|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 6:26 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
tak się zastanawiam, czy jeśli dolegliwości bólowe się zwiększają, a do tego dochodzi ból mięśni całego uda + kolano, to czy tworzy się tam jakiś stan zapalny, który miałby wpływ na przebieg (zaostrzenie) tocznia? |
hmmm, ja to zwykle ozumiałam odwrotnie - pojawienie się stanu zapalnego (mięśni czy stawów) to objaw aktywności tocznia, toczeń jest odpowiedzialny za stany zapalne i je "wyołuje", a nie stany zapalne "wywołują" tocznia, oczywiście mogę się całkowicie mylić...
może po prostu nadwyrężyłas tą nogę, boli cię więc "pracujesz" nią inaczej, strając się oszczędzić, a tymczasem nieprawidłowa postawa, ustawianie, itd prowadzą do obciążenia niewłaściwych partii mięśni, innych stawów np. kolana...
oczywiście to moje spekulacje, ale dzięki takiemu pomysłowi przynajmniej nie trzeba się marwić stanem zapalnym. jak jest na prawdę - nie sposób zgadywać. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 6:37 pm Temat postu: |
|
|
ale do tego dochodzi zespół nerczycowy a tu nawet dziura w zębie, przeziębienie mogą przyczynić się do wiekszego białkomoczu...
więc rozmyślam, czy te większe bóle mogą mieć jakiś wpływ na moje cudne "białko"
chyba za dużo kombinuję i mieszam _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiulka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 7:02 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
hmmm, ja to zwykle ozumiałam odwrotnie - pojawienie się stanu zapalnego (mięśni czy stawów) to objaw aktywności tocznia, toczeń jest odpowiedzialny za stany zapalne i je "wyołuje", a nie stany zapalne "wywołują" tocznia, oczywiście mogę się całkowicie mylić... |
mnie to sie Nenya wydaje, ba, jestem pewna że to w obi strony działa... Stany zapalne mają wpływ na ukl. odporoościowy.
Kinga! z doświadczenia wiem, że białko pojawia sie czasem po infekcjach grypach itp. ale myślalam ze w toczniu jest nefropatia toczniowa a nie zaspół nerczycowy |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 7:07 pm Temat postu: |
|
|
To może raczej Kingę zapytać, czy wyniki badań (jeśli niedawno robione) wskazują na stan zapalny. Będzie prościej.
A te sprawy chyba sa powiązane z chorobą. Tego nie jesteśmy w stanie określić jednoznacznie. Są przecież przypadki dobrych wyników badań, ale choroba jest aktywna i widoczna. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 7:26 pm Temat postu: |
|
|
spytam się z czystej ciekawości lekarza za tydzień (jak jeszcze będzie klinika otwarta) czy te rzeczy mają ze sobą związek i w którą stronę działają
a co do nefropatii toczniowej i zespołu nerczycowego hmmmm przyznam się, ale dla mnie nie ma różnicy - choć może to co innego
lekarz ostatnio powiedział: ciężki zespół nerczycowy
co za różnica _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz Junior
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 10:59 am Temat postu: Mam pytanko :) |
|
|
Jak długo dochodziliście do siebie po operacji wstawienia endoprotezy? Chodzi mi o to, kiedy byliście już na etapie "normalnego" chodzenia jak biały człowiek . Ja miałem wstawioną w maju 2006 i do tej pory lekko utykam, ale nie jest to kwestia bólu tylko raczej psychiki. Nie mogę sie po prostu przełamać, żeby przenieść cały ciężar ciała na tą nogę z protezą. Na operację czekałem rok(co jest i tak chyba krótko) i w tym czasie utrwaliło mi się to utykanie. Jak było u Was?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz, przypomnij mi proszę ile Ty masz lat
ja czekam ciągle na endoprotezę i nie chodzi tu o kolejkę, tylko o mój młody wiek _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz Junior
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 5:39 pm Temat postu: |
|
|
Mam 25 lat. Wstawili mi endoproteze bezcementową. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 5:41 pm Temat postu: |
|
|
czyli c chwili operacji miałeś 24 latka
ja mam 23 i nie chcą mi zrobić
a od jakiego czasu miałeś problemy z biodrem? i na ile lat wg lekarzy wystarcza taka endoproteza? i gdzie miałeś operację? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 5:47 pm Temat postu: |
|
|
kinga wydaje mi się ze to wykrety wiek nie ma tutaj az takiego znaczenia, i tak bedziesz musiała miec reoparację a tylko niepotrzbnie niszysz drugi staw
postaw się, dlaczego masz życ o kuli jesli da się inaczej poczekaj tylko na w maires spokojny okres tocznia , nie daj się _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 5:55 pm Temat postu: |
|
|
masz rację Monika, ale....
będę musiała rozejrzeć się jeszcze za innymi lekarzami chyba
gdzie nie poszłam, to za młody wiek, trzeba czekać jak najdłużej itp
a ja ostatnio z kulą ledwo chodzę mam nadzieję, że to przejdzie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz Junior
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Problemy z biodrem zaczęły się tak z półtorej roku przed operacją. Wtedy jeszcze biegałem bo zbijałem wagę po sterydach. Po jednym razie zaczęło mnie coś kłuć w lewym biodrze. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że będzie to coś bardziej poważnego. Dwa miesiące potem jak byłem na kotroli u mojego doktorka zrobił mi usg tego biodra i zobaczył tam małe zniekształcenia. Dalej było już tylko gorzej. Pod koniec przyjmowałem już takie prochy przeciwbólowe, że wzięcie jednej tabletki więcej powodowało, że świat stawał się kolorowy .
Co do trwałości endoprotezy, to podobno jest niezniszczalna. Tak mi przynajmniej mówili ortopedzi i rehabilitanci. Jak będzie to czas pokaże.
Zabieg miałem w Klinice Ortopedii w Szpitalu WAM w Warszawie przy ul. Szaserów. Naprawdę fajni lekarze, znają się na rzeczy. Na początku się trochę przestraszyłem, jak zobaczyłem na korytarzu lekarza nie ze stetoskopem ale z kluczem do dokręcania śrub . Ale cóż to taki oddział gdzie sami połamańcy. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 6:20 pm Temat postu: |
|
|
no to ja rzeczywiście muszę poszukać innego lekarza w kwietniu tego roku będzie trzy lata z bólem też biegałam, a następnego dnia z łóżka nie mogłam wstać
tylko gdzie się udać w Warszawie byłam w Szpitalu Dzieciątka Jezus, we Wrocławiu w 2 szpitalach, w Trzebnicy, w Kamienniej Górze i u mnie w mieście - wszędzie to samo: za młoda
myślę o Otwocku.. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 7:24 pm Temat postu: |
|
|
gdzie masz bliżej spobuj moze w szpitalu w Piekarach sląskich cieszy się on ogromna poularnością w rankigach zawsze na miesjcu nr 1 jest on super, takie opinie wyrażająo nim lekrze ktorzy przeszli taki zabieg wybierają oni własnie Piekary , chyba ze masz biżej do Otwocka
tuaj mozesz sobie zobaczyć http://www.urazowka.piekary.pl/szpital.htm
www.forumbioderko.pl
www.fundacjabioderko.pl _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Piekary są bliżej
dzięki Monika...hmmm ale coś ten link nie wchodzi
a o Otwocku myślę, bo tam podobno robią operację nową metodą: nie przecinają mięśni-było o tym kiedyś w TV, potem rehabilitacja jest szybsza i mniej się musi goić, a przy sterydkach to same plusy _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|