| 

|   | WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"

|  |  

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Chilled Kadet

| 

|  Wysłany: Czw Sty 23, 2020 10:20 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| C-4 składowa dopełniacza 0,25 g/l Norma 0,1 - 0,4 C-3c składowa dopełniacza 0,82 g/l Norma 0,9 - 1,8

No cóż .. kolejna cegiełka do całokształtu .. chyba już nie mam wątpliwości
  |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| doktorowa Stary wyjadacz

| 

|  Wysłany: Czw Cze 18, 2020 8:55 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| U mnie też nieciekawe wyniki dopełniacza wyszły: - C3 sporo poniżej normy
 - C4 na dolnej granicy normy (12, a norma jest od 12)

Chyba nie ma się co łudzić?

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Pusia18 Junior

| 

|  Wysłany: Sob Lip 18, 2020 8:34 am    Temat postu: Same wyniki brak objawow |   |  
				| 
 |  
				| Czesc, U mnie po pierwszym porodzie okazało się ze mam mało białych krwinek, leukopenie... lekarze nie potrafili znaleźć przyczyny w końcu zdecydowali się zrobić badanie ANA - wynik wyszedł dodatni tryb świecenia homogenny i ziarnisty miano 1:10 000 , dodatnie wyszło również dsDNA ... w mianie 1:160.. słabo dodatnie wyszły p/c kardiolipinowe, dodatni wyszedł antykoagulant tocznia ... poza tymi wynikami i leukopenia która utrzymuje się pomiędzy 2-3 od dwóch lat nie mam żadnych innych objawów.. chodzę od lekarza do lekarza i tylko się martwię .. teraz okazało się, ze zaszłam w kolejna ciąże .. nie wiem co robić ... czy ktoś z was miał taka sytuacje - brak objawów klinicznych a tylko dodatnie wyniki?
 Czy ktoś z was wie, czy przy dodatnim antykoagulancie tocznia powinnam brać heparynę ?
 Czy komuś nasilił się toczeń w trakcie ciąży lub po porodzie ? Mam pełno obaw .. nie wiem co robić !
 Z góry dziekuje
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| doktorowa Stary wyjadacz

| 

|  Wysłany: Sob Paź 31, 2020 8:04 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| U mnie wyniki gorsze, kilkukrotnie wyszła leukopenia i neutropenia. W dodatku pojawiły mi się niebolesne ranki w ustach, które przypadkiem zauważyłam. Niestety, obawiam się, że potwierdzą się podejrzenia lekarzy... |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Natalijka Junior

| 

|  Wysłany: Sro Lut 10, 2021 8:36 am    Temat postu: mam się martwić?? |   |  
				| 
 |  
				| Hej wszystkim. Dawno mnie u was nie było ale miałam spore problemy techniczne więc może pokrótce napiszę że od grudnia 2017 choroba jest w remisji
  od połowy 2018 nie biorę żadnych steryd ani Arechinu   Ale ! w 06.2020
 Wyszło :Test przesiewowy ANA: dodatni STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia ziarnistym, w mianie 1:640, a także przeciwciał przeciw cytoplazmie o typie świecenia ziarnistym, w mianie 1:100.
 Weryfikacja Immunoblot: dodatni
 Metoda IMMUNOBLOT STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwmitochondrialnych AMA-M2.

A teraz :
 STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych o
 typie świecenia ziarnistym, z pozytywnymi chromosomami w komórkach podziałowych, w mianie 1:640, a tak¿e przeciwciał przeciw cytoplazmie o typie świecenia ziarnistym w mianie 1:320.
 Weryfikacja Immunoblot: dodatni
 Metoda IMMUNOBLOT STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwmitochondrialnych AMA-M2.

Czy ktoś się może orientuję czy mam się martwic czy umawiać się na wizytę do lekarza czy po prostu powtórzyć badania za 6 mc?
		|  |  
		| Chilled Kadet

| 

|  Wysłany: Sro Lut 10, 2021 12:18 pm    Temat postu: Re: mam się martwić?? |   |  
				| 
 |  
				| 

| Natalijka napisał: |  
	  | STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwmitochondrialnych AMA-M2. 

Czy ktoś się może orientuję czy mam się martwic czy umawiać się na wizytę do lekarza czy po prostu powtórzyć badania za 6 mc?
    |  
 Cześć. Pewnie dostaniesz skierowanie do hepatologa na kontrolę wątroby. Ja też mam te p-ciała, na szczęście wszystkie badania wątroby (poza LDL) w normie.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Natalijka Junior

| 

|  Wysłany: Sro Lut 10, 2021 12:33 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Mój lekarz się skontaktował ze mną i mówił żebym poszła do gastrologa?? _________________
 Żyj każdym dniem, jakby miał być ostatnim, a nigdy nie zaznasz żalu.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  

| 

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach