Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam uprzejmie
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bynio1991
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 19, 2015 9:44 pm    Temat postu: Witam uprzejmie Odpowiedz z cytatem

Witam uprzejmie
Jako, że los potoczył się jak potoczył a poddawać się nie można, trafiłem na to forum. Przynzam się szczerze, że spędziłem na nim dopiero raptem z 30min-40min, to widać, że panuje tutaj przyjemna i pomocna atmosfera…
Moje problemy zaczęły się jakieś 3 lata temu – problemy psychiczne (depresja, słaba pamięć, koncentracja, bóle żołądka, wzdęcia, gazy, duża potliwość). Z czasem wszystko narastało… + czerwona swędząca skóra od słońca, nawet puchnięcie… odeszła ode mnie dziewczyna. Postanowiłem zabrać się za siebie, od jakichś 7 miesięcy chodzę po lekarzach Wink Początkowo wykryto niedobór żelaza (30 jedn.), lekarz rodzinna przypisała mi żelazo. Z racji jednak, że odżywiam się dobrze (ostatnimi czasy nawet bardzo dobrze, ćwiczyłem sporo na siłowni itd..) szukałem SAM przyczyny tak niskiego żelaza, wykryto u mnie helicobacter pylori, więc to przez nią nie wchłaniało się żelazo (jak pięknie i miło się ułożyło Wink . Od jakiegoś roku ćwiczyłem intensywniej i po prostu czułem jak z czasem „się rozsypuję”… zacząłem brać białko, bo efektów nie było z mojego ćwiczenia, niestety dalej schodziłem w dół…
Kardilog stwierdził Nadmierny wzrost ciśnienia podczas testu wysiłkowego i na tym zakończył badanie…
Endokrynolog stwierdził niedoczynność tarczycy (autoimmunologiczna choroba tarczycy) i przypisał Euthyrox 70 (jakieś 30 dni temu)
Z badań krwi, cholesterol HDL 31 (norma >40) oraz LDL 82
Wynik EEG z pogranicza normy (jeszcze nieskonsultowany z lekarzem).
Pokazał mi się też rumień na policzku, i liszaj na podudziu (tak stwierdziła Pani dermatolog) niestety nie udało się tego wyleczyć. Zrobiłem badanie na IgA (brat ma celiakię), wyszło <2, na karteczce pisało, że zaleca się zrobić test ANA. Wyszło ANA1, met IIF, dodatni, ANA2, dodatni HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty w mianie 1:2560. Reszta ok Wink Od jakiegoś czasu zaczęły mi mocno strzelać stawy i łatwe kontuzje (zapisałem się na kickboxing) + ciągłe zapalanie okostnej nóg, szybkie męczenie się.
Ogólnie nie trafiam na życzliwych i chcących pomóc lekarzy … ;/

-------------------------WERSJA KRÓTKO I NA TEMAT--------------------
Stopniowe narastanie od jakiś 3 lat: depresja, słaba pamięć, koncentracja, bóle żołądka, wzdęcia, gazy, duża potliwość, czerwona swędząca skóra od słońca, nawet puchnięcie twarzy, uczucie zimna, rumień na policzku, i liszaj na podudziu (tak stwierdziła Pani dermatolog), od 2 miesięcy gwałtownie słabną stawy, dużo ćwiczę. Brat ma celiakię, u mnie wynik negatywny, również z gastroskopii. Zrobiłem badanie na IgA (brat ma celiakię), wyszło <2, na karteczce pisało, że zaleca się zrobić test ANA.

Zdiagnozowano (wg kolejności) :
niedobór żelaza (30 jedn.),
helicobacter pyroli,
wynik EEG z pogranicza normy (jeszcze nieskonsultowany z lekarzem),
z badań krwi, cholesterol HDL 31 (norma >40) oraz LDL 82
niedoczynność tarczycy (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy)
ANA1, met IIF, dodatni
ANA2, dodatni HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty w mianie 1:2560. Reszta ok Wink

------------------------------------------------

Dzisiaj poszedłem prywatnie do reumatologa (bardzo niemiły), na stawy stwierdził, że tak już mam, czy toczeń to jeszcze nie wiadomo, przypisał Naproxen Haso500 2x1 + Arechin 1x1. Zabronił wysiłku fizycznego i słońca.
Co doradzicie w moim temacie ? Rozumiem, że objawy ustąpią po tych lekach ale co dalej ? Wgl czy to na pewno toczeń ?

