Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 05, 2015 10:26 am Temat postu: |
|
|
Aniu dziewczyny się rozpisały, ja już tylko ślę buziaki na poprawę nastroju  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania M Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 06, 2015 7:50 pm Temat postu: -- |
|
|
--
Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Pią Sie 17, 2018 4:39 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2015 8:00 am Temat postu: |
|
|
Aklepko czy już wróciłaś ze szpitala i wyjaśniło się coś? _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2015 10:38 pm Temat postu: |
|
|
tak Meguchna, dzisiaj wieczorem wróciłam ze szpitala. Właściwie czuję się jakbym wróciła z udanego urlopu, bo szpital w Ustroniu ma bardzo fajne warunki, okolice piękne, pogoda mi dopisała. Prowadził mnie doktor Sikora, dociekliwy lekarz, ale bardzo małomówny, więc był bombardowany przeze mnie pytaniami.
Wyszłam z diagnozą nieokreślone zapalenie stawów - seronegaywne zapalenie stawów. Leczenie to metotreksat 15 mg raz w tygodniu oraz plaquenil 200 mg. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 7:11 am Temat postu: |
|
|
Czyli pobyt w SPA okazał się udany
Aklepko,życzę aby wdrożone leczenie przyniosło oczekiwane efekty. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 8:48 am Temat postu: |
|
|
To super że wypoczęłaś w szpitalu oby leki przyniosły pożądany efekt
Dużo zdrowia życzę . _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 2:14 pm Temat postu: |
|
|
właśnie zaraz łykam mtx, drugi raz. Boję się tego leku. Czytam swój wypis ze szpitala, i doczytałam, że wykryto u mnie przeciwciała przeciwjądrowe DFS70, oznaczają one, że nie ma choroby układowej - uff. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ola1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że biorąc leki pozbędziesz się w końcu bólu.
Trzymaj się Aklepko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 10:09 am Temat postu: |
|
|
aklepka napisał: |
właśnie zaraz łykam mtx, drugi raz. Boję się tego leku. Czytam swój wypis ze szpitala, i doczytałam, że wykryto u mnie przeciwciała przeciwjądrowe DFS70, oznaczają one, że nie ma choroby układowej - uff. |
Nie masz choroby ukladowej to na co lykasz mtx? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 10:33 am Temat postu: |
|
|
ewela na zapalenie stawów łykam ten mtx i plaquenil. Mam rozpoznanie nieokreślone zapalenie wielostawowe, albo pójdzie w kierunku rzs seronegatywnego albo w kierunku układówki. Na dzień dzisiejszy ANA 3 są ujemne, a wiadomo, za jakiś czas może się to zmienić. Jutro łyknę 4 raz mtx i w czwartek na badania krwi kontrolne, czy wątroba toleruje lek. Na razie dobrze go toleruję, a na efekty działania trzeba poczekać. A Ty Ewela też jesteś na mtx? jak go znoissz, pomogło na stawy czy tez jeszcze czekasz na efekty? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 11:07 am Temat postu: |
|
|
Aklepka na stawy pomaga. Moj Magik byl zachwycony bo juz widac efekty a powiedzial, ze zazwyczaj zaczyna dzialac w przeciagu 4-6 msc. Tyle, ze dawka musi byc odpowiednia.
Ja brałam 10mg dwa razy. Kiedy wyniki okazaly sie w porzadku to doastala 15 a teraz mam przejsc do 20. Gdzies wyczytalam, ze skuteczna dawka to od 20 do 35, przy naszych chorobach.
Podobno skutki uboczne, ktore mnie dotycza powinny, z czasem, byc mniej uciazliwe-organizm sie przyzwyczai. Licze na to. Z CellCeptem tez mialam poczatkowo przeboje.
Jaka jest Twoja dawka? 4× mtx to maloprecyzyjne okreslenie-tabletki dostepne sa w roznych dawkach... _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 11:14 am Temat postu: |
|
|
Ewela biorę 15 mg mtx raz w tygodniu ( 4 x miałam na myśli, ze to będzie 4 tydzień odkąd biorę ten lek), dnia następnego 15 mg kwasu foliowego i codziennie 200 mg Plaquenilu. W czwartek robię kontrolne próby wątrobowe, morfologię, kreatynine kinazę i mocz. A w piątek mam zaplanowaną wizytę u reumatologa. Mi odpuściły bóle kręgosłupa szyjnego, które były najbardziej dokuczliwe. Zostały kolana i całe stopy. Ale stawy bolą tylko przy ruchu, jakbym spędziła dzień w łóżku to jestem zdrowa.
Ja te pierwsze 3 tygodnie zniosłam mtx rewelacyjnie, jakbym wit. c połykała. Mam nadzieję, że tak zostanie. Chodź mój organizm nie jest jeszcze struty lekami, i stąd może na razie taka dobra tolerancja lekowa. Ale odkąd jestem na mtx tylko raz wzięłam nlpz i to w pierwszym tygodniu na szyjny.
W moich zmaganiach z diagnozą chciałabym tu podziękować za wsparcie psychiczne Lidce (Liluu). Basi (Barbrgo) i Marcie 84. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 11:52 am Temat postu: |
|
|
Mnie kazano kwas brac po 72 godzinach po zazyciu mtx.
Dobrze, ze jak polegujesz to czujesz sie zdrowa!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 11:58 am Temat postu: |
|
|
tylko w tym problem, że ja polegiwać nie lubię. Nawet w szpitalu w Ustroniu zaliczałam spacery, a właściwie marsze po 2-3 razy dziennie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2015 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Podejrzewam, ze nikt nie lubi-to byl zart.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|