Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aleksanderkaaa Junior
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2016 9:01 am Temat postu: Pierwsze objawy |
|
|
Witam, chciałam zapytać o doświadczenie z pierwszymi objawami choroby.
Od jakiegoś czasu odczuwam w nocy drętwiejące ręce i nogi, ponadto bardzo często boli mnie prawa część szyi, tak że ciężko się podnieść. Ponadto w moczu wyszło białko, kreatynina w normie, CRP i OB też w normie. Pozostałe badania podstawowe też są ok.
Czekam na dalszą diagnozę ale chciałam podpyta czy ktoś miał podobne początki? |
|
Powrót do góry |
|
|
iza.b Master butterfly
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2016 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Ja bym diagnostykę na Twoim miejscu rozpoczęła od sprawdzenia kręgosłupa.
Zaraz na pewno odezwą się inni użytkownicy forum, to doradzą co i jak |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2016 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z Izą .
Najpierw trzeba wykluczyć to co może być oczywistą przyczyną .Przy kłopotach z kręgusłupem mogą drętwieć ręce i boleć szyja .
No i oczywiscie szukać skad białko w moczu. To ważne.
U mnie zaczęła się choroba od utraty przytomności i drgawek. Po kilku dniach dołączyła bardzo wysoka temp.
Nie tędy droga , każdy jest inny a w tej chorobie każdy zaczyna inaczej "przygodę " z chorobą . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
katarzynadudek7 Master butterfly
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2016 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Kwestia podstawowa: ile białka w moczu i czy to wynik jednorazowy ?
Białko w moczu może być wynikiem np. gorączki, stresu, niewłaściwej diety, wysiłku fizycznego.
Ja przed zdiagnozowaniem choroby długo chorowałam na nerki a koniec końców, nerki w moim toczniu są najzdrowsze
Tak jak pisze Monika - każdy z nas choruje inaczej. |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Wrz 21, 2016 7:40 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum.
Podpisuję się pod słowami dziewczyn.
Dużo zdrówka życzę. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
magdalena laura Master butterfly
|
Wysłany: Sro Wrz 21, 2016 11:54 am Temat postu: |
|
|
Cześć i witam się
objawy o jakich piszesz to może być właśnie kręgosłup też przez to przeszłam w początkowych fazach, również może być efektem braku mikroelementów witamin jak i potasu, magnezu itd
objawy, o których piszesz są mało specyficzne mogą nawet świadczyć o przeciążeniu kregosłupa , organzimu
na nerach się nie znam ale dziewczyny widzę napisały
pozdrawiam ciepło i życzę szbkiej diagnostyki |
|
Powrót do góry |
|
|
alawa Master butterfly
|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2016 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
U mnie zaczęlo sie dokladnie tj. piszesz- drętwienia rąk w nocy, jak odpuszczalo byla tragedia. Oczywiscie pognałąm z kręgoslupem- nic nie pomoglo. Rękę prawa operowałam na ciesn nadgarstka, a to wszystko bylo od choroby. Dopiero po kilku miesiacach jak wyszly zle wyniki Aspat i Alat i zaczęły sie problemy z poruszaniem zaczeto szukac przyczyny. U mnie wyszlo zapalenie wielomięsniowe, ale pońiewaz stan był cięzki to objawy pomogly szybko zdiagnozować i wprowadzic leczenie.
Trzymam kciuki , ale na wszelki wypadek pognaj z kręgosłupem. Ponadto zapisz sie do reumatologa. |
|
Powrót do góry |
|
|
alawa Master butterfly
|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2016 4:01 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
U mnie zaczęlo sie dokladnie tj. piszesz- drętwienia rąk w nocy, jak odpuszczalo byla tragedia. Oczywiscie pognałąm z kręgoslupem- nic nie pomoglo. Rękę prawa operowałam na ciesn nadgarstka, a to wszystko bylo od choroby. Dopiero po kilku miesiacach jak wyszly zle wyniki Aspat i Alat i zaczęły sie problemy z poruszaniem zaczeto szukac przyczyny. U mnie wyszlo zapalenie wielomięsniowe, ale pońiewaz stan był cięzki to objawy pomogly szybko zdiagnozować i wprowadzic leczenie.
Trzymam kciuki , ale na wszelki wypadek pognaj z kręgosłupem. Ponadto zapisz sie do reumatologa. |
|
Powrót do góry |
|
|
aleksanderkaaa Junior
|
Wysłany: Nie Paź 16, 2016 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Niestety i u mnie podejrzewają być może Tocznia. Problem nie polega tylko na białkomoczu i drętwieniu rąk ale cofając się w tył... zaczęło się jakieś 2,5 roku temu, kiedy z niewyjaśnionych przyczyn dostałam pokrzywkę na szyi w kształcie motyla. Na pogotowiu podano mi leki przeciwhistaminowe i wysłali do domu mówiąc, że to uczulenie i nie dojdzie się do tego od czego ono.... Następnie po 2 miesiącach dostałam dziwnych bóli w ręce, wtedy wydawał mi się to ból podobny do bólu żyły po pobraniu krwii, a że na pogotowiu podając mi leki dożylnie rozwalono mi żyłę lekarz stwierdził, że to zapalenie żyły, brałam leki i niby przeszło. Następnie podobnych bóli dostałam w nogach kiedy leciałam na wakacje, spuchły mi również kostki, wtedy wyjaśniłam sobie to lotem samolotem i długil chodzeniem i podróżowaniem w pozycji siedzącej. Mijały kolejne miesiące i niby wszystko było ok, po roku zaszłam w ciążę, następnie znów dostałam pokrzywki, wylądowałam w szpitalu, niewiele mogli mi podać, aż zadziałał metypred, wtedy również nie szukano przyczyny myśląc , że to uczulenie. Była na tyle straszna ta pokrzywka, że wędrowała z szyi, na twarz, plecy, nogi, ręce itd.
Ciąża minęła z różnymi przygodami ale generalnie nic więcej poważnego całe szczęście się nie działo.
Problemy powróciły po porodzie, początkowo myślałam, że ciągłe zmęczenie, senność i brak sił na cokolwiek wynika z obsługi malucha, braku snu itd. Natomiast pół roku po porodzie zaczęły nękać mnie potworne bóle karku w nocy, potem doszło drętwienie rąk i nóg i zaczęłam chodzić po lekarzach. Morfologia wychodzi bardzo dobrze, zaniepokoił lekarza białkomocz, w 4 badaniach wyszedł 2 razy i 2 razy nie.
Do tego stawy kolanowe mnie pobolewają, jak przyszedł okres bołały mocniej.
Ostatnio odebrałam wynik ANA1 dodatni. Czekam na wynik ANA2 i ANA3.
Zamierzam iść do reumatologa ale wiadomo ile się czeka na wizytę. Jeśli możecie polecić lekarzy we Wrocławiu, prywatnie a jeśli się da na NZF to super! |
|
Powrót do góry |
|
|
aleksanderkaaa Junior
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2016 1:34 pm Temat postu: |
|
|
katarzynadudek7 napisał: |
Witaj
Kwestia podstawowa: ile białka w moczu i czy to wynik jednorazowy ?
Białko w moczu może być wynikiem np. gorączki, stresu, niewłaściwej diety, wysiłku fizycznego.
Ja przed zdiagnozowaniem choroby długo chorowałam na nerki a koniec końców, nerki w moim toczniu są najzdrowsze
Tak jak pisze Monika - każdy z nas choruje inaczej. |
Odnośnie białka powtarza się niestety w wysokosci 12,2 i zawsze tyle samo. |
|
Powrót do góry |
|
|
aleksanderkaaa Junior
|
Wysłany: Pon Paź 24, 2016 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Odebrałam szczegółowe wyniki badań i do czasu wizyty u lekarza chyba oszaleje więc powiedzcie czy mieliście podobne?
PPJ (ANA2) met. IIF i DID screening -- słabo dodatni - miano 1:160 typ świecenia ziarnisty
PPJ (ANA3) met. immunoblot (16 antygenów)
PM-Scl (PM) ++
DS70 +++
Kontrola (Ws) +++ |
|
Powrót do góry |
|
|
aklepka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Paź 26, 2016 2:48 pm Temat postu: |
|
|
jeśli chodzi o reumatologa we Wrocławiu, to polecam wizytę prywatną u dr Gruszeckiej albo u dr Rozumka. Gruszecka szybko połozy cię na oddział i zrobi wszystkie badania, a Rozumek ma rozumek. |
|
Powrót do góry |
|
|
aleksanderkaaa Junior
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2016 3:04 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje!
Odebrałam dalsze badania i przeciwciała CCP są ujemne i RF w normie, pozostała morfologia idealna. Możliwe to? |
|
Powrót do góry |
|
|
renia79 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2016 6:16 pm Temat postu: |
|
|
oczywiście że możliwe _________________ Płakałam, bo nie miałam butów...
dopóki nie zobaczyłam człowieka bez stóp |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Sro Lis 09, 2016 9:15 am Temat postu: |
|
|
Z pewnym poslizgiem, ale rowniez cieplutko, witam na forum. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|