Myślę, żeby zrobić sobie "Test obciążeń metodą Dr Volla" bo chciałbym znaleźć jakąś przyczynę występowania tych przeciwciał... podobnie jak z niedoczynnościa tarczycy samo branie hormonu (czyt. euthyrox) jej nie wyleczy...
Jednocześnie nie rozumiem idei reumatologa... przypisał mi tabletki na toczeń i ogólne przeciwzapalne-przeciwgorączkowe. Domyślam się, że pomogą (to chyba oczywiste) i co wtedy ? Jaka diagnoza ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 6:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Very Happy Najważniejsze,że trafiłeś do odpowiedniego lekarza.
Nasze choroby niestety nie są diagnozowane w błyskawicznym tempie i na to się przygotuj bo tylko nieliczni szczęśliwcy mają szybką diagnozę Wink
Proponuję poczytaj m.in o naszych chorobach tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816 oraz nasze historie.
Życzę zdrowia i cierpliwości w drodze do diagnozy.

Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 8:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Tak jak napisała Meguchna droga do diagnozy czasem nie jest łatwa , ale chyba na Twoim miejscu wybrałabym innego lekarza, idziesz prywatnie i jest wg Ciebie niemiły to nie chciałabym go spotkać w przychodni.
Dużo cierpliwości życzę .
tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=662 polecamy lekarzy u których się leczymy.

Powodzenia !
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 8:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile

Troszkę już poczytałeś, więc wiesz, że z diagnozą u nas to nie tak łatwo Wink
Jednak mimo choroby i wielu niedogodności z nią związanych można normalnie żyć Smile

Czytaj, pisz, pytaj, na ploty zapraszam do kawiarenki Smile
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Byniu (Zbyniu? Wink) Very Happy.

Witam cieplutko, pomimo jesieni Wink, na forum.
Powtorze, za kolezankami: poszukaj innego lekarza. Szukaj do skutku.
Dociekliwy specjalista to polowa sukcesu w trudnej dridze do diagnozy.

Co na to wszystko Twoj rodzinny?
Mysle, ze moglby byc pomocny.

Trzymaj sie.
Czekam na wiesci. Very Happy
bynio1991
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 4:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za miły odzew.

meguchna, całkiem sporo czytania w tym wątku ;D dziękuję !

agnieszka29, wielkię dzięki ! na pewno spóbuję gdzie indziej, jestem z Zielonej Góry ale w celu diagnozy mogę wyjechać Wink

ewela.t i Liluu Wam również dziękuję... Smile) Bynio wszyło do mojego przezwiska za czasów podstawówki-gimnazjum (wtedy to zakładałem swojego pierwszego maila) i od tamtej pory posługuje się jednym nickiem Wink Eh, szkoda, że ta diagnostyka tak długo trwa (w sumie chodzę po lekarzach od jakiś 8 miesięcy), a studiuję i pracuję i trochę kłopotliwe są te problemy (szczególnie te psychiczne). Lekarz rodzinny odsyła do specjalistów, więcej już nie potrafi pomóc, ale jest bardzo miła...

Umówiłem się na test Volla http://revitum.pl/test/ , co o tym sądzicie ? Robić też Test na Nietolerancję Pokarmową z Krwi ? Mój brat ma celiakię i nie wiem czy te przeciwciała może przez ukrytą nietolerancję na gluten ;/

Wczoraj lekarz mi powiedział, że te przeciwciała nie spadną, po prostu mi powiedział, że "choroba przewlekła, brać tabletki, unikać wysiłku fizycznego i słońća"... nie mam zamiaru tak po prostu odpuścić..

Czy jesteście coś w stanie doradzić jakie są Wasze odczucia na temat mojej choroby ? Czy aby to na pewno toczeń ?
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum - rozgość się Very Happy Very Happy

przede wszystkim dociekliwy lekarz jest Ci potrzebny Wink
niezależnie od diagnozy uszy do góry, szukaj, dociekaj.
Z tego co na forum wyczytałam przeciwciała czasem hulają , nie wiem, bo nie posiadam tocznia , natomiast co do słońca na razie unikaj, troszkę zwolnij póki czujesz że coś jest nie tak.
Psychicznie wstaniesz, diagnoza nie wyrok, czego dowodem są tutejsi forumowicze Very Happy
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj trochę mało masz tych dolegliwości żeby jednoznacznie można było postawić diagnozę toczen.
podaję kryteria
Cytat:
Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.

Lekarz mówiąc
Cytat:
ekarz mi powiedział, że te przeciwciała nie spadną, po prostu mi powiedział, że "choroba przewlekła, brać tabletki, unikać wysiłku fizycznego i słońća"... nie mam zamiaru tak po prostu odpuścić..

nie miał racji - przeciwciała w trakcie choroby się zmieniają , czasem nie ma ich wcale czasem rosną , mogą ale nie muszą być wskaznikiem aktywności choroby , więc trochę ten lekarz nie bardzo się orientuje w samej chorobie skoro mówi takie rzeczy.
jeszcze jedno dla orientacji
Cytat:
* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba.
* Miano 1:80 albo niższy zwykle jest uważane za wynik negatywny.
* różne laboratoria mogą interpretować inne poziomy przeciwciał jako pozytywne, więc nie należy porównywać wyników z różnych pracowni.
* Sposób świecenia przeciwciał ANA może czasami być pomocny w określeniu, która z chorób autoimmunologicznych jest przyczyną dolegliwości i jaki sposób leczenia jest odpowiedni.

bynio1991
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B, czytałem te kryteria Wink) Rumień na twarzy mam stosunkowo mocno widoczny (szczególnie przy wysiłku fizycznym) okrągły na lewym policzku, dr rodzinna twierdzi, że widzi jakby układał się motyl..
Nadwrażliwość na światło - swędząca, czerwona skóra od słońca, oczy ? Wydawało mi się zawsze, żę latem jakoś słońce mnie bardziej razi niż innych ludzi.
Owrzodzenia jamy ustnej - od jakiegoś czasu nie występują (ok. hm 7miesięcy), wcześniej bywały sporadycznie, czasem ok. dwa 2 miesiącu.
Stawy - straszenie mi szybko strzelają i czuję, że są słabe i nie wytrzymują (łatwe kontuzje, od ponad pół roku uprawiam kickboxing i czuje, że mój organizm nie daje rady, a mózg chce, to samo na siłowni... )
Kardiolog stwierdził zbyt wysoki wzrost tętna przy teście wysiłowym.
Zmiany w nerkach - nie badane
Psychika - tak jak pisałem, depresja, ciągłe zmęczenie, kłopoty z pamięcią i koncentracją, różne humory, napady drgawek ? Hmm jak zasypiam obok dziewczyny to mówi mi że mam drgawki no ale czy to to ?
Zaburzenia hematologiczne - morfologia ok
Immunologia ANA1 i ANA2 HEp-2 dodatnie

Jak widać te objawy nie są aż tak chyba potworne, aczkolwiek bardzo dokuczliwie...
Powrót do góry
BenOn
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc!
mam nadzieje ze dowiesz sie przyczyny, byc moze uda sie wtedy zlagodzic problemy a nawet ich pozbyc?
Cytat:
problemy psychiczne (depresja, słaba pamięć, koncentracja, bóle żołądka, wzdęcia, gazy, duża potliwość)

nie rozumiem dlaczego wszystkie wymienione dolegliwosci (poza depresja) uwazasz za psychiczne, to moze byc objaw bardzo wielu chorob i to objaw fizyczny. Czy kardiolog powiedzial od czego masz zbyt duzy przyrost cisnienia na probie wysilkowej, moze to sie jakos laczy?
Powrót do góry
bynio1991
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 21, 2015 10:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, nie powiedział..
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 23, 2015 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co oznacza: "zmiany w nerkach-nie badane" Shocked ?

Zmeczenie to czesty objaw przy chorobach auto ale rowniez nie zaliczylabym go do objawow psychicznych.

Myślę, ze Monika piszac, ze Twoje objawy sa niezbyt wyraziste miala na mysli to, co i mnie do glowy przyszlo, ze np. stawy "strzelaja" (bola, potrafia mocno dac czadu), ze trenujesz kickboxing, chodzisz na silownie, studiujesz i pracujesz... (do tego dziewczyna Wink ) Duzo tego i wydaje mi sie, ze dziwne byloby jakbys zmeczony nie byl. Wink
Zmeczenie, ktore nam dokucza jest "troche" innego rodzaju.

Nie zrozum mnie zle-jak najbardziej szukaj przyczyn takich wynikow ale, poki co, to chyba postawienie diagnozy bedzie klopotliwe (czasami trwa to latami) a wprowadzenie leczenia przedwczesne (nasze leki to nie dropsy). Confused

Znajdz dobrego, dociekliwego lekarza-trzymam kciuki za rozwiklanie zagadki!
Pozdrawiam. Very Happy
bynio1991
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lis 01, 2015 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciągle"walczę" z lekarzami Wink Byłem u dr Buź w Poznaniu i kazała mi powtórzyć badania na ANA w innym laboratorium (w Poznaniu) bo te z Krakowa ponoć zawsze wychodzą dodatnio ;P
Powrót do góry
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 02, 2015 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Powodzenia w diagnozowaniu życzę, myslę, ze do czasu ustawienia leczenia warto troche ograniczyc zajęcia sportowe , nie calkiem, ale dostosować do samopoczucia.
Powrót do góry
bynio1991
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lis 04, 2015 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, tak też postanowiłem - umiarkowany wysiłek fizyczny Wink

ewela.t
Cytat:
Zmeczenie, ktore nam dokucza jest "troche" innego rodzaju

możesz spróbować opisać jakoś to zmęczenie ? Smile

Tak się zastanawiam... jaki jest cel brania tego Arechinu i Naproxenu Confused Czuję się lepiej
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: