Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bynio1991 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Byłem dzisiaj u rodzinnego (przemiła Pani) w celu zlecenia badania poziomu witaminy D3, ale niestety pani dr poweidziała, że nie może tego zrobić (poza jej kompetencją) i zapisała mi witaminę D3. Nasłuchałem i naczytałem się mnóstwo dobrych rzeczy oniej, pani dr mówi że sama bierze i inni lekarze też codziennie i w okresie Jesienno-zimowym należy brać witaminę D ! Proszę poczytajcie sobie o tej witaminie... jej niedobór może być przyczyną tocznia itd...
Wiecie kto może zlecić badanie poziomu wit. D ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Mi poziom witaminy D zleciła nefrolog (doktor prowadząca mojego tocznia). Lekarze rodzinni bardziej specjalistycznych badań niestety nie mogą zlecać. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 6:29 pm Temat postu: |
|
|
bynio1991 napisał: |
Nasłuchałem i naczytałem się mnóstwo dobrych rzeczy oniej, pani dr mówi że sama bierze i inni lekarze też codziennie i w okresie Jesienno-zimowym należy brać witaminę D ! Proszę poczytajcie sobie o tej witaminie... jej niedobór może być przyczyną tocznia itd...
Wiecie kto może zlecić badanie poziomu wit. D ? |
niedobor witaminy D może być przyczyną tocznia gdzieś to wyczytałeś?
w naszej strefie klimatycznej , gdzie słońca mało przynajmniej połowa mieszkańców ma niedobór D3
jakoś nijak się to ma do ilości osób chorujących na toczen i inne choroby a tej grupy.
owszem vit D jest potrzebna ale gdyby miała wpływ na nasze choroby to leki byłyby nam niepotrzebne .
Na pewno przy przyjmowaniu sterydów wpływa korzystnie na kości , ma dobry wpływ na organizm .Sama biorę wit D w dawce 2500 .
tak zleciła reumatolog. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 6:35 pm Temat postu: |
|
|
bynio1991 napisał: |
Proszę poczytajcie sobie o tej witaminie... jej niedobór może być przyczyną tocznia itd... |
Przyczyna ?!
Juz rozne dziwne rzeczy czytalam..
Czy to slowa pani doktor czy gdzieś przeczytales w internecie? -no tam to wszystko mozna znalezc!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 6:41 pm Temat postu: |
|
|
niemal wszyscy Polacy musieliby miec toczen , wiekszosc Polakow i nie tylko Polakow ma niedobor wit D, taka strefa klimatyczna |
|
Powrót do góry |
|
 |
bynio1991 Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 16, 2015 3:34 pm Temat postu: |
|
|
bynio badanie wit . d 3 możesz zrobic prywatnie, jest to oznaczenie poziomu wit d 25OH, koszt od 35 zł do 120zł w zależności od laboratorium. Zalecany poziom witaminy d3 w chorobach auto to 50-70 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|