|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 7:26 am Temat postu: |
|
|
Szczerze? To nie będzie nic nowego - nic bez wiedzy lekarza prowadzącego. Dla własnego bezpieczeństwa.
Oczywiście to moje zdanie i nie musisz się nim sugerować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:13 am Temat postu: |
|
|
lepiej skonsultuj to z lekarzem prowadzacym - żeby potem nie żałować  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 9:17 am Temat postu: |
|
|
barbara napisał: |
to co stosowac padme na wlasna reke czy najpierw skonsultowac sie z lekarzem jak myslicie? |
to jest pytanie retoryczne ?
lekarz musi wiedzieć czym się "doleczasz" poza jego wskazaniami
może mu się to podobać bądź nie, ale lepiej dla ciebie żeby był poinformowany. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 5:58 pm Temat postu: współpraca z lekarzem |
|
|
Jak najbardziej popieram opinie wyrażające potrzebę konsultacji z lekarzem prowadzącym. Taka postawa ma wieloaspektowe uzasadnienie. Dotychczasowy model relacji pacjenta z lekarzem, opierajacy sie głównie na aktywności lekarza i bierności pacjenta stopniowo ewaluuje w stronę relacji partnerskich, w których pacjent współdecyduje o postępowaniu terapeutycznym. Jest to też wynik większej powszechnej świadomości i wiedzy z zakresu wiedzy medycznej, która przestała być dostępna tylko dla specjalistów. Coraz szerzej propagowana idea medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM) podkreśla uwzglednianie w procesie podejmowania decyzji dotyczącej leczenia, nie tylko aktualnych wyników doniesień naukowych i doświadczenia lekarza, ale również preferencji pacjenta.
Myślę, że takie relacje z lekarzem prowadzącym można budować tylko na wzajemnym szacunku i zaufaniu, dlatego tak ważne jest komunikowanie swoich odczuć. Otwartość i wzajemna życzliwość jest bardzo istotnym elementem terapeutycznym nie tylko dla pacjenta, ale też dla lekarza. Wzajemne wysłuchanie i zrozumienie osób, których łączy wspólny cel (w tym wypadku - poprawa stanu zdrowia pacjenta), powinno zaowocować podjęciem wspólnej decyzji akceptowanej przez obie strony.
Coraz bardziej przekonuję się, że zdrowie to nie tylko harmonia naszego organizmu, ale również harmonia z drugim człowiekiem. Dlatego pielęgnujmy nie tylko nasze ciała, ale również relacje z innymi i całym wszechświatem .
Gorąco pozdrawiam . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 7:16 pm Temat postu: |
|
|
zgadzam się z toba w 100% , zgodnie z zaufaniem, i w harmoiii to jest własnie to do czego dązymy, jesli tak jest łatwiej się leczyć i łatwiej pogodzić ze sobą i światem _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 9:10 pm Temat postu: |
|
|
ok macie racje. Skonsultuje sie najpierw z lekarzem. Powiem szczerze ze perspektywa lepiej ukrwionych konczyn jes zachecajaca  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 12:12 pm Temat postu: Informacje o lekach |
|
|
Zamieszczam zapowiedzianą ulotkę.
BIOGAL
(Boraginis oleum)
kapsułki elastyczne
Substancja czynna:
W jednej kapsułce znajduje się350,0 mg zimnotłoczonego oleju z nasion ogórecznika o zawartości min. 73,5 mg kwasu gamma linolenowego (GLA)
W skład otoczki wchodzą:
Żelatyna wieprzowa, gliceryna, aseptina A(E214), woda.
Sposób działania:
Zawarte w preparacie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwas gamma linolenowy (GLA) wpomagają syntezę prostaglandyn w organiźmie. Niedobory NNKT mogą być spowodowane m.in. procesem starzenie się, niewłaściwym sposobem odżywiania, mało ruchliwym trybem życia.
Przyjmowanie preparatu powoduje usprawnienie przepływu krwi w naczyniach w skutek obniżenia lepkości krwi wywołanego efektem antyagregacyjnym na płytki krwi.
Wskazania:
Wspomagająco w wyprysku atopowym i atopowym zapaleniu skóry.
W profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Wspomagająco w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Przeciwwskazania do stosowania:
Dotychczas nie stwierdzono.
Środki ostrożności dotyczące stosowania:
Brak.
