Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam wszystkich..ponownie ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 24, 25, 26  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 29, 2015 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

katarzynadudek7 napisał:
Zaprzyjaźnicie się Smile Zmiana zawsze jest ciężka, chociaż Ci powiem, że cokolwiek by nie mówić o sterydach w ciężkich chwilach wiem, że tylko na nie mogę liczyć Wink Mam propozycję nie do odrzucenia : jak Ci ktoś dał dodatkowe cudo to go weź Wink Dlaczego tylko ja mam być chomikiem Wink

ja tez jestem chomikiem a z resztą się zgadzam w 100% Very Happy Very Happy
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 29, 2015 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ej, to nie w porzadku! Very Happy

Moje Chomiczki Wink, wszystko uzgodnione jest z moim Magikiem. Sama mam zadecydować kiedy je podniesc i czy w ogóle. Mnie sterydy tak nie służą-kiedy szala sie przechyli to wyjscia nie bedzie ale juz za dwa tygodnie znowu sie widzimy z glownodowodzacym a za tydzień daweczka bedzie większa. Very Happy

Ps. Ja raczej przypominalabym chudzine na sloniowych nogach a nie chomiczka gdyz mój organizm, przy wiejszej dawce sterydów, kolekcjonuje wodę od talii do kolan (widok przedni :lok:). Posadzam go nawet o czerpanie jej prosto z wodociągu. Wink Dobrze, ze u nas liczników nie ma. Mr. Green

Dziekuje Wszystkim Wam za kciuczki! Very Happy
iza.b
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 29, 2015 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewelka powodzenia w okrywaniu i ujarzmianiu paluszków. Ja ostatnio chciałam rozstać się z chomikami, a efekt jest taki, że mam pulchne i bolące łapki i wróciłam do dawki jaką brałam sterydów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
katarzynadudek7
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 29, 2015 10:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patrz Ewelka jak się dopełniamy - mnie tam idzie w karczycho i chomiki Very Happy Teraz o dziwo mi nie idzie. Ja tam nie czekam do tego przechyłu, jak coś już zaczyna być dziwne ,jakieś niewyjaśnione przyplątki , a jak już choroba puka w moją głowę i mówi : hej mózgu, chcę cię znowu trochę podgryźć to już nawet chomikiem mogę być Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Justka223
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 30, 2015 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewela ściskam mocno Buziak Buziak
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 30, 2015 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewela nie ma za co... Buziak
Trzymaj się zdrowo Smile
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tutaj pociagne temat zmiany mojego leczenia. Komus moze sie przydac.

Poczatki przyjazni z mtx sa trudne. Reakcje stawow widzialam niemal natychmiast. Shocked Bylam w szoku i musialam na nowo nauczyc sie korzystac z moich lapek. Opuchluzna znacznie sie zmniejszyla, staly sie "zgrabniejsze" Wink i bardziej mobilne co przysparzalo mi wiecej bolu. Praktyka czyni mistrza wiec jest znacznie lepiej i juz ich tak nie urazam. Laughing
Plus-stawy.

Nie radzi sobie jednak z innymi objawami, ktore powrocily do stanu, ktory ciezko sie znosi. Oby narazie! Trzeba bylo sie z tym liczyc-odstawienie CellCeptu.
Magik uspokaja, ze efekty juz widac (zazwyczaj dzialanie leku jest zaczyna byc odczuwalne pomiedzy 4 a 6 miesiacem stosowania) wiec bedzie dobrze tylko trzeba przetrwac... Liczymy na to, ze zajmie sie on tez innymi moimi dolegliwosciami. Z czasem sie o tym przekonamy.
Pytalam czy nie mozna byloby polaczyc mtx z niska dawka Cellceptu, ktory dawal sobie rade na pozostalym polu ale niestety tych dwoch immunosupresantow sie nie laczy-jest to niebezpieczne. Jesli mtx nie przejmie z czasem wszystkich "obowiazkow" pomyslimy nad innym zestawem.
Minus-potrzeba czasu a efektywnosc niepewna.

Chce tez napisac o sterydach.
Dawki nie zwiekszylam. Sa w szufladzie i kusza ale wole sporadycznie wziąć dobrego przeciwbolowego niz podjac " zobowiazanie dlugoterminowe", ktorego ciezko sie pozbyc a efekty, w moim przypadku, znikome a moze i zludne.
Magik pytal mnie o dawke, na jakiej teraz jestem (mialam wolnosc wyboru przy zachowaniu standadow przy zwiekszaniu i zmnirjszaniu dawki). Odpowiedzialam, ze jej nie ruszalam. Byl bardzo zadowolony. Powiedzial, ze wszystkim pacjentom powtarza, ze sterydy to akt desperacji. Czasem nie ma wyjscia ale trzeba sie starac.

O Magiku.
Moj Magik to profesor uwazany za znakomitego specjaliste. Podobno jest w sprawach auto najbieglejszy. Ciesze sie, ze do niego trafilam i ufam mu bezgranicznie. Wczoraj sobie to wlasnie uswiadomilam. Dojscie przez pacjnta do takiej konkluzji, po wczesniejszych doswiadczeniach z innymi lekarzami, wymagało zapewne ogromnych pokladow dobrej magii.... Wink
100% Magik! Very Happy

Edit:
Zapomnialam naaisac o efektach ubocznych, ktore z czasem (slowa Magika) powinny ustapic lub zelzec.

Utrata wlosow-znaczna, zauwazalna roznica. Zatykam odplyw co grizi podtopieniem lazienki. Laughing Zwyczajnie musze podgladac i monitorowac sprawę bo wykladzina w lazience Wink ale juz weszlo mi to w nawyk. Smile
Nudnosci.
Ogramne zmeczenie po zazyciu leku, trwajace okolo 48 godzin. -oczy sie same zamykaja, nie wiem czy zlodziej zmusilby mnie do reakcji. Wink Mam nadzeje, ze pozar to tak. Shocked Laughing
Podwyzszona temperatura-czesto waha sie pomiedzy 37-38.
Odczucie przejmujacego zimna, dreszcze.
Bole glowy.

To chyba wszystko, na ten moment, co moge w temacie napisac. Smile
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to trochę skutków ubocznych masz po mtx, ja też bardzo obawiam się o włosy, bo już plaquenilu mi trochę wyszło. Kupiłam sobie tabletki Solgara - włosy, skóra, paznokcie - skład idealny dla tkanki łącznej, więc od razu odżywiam stawy.
Ja biorę mtx a zaraz idę na 10 km spacer z kijkami, rano wstaję do pracy. Myślałam, że będę musiała go brać w piątek czy w sobotę, żeby jakoś wytrwać a tu biorę w środku tygodnia i jestem pełna energii.
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 12:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewela dużo tych wszystkich różności u Ciebie przy tym mtx, ale trzymajmy się tego, że ma być lepiej Buziak
Bardzo dobrze, że trafiłaś do dobrego specjalisty, MAGIKA, który pomoże zdziałać Ci cuda w leczeniu, czego z całego serducha Ci życzę Buziak Buziak Buziak
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzymam kciuki nadal i myślę,ze skutki uboczne ustąpią
tak jak doktor mówi tylko potrzeba na wszystko czasu Very Happy
Przynajmniej trafiłaś na lekarza,który wydaje się być
zorientowany w temacie a to już sukces Very Happy

Powrót do góry
folka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super, że lekarz wzbudził zaufanie Smile
Skutków ubocznych współczuję, trzeba jakieś czary odprawić na odegnanie ich.
Trzymam kciuki za szybką poprawę Buziak
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzymam kciuki, by leczenie pomogło i skutki uboczne jak najszybciej zniknęły Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego co wiem większość własnie ma takie skutki uboczne po mtx.
Nie jestem pewna czy one miną - bo niektorzy biorą mtx juz lata całe i ciągle mają skutki uboczne.
Ewela nie doczytałam Ty masz mtx w zastrzyku ?
podobno łatwiej znosi się tabletki .

Będzie dobrze bo nie ma innej opcji .
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pacjentke ktora lyka mtx i umiera z powodu mdlosci ,nie ma reguly,osobiscie slyszlam Moniko ze wlasnie lepiej w zastrzykach Smile diabli wiedza jak to jest Very Happy
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lis 17, 2015 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba to zalezy od organizmu w takim razie .Znam kilka osob , ktore jak wezmą zastrzyk w czwartek to do życia nadają się dopiero w niedzielę .Biorą mtx od lat .
Moze to tez zalezy od chorob dodatkowych, czy zestawu leków ktore się bierze ?
jak widać każdy ma inaczej
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 24, 25, 26  Następny
Strona 19 z 26

Skocz do: