|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 12:11 pm Temat postu: |
|
|
zobacz sobie na stronie pecherz.pl gdzie najlepiej zrobic badania w twoim miescie. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
vajolet Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 8:23 pm Temat postu: |
|
|
aiwko ja nie mam wielkiego doświadczenia w Toczniu ,bo rozpoznali mi go niedawno ,ale myślę ,że skoro nerki może zaatakować to i pęcherz ,bo to układ moczowy.Ja 5 lat temu straciłam nerkę z niewiadomych powodów ,a na kontrolnym USG po 2 latach lekarka wykryła malutką zmianę na pęcherzu ,skierowła do szpitala i wycieli mi dwa guzy,z pęcherza i moczowodu,które okazały się złośliwe.W badaniach moczu miałam wszystko ok. bo robiłam je co wizytę u nefrologa,a objawy miałam podobne ,ciągłe wizyty w toalecie ,bałam nieraz się wyjść z domu,bo co będzie jak mi się zachce ,a toalety nie będzie..koszmar ,może pomyśl o jakimś dobrym usg jamy brzusznej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 8:38 am Temat postu: |
|
|
Witajcie poświątecznie! Choć zastanawiam się co to za święta były z deszczem, śniegiem i gradem
Zrobiłam na razie morfologię i zwykłe badanie moczu, żeby zorientować się co i jak. Specjalistą nie jestem, ale na moje oko większego problemu nie ma. Z tego co wyszło niezgodnie z oznaczonymi normami:
Morfologia:
Hemoglobina 11,0 g/dl (12,0 -16,0)
Hematokryt 34 % (37-47)
MCH 26 pg (27-35)
Neutrofile 1,99 tys/µl (2,50-7,00 )
Eozynofile 0,06 tys/µl (0,10-0,50)
Mocz:
Pasma śluzu bardzo liczne
Bakterie nieliczne
Nie wiem jak z C3 i C4. Są w normie, ale nie wiem czy nie zbyt blisko dolnej granicy? Ostatnio reumatolog przy dopełniaczu na granicy włączył Plaquenil. W porównaniu do poprzedniego badania to wyniki praktycznie pozostały w miejscu.
C-3c składowa dopełniacza C-3c 0,939 g/l (0,9-1,8)
C-4 składowa dopełniacza C-4 0,184 g/l (0,1-0,4)
Zleciłam jeszcze glukozę, ale zapomnieli zrobić
Zastanawiam się nad tym posiewem czy jest sens? _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 9:09 am Temat postu: |
|
|
po co chcesz zrobić posiew?
nieliczne bakterie chyba ma kazdy a w moczu nic się nie dzieje
sama hemoglobina bez podania erytrocytów w sumie niewiele daje
.
Mogłoby być lepiej ale zle nie też jest  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 9:38 am Temat postu: |
|
|
Ri a dolegliwosci nadal masz? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 9:40 am Temat postu: |
|
|
Monika, erytrocyty są jak najbardziej w normie: 4,2 (norma 3,7-5,1).
Dlatego pytałam o ten posiew, bo też wydaje mi się, że skoro mocz jest spoko to bez sensu go robić. Morfologię praktycznie za każdym razem mam taką, że coś lekko odbiega od normy więc nie przywiązuję do tego większej wagi. Po prostu tak mam
Wychodzi chyba na to, że często odwiedzam toaletę bo dużo piję
ewela.t tak, nadal mam dolegliwości. Codziennie bardzo często chodzę do toalety, ból w podbrzuszu też odczuwam, ale ten silniejszy nie codziennie. To trwa już długo więc przywykłam  _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2015 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Ri napisał: |
Dlatego pytałam o ten posiew, bo też wydaje mi się, że skoro mocz jest spoko to bez sensu go robić. |
Ja na Twoim miejscu zrobiłam bym posiew. Mocz nie raz wychodził u mojego syna ok, a dopiero posiew pokazywał , że jednak nie był czysty mocz. Tak samo białka z porannego moczu nie miał, a dobowej zbiórce występowało. Tym bardziej , że masz bóle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2015 1:15 pm Temat postu: |
|
|
Miałam akurat wizytę kontrolną u internisty więc zlecił ponownie mocz i usg ukł. moczowego. Zarówno mocz jak i usg są w porządku, więc po prostu chyba muszę się przyzwyczaić
Z tego co pamiętam, to reuma nie był zachwycony tym granicznym wynikiem C3 i C4 ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakikolwiek związek z wizytami w toalecie. _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2015 1:17 pm Temat postu: |
|
|
a z moczu tylko posiew, ogólne czy wszystko razem?? _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2015 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Ogólne, w sumie nie zrobili nawet osadu bo w podstawowym badaniu było wszystko ok. OB i CRP też w normie, ale ja jak większość zawsze mam książkowe  _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2015 1:49 pm Temat postu: |
|
|
to wyobraź sobie, że ja miałam własnie robione badanie ogólne, w którym wszystko było ok, nawet bakterii nie ma, a w posiewie z tego samego dnia E. coli do 4 potęgi Także badanie ogólne to pic na wodę. Z objawów ból w podbrzuszu i w krzyżu i parcie w cewce. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2015 1:07 pm Temat postu: |
|
|
aiwko teraz problem zszedł trochę na dalszy plan, bo pojawił się inny. Pamiętam co polecałaś z tym posiewem, przeglądałam stronę, którą polecałaś i przy okazji na wszelki wypadek zrobię posiew Ale skoro internista i reumatolog nie uznali tego za niepokojące to zrobię to na spokojnie. Muszę poczekać bo nic tylko trzymać się za portfel.
Edit: Wywaliłam narzekania, bo ileż można jęczeć. Ulało mi się, ale dziś już lepiej.
Czy początki zmian w stawach przed 30 tką to norma? Tak szybko się starzejemy? Ciągle wydaje mi się, że na wiele jestem jeszcze za młoda  _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2015 8:40 am Temat postu: |
|
|
Ja gdzies czytalam, ze starzejemy sie juz po 21 roku zycia.
Olac to!
Przegapilam Twoje "narzekania" jakowoz sie ciesze, ze juz lepiej!
Co do zmian to nie wiem czy to "normalne" ale u nas to raczej czeste.
Zrob sobie lepiej sweetfocie-po co ogladac stawy?
Buziaki. ♡ _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2015 10:52 am Temat postu: |
|
|
Ewela, będę się słitfociować na majówce. Napcham się przeciwbólami, ubiorę szalik i czapkę i mam zamiar świetnie się bawić! Na 3 dni zamierzam zapomnieć o całym bożym świecie  _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2015 11:47 am Temat postu: |
|
|
Ri i o to chodzi!  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|