|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
PRodzinka Junior
|
Wysłany: Pią Maj 05, 2017 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Hej tibia.
Podobnie jak Tobie lekarz powiedział mi, że lek który biorę (Imuran) nie daje przeciwwskazań do zajścia w ciążę. Razem z mężem jesteśmy trakcie starań o bejbika. Biorę go w dawce 150mg/dobe , a w internecie piszą różne rzeczy. _________________ Możesz osiągnąć największy sukces na świecie, lecz jeśli nie masz kogo kochać, żadna to nagroda. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Maj 05, 2017 5:27 pm Temat postu: |
|
|
mnie lekarz powiedział, że przy aza mogę spokojnie zachodzić w ciążę i będzie bezpiecznie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Witam
jak większośc z Was zapewne wie, choruję od ponad 7 lat na toczeń z zajęciem nerek.
Niedawno okazało się, że na początku grudnia zostanę mamą Oboje z narzeczonym bardzo się cieszymy, bo staraliśmy się o to ponad rok. Leczę się w poradni nefrologicznej w szpitaku na Banacha (Warszawa). Moja nefrolog skierowała mnie do poradni ginekologicznej dla kobiet w ciąży z chorobami nerek na Karowej. Podobno kieruje tam wszystkie swoje ciężarne pacjentki, bo to najlepsze dla nas miejsce. Byłam tam wczoraj na pierwszej wizycie u pani profesor i niestety mój entuzjazm opadł... Jakoś zaufania do tej lekarki nie mam. Nie wiem czemu. Pospisywała sobie ważne informacje o moich nerkach w kartę. Nie zainteresowała się nawet jakie obecnie biorę leki, zbadała mnie tylko ginekologicznie. W gabinecie nawet nie ma aparatu do USG, co mnie zadziwiło, bo spodziewałam się, że to już niepisany standard. Na badanie dostałam skierowanie i musiałam odstac ponownie w rejestracji w kolejce i się zapisac na jakiś termin. Nie dostałam skierowania na TSH, a mam również niedoczynnośc tarczycy, a każdy wie, że tych hormonów trzeba bardzo pilnowac w ciąży. Może pani profesor przeoczyła w mojej dokumentacji wzmiankę o tarczycy, dowiem się na następnej wizycie.
Pierwsze wizyty w ciąży miałam u ginekologa w moim rodzinnym Sochaczewie. chodzę do niego od kilku lat już. Nie zajmuje się on ciążami z chorobami nerek jak lekarze na Karowej, ale wypada o niebo lepiej w moim mniemaniu niż pani profesor. Wnikliwy, zaangażowany, zlecił test PAPPA, na którym byłam tydzień temu.
Kolejna kwestia - poród. Wiem, że jeszcze jest nieco czasu, ale ciekawa jestem czy jak będę prowadziła ciążę na Karowej to czy z automatu będę rodziła tam? Nie mam pojęcia jak to jest. A bardzo bym nie chciała, że jak nadejdzie ta chwila zostac na lodzie i rodzic w jakiejś pierwszej lepszej "mordowni".
Może któraś z Pań na forum rodziła lub prowadziła ciążę na Karowej w Warszawie? Wdzięczna byłabym za jakieś opinie, podpowiedzi itp. Bo miało byc pięknie, a obecnie nie wiem nic... _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
mamatrójki Senior
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja leżałam na Karowej na patologii i tam rodziłam. Odpowiem na każde pytanie.
Ja miałam ciąże powikłaną i najpierw leżałam w Poznaniu na Polnej, ale tu chcieli ode mnie 4 tys za poród, 400 zł za każdą wizytę i miałam wrażenie, że stan dziecka w tym wszystkim jest najmniej ważny i uciekłam do Warszawy: zadzwoniłam do ordynatora (tel znalazłam w necie), przedstawiłam sytuację i kazał mi przyjechać o 6 rano następnego dnia - już na mnie czekali.
Moim zdaniem musisz znaleźć lekarza, któremu ufasz.
Na Karowej lekarze i pielęgniarki byli bardzo ludzcy, leżałam tam od 5 mc ciąży, więc trochę poznałam tamtą ekipę, choć dużo mogło się zmienić przez 9 lat _________________ Asia |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Monia GRATULUJĘ bardzo się cieszę .
merytorycznie raczej nie pomogę .
