| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		norbert Senior
  
  
  Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 70
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Lip 22, 2012 2:13 pm    Temat postu: Prosta karkówka pieczona w rękawie | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				składniki mokre  
 
1 kg karkówki w plastrach gr. 1-1,5 cm
 
2-3 ząbki czosnku pokrojonego w grubą kostkę
 
1 grubo pokrojona cebula (dowolnie, ale najlepiej w talarki lub półtalarki)
 
2 papryczki chilli pokrojone w kostkę razem z nasionami (habanero lub inny ulubiony gatunek - ja polecam ten ponieważ ma owocową nutę i nie przypala się)
 
 
składniki suche :
 
papryka słodka w proszku
 
1 łyżka pieprzu zielonego w ziarnach (lub marynowanego z zalewy)
 
1 opakowanie zupy cebulowej knorr
 
piekarnik, rękaw do pieczenia, naczynie żaroodporne (tylko takie, które nie pęknie !)  
 
 
piec rozgrzewamy do 200 stopni cel. (grzanie góra/dół)
 
 
habaninę myjemy i osuszamy
 
 
w misce mieszamy wszystkie składniki suche, po czym dodajemy mięso
 
 
mieszamy dokładnie, by obkleiło się przyprawami i dopiero dorzucamy chilli, chosneck, cebulę i pieprz, ponownie dokładnie mieszając
 
 
odstawiamy do przegryzienia się w lodówce (najlepiej zrobić to wieczorem dzień przed - chociaż nie jest to koniecznością)
 
 
wszystko pakujemy szczelnie do rękawa, układamy w naczyniu do pieczenia bez przykrycia i na 45-60 minut do pieca.
 
 
*można po 45 minutach wyjąć i rozciąć rękaw, przekładając zawartość do naczynia, którym się piecze i wstawić ponownie aby mięso zarumienić 
 
 
**sól jest tutaj zupełnie zbędnym dodatkiem
 
 
podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi, a do tego suróweczka z białej kapuchy lub co komu się podoba   smacznego _________________ Cowboy from hell | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		rok1975 Junior
  
 
  Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 1 Skąd: WAWA
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Wrz 01, 2012 11:33 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Rewelacyjna karkówka, bardzo często taką robię  _________________ robot kuchenny - największy wybór!!! | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		norbert Senior
  
  
  Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 70
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 9:22 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				To super, przynajmniej jedna osoba się odważyła   _________________ Cowboy from hell | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Sty 05, 2016 4:04 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				No to ja mam alternatywną propozycję na pieczoną karkówkę. Przyrządziłam ją na święta i wszystkim wybitnie smakowała, nawet największym marudom i krytykantom  
 
 
Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami
 
 
 Składniki:
 
 
   *** Mięso:
 
 
        0,5 kg karkówki
 
        2 cebule
 
        4 ząbki czosnku
 
        papryka ostra i słodka
 
        odrobina oleju
 
 
   *** Zalewa:
 
 
        1,5 szklanki wody
 
        1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
 
        1 łyżeczka papryki czerwonej
 
        1 łyżeczka papryki ostrej
 
        1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego
 
        1 łyżka cukru
 
        1 łyżeczka soli
 
        1 kostka rosołowa (ja nie dałam, bo nie używam takich rzeczy w kuchni)
 
         3 łyżki octu balsamicznego
 
        1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego 
 
 
   ***  Dodatkowo:
 
         0,5 kg małych pieczarek
 
 
 Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
 
 
Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy!
 
Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem.
 
Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.  
 
 
 
 
Polecam      
 
 
Przepis pochodzi ze strony: 
 
http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2015/03/karkowka-pieczona-w-piekarniku.html _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		zawer22 Junior
  
 
  Dołączył: 10 Sie 2016 Posty: 3 Skąd: Wrocław
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Sie 10, 2016 5:42 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dobre. Brzmi super. Musze wypróbować   dzięki za ten przepis  
 
 
dobrym zwyczaj nakazuje przedstawienie się .Wchodzisz na forum ludzi chorych i nic , ani dzien dobry , ani słowa na temat dlaczego akurat na tym forum się rejestrowałeś. Może warto w wątku na górze forum napisać coś o sobie . pozdrawiam / m _________________ Pozdro,Paweł | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		adas1995 Junior
  
 
  Dołączył: 27 Sty 2017 Posty: 6
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Sty 27, 2017 7:21 pm    Temat postu: Re: Prosta karkówka pieczona w rękawie | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				| dzięki za przepis, naprawde rewelacja | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		michal92 Junior
  
 
  Dołączył: 16 Lut 2017 Posty: 3
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Lut 17, 2017 12:57 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				| wygląda naprawde ciekawie, muszę sprubować | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Januszek1980 Junior
  
 
  Dołączył: 16 Lut 2017 Posty: 1 Skąd: Poznań
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 01, 2017 6:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				W rękawie karkówka jest wyśmienita, bo jest miekka i soczyta. http://www.produktyproducenta.pl
 
Januszek, napisze krotko- przeginasz. Reklama na forum jest SUROWO zabroniona. Ps. Prosze innych modow o pozostawienie tego postu- niech razi w oczy, moze zostanie zauwazony./ ewela | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |