| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| Edyta Junior

| 

|  Wysłany: Pon Lis 01, 2004 3:35 pm    Temat postu: Problemy z oczami. |   |  
				| 
 |  
				| Witam wszystkich!!! Mam taki problem i chcialabym prosić wszystkich o podzielenie sie swoimi doświadczeniami. Od 4 lat choruję na tocznia i przez caly ten czas przyjmuje leki (enkorton, metypred,arechina). Mam wade wzroku i ostatnio zuważyłam, że moje oczka coś się kiepsko mają. Bolą, szybko się męczą i ogolnie wydaje mi sie , że gorzej widzę. Czy myślicie, że mogą wpływać na to leki???? A może znacie jakieś sposoby na wzmocnienie wzroku ?????
 Mam jeszcze jedną prośbę:znacie może jakiegoś dobrego specjalistę- okulistę przyjmującego w Warszawie (np.prywatnie)???
 Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.Edyta
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Pon Lis 01, 2004 6:52 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Pewnie to  początki zaćmy posterydowej. Mam to samo.
 Pozdrawiam
 Tomek
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| nenya SuperMOD

| 

|  Wysłany: Pon Lis 01, 2004 7:32 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| możliwe, że ci się nieposzczęściło i dopadły cię skutki uboczne steroidoterapii, albo zażywania arachiny (jest toksyczna w stosunku do narządu wzroku - odkłada się w siatkówce oka), koniecznie powiedz o lekach jakie bierzesz okuliście i pomyśl czy nie warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym o zastąpieniu arechiny plaquenilem. 
 za problemy z oczami nie muszą odpowiadać lekarstwa, może po prostu intensywnie exploatujesz oczy i to wynik ich przemęczenia?

w każdym razie pamiętam jak na studiach chodziłam na wf na siłownię, trenerka na rozgrzewce oprócz klasycznego rozciągania ordynowała nam kilka serii ćwiczeń na oczy
  , dla polepszenia zdolności akomodacji, i w ogóle twierdziła że można sobie polepszyć wzrok i nawet w pewnym stopniu zredukować istniejące wady! wtedy to była dla mnie okazja żeby się poobijać i powygłupiać, bo to fajna zabawa była (zwłaszcza, że zalecała nam ćwiczenia te wykonywać w każej wolnej chwili np. w autobusie)

a teraz jestem w szoku bo znalazłam w necie, że faktycznie istnieje coś takiego jak metoda Batesa i to chyba było to!
 ale jak to jest skuteczne - nie potrafię powiedzieć...

raczej krzywdy sobie nie zrobisz, więc może warto poćwiczyć:
 http://www.oko.info.pl/index.php3?body=1801

pozdro
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Edyta Junior

| 

|  Wysłany: Pon Lis 01, 2004 10:45 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| hej!!!mam nadzieję, zę to jednak nie jest żadna zaćma. na szczescie w tym tygodniu mam wizyte u reumatologa, wiec bede mogla poruszyc te kwestię. chyba zaczne wykonywac te ćwiczenia,tez juz wczesniej o tym slyszalam.moze to naprawde jest skuteczne i warto sprobowac.dzieki za rady. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Wto Lis 02, 2004 10:01 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ja od ponad 4 lat zażywam sterydy, w różnych dawkach, wcześniej był to encorton teraz z pół roku metypred.Zauwazyłam, że gorzej widze i wybrałam się do okulisty.Okazało się, że mam ciśneinie.Dostałam krople,ciśnienie znikło ale jedno oko powinno byc w okularach.To skutek sterydów i nieleczone grozi jaskrą. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Krzysiek22 Junior

| 

|  Wysłany: Pią Lis 05, 2004 9:20 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| w W arszawie w szpitalu przy u;icy Lindleya jest okulista od tocznia:) Pozdrawiam.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Monika B Moderator

| 

|  Wysłany: Pią Lis 19, 2004 5:40 pm    Temat postu: problemy z oczami |   |  
				| 
 |  
				| Czesć Nie wiem czy ci ktoś mówił jak zaczęłaś brać arechin ze powinno sie go po jakims czasie odstawić .....po około 2 mies. i zrobić badania krwi oraz badania okulistyczne.
 arechin często powoduje kłopoty ze wzrokiem ........jeżeli tak się dzieje to powinnaś powiedzieć o tym lekarzowi prowadzącemu i odstawić arechin.
 Niektóre leki niestety maja taki wpływ i mozna tylko odstawić lek.  radze skontaktowac się z lekarzem prowadzącym
 Monika
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| gość Gość