Ale uważam że powinnaś chodzić tam , gdzie masz zaufanie . Mówisz że masz zaufanie do lekarza u Was. Jesli jest zaangażowany to być może wyłapie sam to co ważne .Zaangażowany lekarz jest dużo bardziej pomocny niż rutynowo przyjmowane pacjentki . Takie jest moje zadanie .
Może poradz się swojej nefrolog i opowiedz o wątpliwościach .Porusz temat tarczycy . Może coś więcej podpowie
Trzymam kciuki
zapytaj na Motylkowym , jak widzę tam sporo dziewczyn w ciąży . Może ktoraś pomoże . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 5:09 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, właśnie zamierzam spytac przy kolejnej wizycie o tarczycę i badania TSH. Jest to bardzo istotny temat w ciąży i nie chcę tego zaniedbac. Ginekolog w Sochaczewie za każdym razem zlecał w badaniach TSH i tego pilnuje. chodzę do niego prywatnie, ale szczerze, wolę zapłacic za wizyty i badania, a miec wszystko dopilnowane...
Może pani proffesor przeoczyła temat -tarczycy, bo nie wierzę, że w tak polecanym szpitalu pomijają to. Dam jej szansę, zwłaszcza, że zostałam do niej skierowana przez moją nefrolog, a do nefrolog mam pełne zaufanie.
Diękuję za radę, ffaktycznie odezwę się na Motylkowym
mamatrójki, ja zostałam skierowana do prof. Kuczyńskiej-Sicińskiej.
czyli generalnie Karową polecasz? A poród u nich to tak z automatu czy -trzeba jakoś się "zapisac" wcześniej? To moja pierwsza ciąża, więc wybacz takie oczywiste pytania _________________
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Gratulacje, Monia! ( no dobra, trojaczki wystarcza. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za gratulacje Muszę cię rozczarowac, Ewela, tym razem będzie jedno dziecko (tak zeznaje USG ) Płec na razie nieznana, bo za wcześnie _________________
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Monia Gratulacje !!!
Ja nie pomogę ale trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie. Super ale się cieszę !!! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Sob Cze 03, 2017 9:06 am Temat postu: |
|
|
Monia gratulacje _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Małgosia1 Master butterfly
|
Wysłany: Sob Cze 03, 2017 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Monia gratulacje
Uważam, że powinnaś być pod opieką Kliniki Ginekologicznej.
Ja byłam, fakt , że to było 16 lat temu, ale miałam specjalistyczną opiekę.
Wyniki z tarczycy , neurologiczne, oraz reumatologiczne ogarniali ginekolodzy.
Jeszcze raz gratulacje.
Monia, cieszę się, że poukładało się Tobie, po wszystkim co przeszłaś w ostatnich latach. Teraz wszystko będzie dobrze. Trzymam kciuki |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Nie Cze 04, 2017 9:17 am Temat postu: |
|
|
Monia,gratuluje !
Trzymam kciuki aby wszystko
przebiegalo szczesliwie ! _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamatrójki Senior
|
Wysłany: Nie Cze 04, 2017 11:59 am Temat postu: |
|
|
Monia
ja leżałam na Karowej od 5 mc ciąży i z oddziału patologii powędrowałam prosto na porodówkę, więc nie wiem jak to wygląda jak chodzisz do poradni. Ja mieszkam w Poznaniu. Na Karową trafiłam patologię, bo uciekłam od poznańskich lekarzy i leżałam w Warszawie.
Ja czułam się tam zaopiekowana. Mogę powiedzieć, że byli bardzo kompetentni w kwestii wady dziecka i Sjogrena. Niczego nie przeoczyli. _________________ Asia |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pon Cze 05, 2017 9:36 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedzi
W takim razie zostanę pod opieką Karowej. Z ciążą jest na szczęście wszystko ok (odpukac!), ja też czuję się świetnie i mam dobre wyniki- - dlatego też nie leżę na oddziale, tylko mam wyznaczane wizyty w poradni. _________________
|
Powrót do góry |
|
|
BenOn Master butterfly
|
Wysłany: Sro Cze 07, 2017 4:06 am Temat postu: |
|
|
gratulujemy i trzymamy kciuki! |
|