|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 7:14 pm Temat postu: |
|
|
didulka napisał: |
Monika B napisał: |
nie warto ryzykować zdrowiem dla ładnej karnacji |
gorzej jak czlowiek jest tepy tak jak ja i uswiadamia to sobie po fakcie  |
tja jak to mawiaja madry Polak po szkodzie...ale lepiej późno niż wcale wiem to tez z własnego doswiadczenia didulka niemartw się nie jestes sama  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lilu Senior

|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 4:32 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
lilu czy nikt nigdy ci nie powiedział ze solarium nie jest dla nas wskazane |
Mówili, ale pomyślałam tak po babsku, że po pięciu razach skóra troche blasku nabierze i może ślady po depilacji szybciej się zagoją. Od dłuższego czasu miałam spokój z toczniem, a kiedy był aktywny, to nigdy nie atakował tak ostro jak innych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina7 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 5:19 pm Temat postu: ? |
|
|
opalac jako tako sie nie bede w to lato ale czy chodzenie po slonku mi nie zaszkodzi bo przez takie spacerki mozna tez sie przeciez opalic ?Oczywiscie zdaje sobie ztego sprawe ze zdrowie jest najwazniejsze _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym
Ostatnio zmieniony przez karolina7 dnia Sob Lut 17, 2007 8:34 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Kremy z filtrem moja droga, kremy z filtrem. Obowiązkowo. Podobnie jak lekturka: Słońce, promienie UV  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 5:23 pm Temat postu: |
|
|
raczej powinnaś unikac słonca, i uzywac kremu z wysokimi filtrami jak juz musisz wychodzic to co innego, ale na spacer to dopiero w godzinach popołudniowych _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Ja również przeżyłam powrót choroby po solarium,a zmądrzałam po, czyli juz po fakcie (tak zazwyczaj jest). Denerwuje mnie to że opalenizna dużo daje w sensie estetycznym a ja nie mogę... ale chyba będe musiała zaopatrzeć się w samoopalacze, tylko denerwuje mnie to że one niezbyt pachną, tzn pachną ładnie ale jak je już nałożę na skóre to następnego dnia po prostu śmierdzi mi hehe... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tatsu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Dziwne... u Was słońce powoduje nawrót choroby, a u mnie... nic takiego. Może jeszcze nie zauważyłam problemów po kąpieli słonecznej?
Uwielbiam wygrzewać sie na słońcu, niekoniecznie musi być to na plaży i w stroju kąpielowym, ale po prostu poleżeć chwilę, nagrzać stare kości, a potem zarzyć nieco chłodu w rzece, jeziorze, czy na spacerze w lesie...
Mmmm... ale się rozmarzyłam... to chyba przez to słońce na dworze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 2:48 pm Temat postu: |
|
|
i chyba tutaj masz wskazówke co do twojego bolu kolan, i nie tylko, słonce i potem szok temperaturowy - rzeka, to moze miec wplyw na stawy i na cały organizm, jesli masz chorobę tkanki łacznej , , jesli ! bo jeszcze nie wiadomo, to niestety poleżec bedziesz mogła w cieniu a nie w pełnym słoncu, a stare kości wygrzać pod pierzynką a nie na słońcu ale to na razie nie wiadomo, więc nie ma się co przejmowac, ale wez to pod uwagę , a rzeka czysta / w twoej miejscowości ? chyba Odra tam plynie swoejego czasu nie byla ona zbyt czysta , teraz trochę się zmieniło _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
tatsu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Odry nawet nie dotykam... chodzę na kąpielisko, jeśli mi się uda wygospodarować trochę czasu na poleżenie, a przez ostatnie dwa lata byłam tam 2 (słownie dwa) razy. Zatem czasu na opalanie i leżakowanie nie było.
W tamtym roku tylko raz czerpałam przyjemność z kąpieli. W lipcu. Potem mój kontakt z wodą ograniczał się do łazienki, kranu i wiadra.
Jeśli już łażę po dworze, to w długich kieckach, bo całe lato spędzam na turniejach rymcymcerskich.
Pod pierzynę mnie nikt nie wygoni. Uduszę się pod takim przykryciem, zapocę i wstanę z parszywym bólem głowy. Nie, pierzyny zdecydowanie nie dla mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 3:17 pm Temat postu: |
|
|
no dla mnie tez nie, a turnieje rycerskie to musi byc fajna sprawa , napisz co nieco o tym w kawiarence przy okazji takiego turnieju
rozumiem ze lubić a robić to co sie lubi to dwie rózne sprawy, myslałam,że tak spędzasz czas wolny leżąc na słońcu i kąpiac się w rzece  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
tatsu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Oj, chciałabym, ale cóż... kąpielisko jest na tyle daleko, że samej mi sie tam za mocno nie chce jechać... a pływać uwielbiam.
A im cieplej, tym przyjemniej... ot, jaszczurka ze mnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 6:32 pm Temat postu: |
|
|
też uwielbiam pływać, ale przez ostatnie 7 lat byłam tylko 2 razy na krytym basenie każdy lekarz mówi co innego: jeden twierdzi, że basen przy chorych nerkach mam wybić sobie z głowy, a drugi że "czemu nie?"
zgupiałam i wybrałam mniejsze zło jakoś żyję, ale tęsknię za dużą wodą  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 8:25 pm Temat postu: |
|
|
to tak jak ja , mim ulubinym wypoczynkiem była woda i plaża, niewazne czy jezioro czy morze , wazne ,by słońce swiecilo i moglam pływac a teraz to tylko mogę sobie w marzeniach popływać w ciepłym morzu czy jeziorze _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
tatsu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Mnie dużo słońca nie potrzeba, żeby sobie ładnie zabrązowić skórę. I po takim krótkim opalaniu, brzoskwiniowy kolor utrzymuje się niemal do kolejnego lata.
Solarium nieznoszę. Raz byłam i wcale mi się nie podobało. Czułam się jak naleśnik albo tost w tosterze... duszno, smrodliwie i gorąco... nie, to zdecydowanie nie dla mnie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 2:09 pm Temat postu: |
|
|
angela napisał: |
będe musiała zaopatrzeć się w samoopalacze, tylko denerwuje mnie to że one niezbyt pachną, tzn pachną ładnie ale jak je już nałożę na skóre to następnego dnia po prostu śmierdzi mi hehe... |
tak, zapach nieprzyjemny- prysznic obowiązkowy
Lepsze od samoopalaczy są kremy brązujące- np.ziaja sopot. ładny kolor daje a zapach- znacznie nmiej uciązliwy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|