Działania niepożądane:
Systematyczne przyjmowanie większych dawek oleju ogórecznikowego obniża ciśnienie tętnicze krwi i może działać przeczyszczająco.
Interakcje z innymi lekami i inne rodzaje interakcji:
Przyjmowanie oleju ogórecznikowego nasila działanie niesterydowych leków przeciwzapalnych (pozwala to na zmniejszenie ich dawki), wydłuża czas krzepnięcia krwi.
Ciąża i laktacja:
Brak danych.
Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów meczanicznych i obsługiwania maszyn:
Nie powoduje upośledzenia sprawności psychofizycznej.
Sposób stosowania:
Podczas jedzenia dwie-trzy kapsułki trzy razy na dobę, co oznacza nie więcej niż sześć-dziewięć kapsułek na dobę.
Podmiot odpowiedzialny:
Specjalistyczne Przedsiębiorstwo Rolno-Przetwórcze
"GAL" L.P.M.Ł. Marek s.j.
61-012 Poznań, ul. Krótka 4
To tyle o Biogalu, co do Padmy 28 jest ona bardziej znana, można o niej przeczytać na podawanej kiedyś na tym forum stronie http;www. tymofarm.pl/padma.php (niestety nie potrafię tego podświetlić). O badaniach naukowych prowadzonych nad Padmą 28 i ich wynikach można też poczytać (niestety tylko w języku angielskim) na stronach serwisu medycznego medscape. Jeśli ktoś będzie zainteresowany ulotką tego leku ziołowego, mogę ją również udostępnić.
Moją historię choroby (jej początku, objawach, diagnostyce, leczeniu) przedstawię w wątku Twardzina układowa.
Serdecznie pozdrawiam . |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 11:22 pm Temat postu: Padma 28 |
|
|
Wreszcie nadchodzi tak przez niektórych oczekiwana zima . Dla wielu z nas natomiast, to szczególny czas sprawdzania wytrzymałości na zimno i szukanie wszelkich sposobów, by uniknąć odmrożeń. Trudno wyrazić uciążliwości zespołu Raynauda. Sama tego w ostatnich latach mocno doświadczałam, mimo zażywania różnych leków rozszerzających naczynia i smarowania wieloma maściami. Tym bardziej doceniam znaczne złagodzenie tych dolegliwości od kiedy zażywam Padmę 28 i Biogal.
Zima zmobilizowała mnie do przetłumaczenia dla Was artykułu mówiącego o pozytywnym wpływie Padmy 28 na krążenie obwodowe. Jak widać nie jestem szczególnym przypadkiem , ponieważ na innych też może pozytywnie działać . Dla zainteresowanych artykuł ten zamieściłam w Doniesieniach medycznych.
Gorąco pozdrawiam i życzę pogodnego przetrwania zimy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Tym razem nadeszła już oczekiwana wiosna
Przetrwałam kolejną zimę zażywając jedynie Padmę i Biogal przez 6 miesięcy (od września do lutego). W marcu byłam u mojej Pani doktor, która oglądając moje świeże wyniki pojemności dyfuzyjnej płuc, wyraziła zadowolenie. Chciała mi zlecić badania przeciwciał i kontrolne echo serca, ale okazało się, że obecnie to jest możliwe tylko podczas hospitalizacji. Nie widząc powodów do położenia mnie teraz na oddział, umówiłyśmy się za kilka miesięcy.
Rozmawiałyśmy też o Padmie i Biogalu. Pytałam o okresy przerwy w ich stosowaniu. Pani doktor zostawiła mi wolną rękę, bym w zależności od mojego samopoczucia i kierując się rozsądkiem dobrała schemat tego leczenia. Tak więc od marca nie biorę tych preparatów, natomiast zażywam witaminę E. Minął już przeszło miesiąc i znowu stopniowo czuję pogorszenie krążenia obwodowego z silniejszym i częstszym objawem Raynauda. Zaskakujące, że myjąc okna w grudniu moje ręce o wiele mniej ucierpiały i miały wręcz różowy kolor, natomiast parę dni temu w ciepły dzień wiosenny znowu zesztywniały z zimna i przybrały kolor fiołków.
Zobaczę jak będzie dalej, by zrozumieć w którym momencie powrócić do tych leków .
Pozdrawiam wszystkich ciepłym powiewem wiosny i radosnym śpiewem ptaków . _________________ Wszystko to, co miłość dotyka staje się nieśmiertelne.
(Romain Rolland) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|