9:20 am Temat postu: |
|
|
meguchna , dzięki za link do ciekawego materiału, na tym forum można się dużo dowiedzieć, więcej niż gdziekolwiek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2014 11:43 am Temat postu: |
|
|
Smarti opuchlizna na buzi czyli ta potoczna chomicza twarz może być też od sterydów. Niby 4mg to mała dawka, ale mój K. na 5mg Encortonu też ma te charakterystyczne policzki. _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smarti_ter Junior

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2014 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Pluskotka napisał: |
Smarti opuchlizna - chomicza twarz może być też od sterydów. Niby 4mg to mała dawka, ale ma te charakterystyczne policzki. |
Kiedykolwiek zejdą czy już nigdy??? _________________ Życie jest zagadką ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2014 4:25 pm Temat postu: |
|
|
oczywiście, że policzki się zmniejszą
to odwracane
mniejsze dawki = mniejsze policzki _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|