| 

|  Wysłany: Pią Lis 19, 2004 6:26 pm    Temat postu: do Edyty |   |  
				| 
 |  
				| 1. Nie ma żadnych metod wzmacniających wzrok. Tak jak wszystko i wadę wzroku odziedziczyłaś po przodkach. 2. Jesli pracujesz przy komputerze to z tego powodu możesz odczuwać dyskomfort.
 3. Możesz miec niedobór łez w związku z choroba podstawową.
 4. Po 4 latach zaćma posterydowa rzadko występuje u młodych osób a myslę, że masz 20-30 lat.
 5. Zmiany w przebiegu leczenia arechiną ( tzw. makulopatia-lek uszkadza plamkę żółtą siatkówki) występują po wielu latach brania leku.
 Istotne jest to aby jej nie stosować pow.3mg/kg/dobę - chyba ,że stan ogólny jest tak zły, że nie ma innego wyjścia........Najważniejsza jest okresowa kontrola okulistyczna. Jak również mniejwięcej powinno się wiedzieć jaka jest całkowita dawka zlecanej przez lata arechiny- najlepiej robić własne notatki.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| gozik Junior

| 

|  Wysłany: Wto Lip 19, 2005 6:47 pm    Temat postu: Wpływ tocznia na oczy |   |  
				| 
 |  
				| Czy toczeń może " atakować oczy" , jakie są objawy? Konieczne są kontrole u okulisty?Jaki badania powinny być wykonywane? Chodzę do okulisty z powodu wady wzroku. Mam planowany zbieg okulityczny. Czy toczeń przebiegający łagodnie jest przeciwwskazaniem do zabiegu, prowadzonym w całkowitym uspieniu. Mój okulista wcale nie pytał o choroby przewlekłe. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| irek Junior

| 

|  Wysłany: Wto Lip 19, 2005 11:02 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ja po 14 latach brania sterydów mam zaczątki jaskry i zaćmy , trzeba szczególną uwagę zwrócić na nadciśnienie gałki ocznej to jest największe diabelstwo, ale od samego tocznia na oczy chyba się nie rzuca. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| martek Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Lip 19, 2005 11:15 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Tak, toczeń może atakować oczy-  (tak było u mojej młodszej córki). W  tej chorobie konieczna jest kontrola oczu przez okulistę w trakcie leczenia.
 Przed postawieniem diagnozy   konieczna jest konsultacja okulistyczna (badanie okulistyczne było jednym z wielu badań  zarówno u  młodszej jak i starszej córki ).
 Pozdrawiam

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| unhappyy/happyy? Senior

| 

|  Wysłany: Sob Sie 20, 2005 12:22 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ja tez jestem "ślepa"...  z każdym dniem widzę coraz gorzej. Przed włączeniem leczenia w oczkach nie miałam żadnych zmian, teraz tez nie ma żadnych zmian posterydowych...  Na receptach mam za to kod... który wskazuje na "oczopląs i inne nieregularne ruchy gałek"....................   Nie wiem, możliwe, ze ktoś już to tu napisał, ale jak to ślepy człowiek... nie widze tego tutaj... PAMIĘTAJCIE! Przy ARECHINIE konieczne jest noszenie okularów przeciewsłonecznych...!!!!
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Ewelina Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Wrz 20, 2005 9:33 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Az strach się bać  Ja tak dawno nie byłam u okulisty, a przeciez noszę okulary wcale nie cienkie i czuję że zwrok mi się pogorszył. Męczą mi się oczy strasznie, tym bardziej, że pracuje przy kompie. No cóż chyba jednak muszę się bardziej zdyscyplinować i się do niego wybrać. Tylko co ja usłyszę  ? _________________
 Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak
  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Ziarenko Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Wrz 20, 2005 9:44 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Biorę sterydy od 4 lat, a od 10 miesięcy okulary (-0.5). Okulista jednak powiedział, że konieczność noszenia okularów wynika z przemęcznia oczu... spędziłam nad książkami wiele nocy....Myślę, że muszę jeszcze raz wybrać się do okulisty, aby zbadać czy nie ma to związku z moją chorobą, tym bardziej, że z moimi oczkami nie jest najlepiej  _________________

rozjaśnia się we mnie
 wyjaśnia jaśniej

|  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| didulka Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Wrz 20, 2005 1:50 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| u mnie sie wszystko wlasnie od oczu zaczelo bo mialam obustronne zapalenie nerowow wzrokowych a dzis nosze okulary  i szkla cylindryczne  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |