Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gusia_92 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 8:05 pm Temat postu: |
|
|
moje mama przy metotrexacia miala robic badania co iles ampylek. teraz na wyniku wyszlo ze ma 600 tys plytek krwi. czy to moze byc z powodu tych lakow? co moze byc powodem takiego skoku plytek? _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 3:31 pm Temat postu: |
|
|
u nas płytkji skacza jak im sie podoba, ja tez osoatnio miałam wysoko, bo przeszło 500 tys, a bywało ze i 750 było. powodem moze byc steryd ktory bierze, one czesto powoduja skoki, ale tez leki immunosupresyjne w duzych dawkach lubia podwyszyc płytki i trojglicerydy , do stanów bardzo wyskokich
mama musi wynki pokazac lekarzowi porwadzącemu niech oceni czy ich ilośc jest zagrożeniem czy moze tak to na razie zostawić _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
JOLKA Stary wyjadacz
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 12:53 pm Temat postu: |
|
|
wITAM właśnie wróciłam ze szpitala i w zasadzie się nic nie dowiedziałam ,ponieważ wypis dopiero odbieram w piątek! chyba musza sie zastanowiś co napisać hehe, miałam pobierany wycinek,morfologie ,mocz,usg jamy brzusznej i w sadzie to wszystko i niby o.k a leki biorę nadal takie jak metrotrexat raz w tyg.6 tabl.encorton 10mg,acard 75mg.i leki na nad ciśnienie . Jestem z Bydgoszczy i kompletnie nie wiem co mam dalej robić ? może ktoś zna dobrego lekarza . Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Asona Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam, mam pytanie odnośnie stosowania Mtx:czy ktoś z Was miał może jakieś problemy z płucami po stosowaniu tego leku? |
|
Powrót do góry |
|
|
Karii Master butterfly
|
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Asona biorę MTX od około 3 lat w różnych dawkach i nigdy nie mialam takich problemów. _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Wcześniej przegapiłem tą wypowiedź: w moim przypadku absolutnie żadnych problemów z płucami. Inaczej mógłbym zapomnieć o swoim ulubionym nurkowaniu.
Jeśli masz takie objawy - skontaktuj się z lekarzem. Możliwe, że chorobie MTX nie wystarczy i trzeba "nakarmić" ją czym innym.
A jeśli tylko przeczytałaś o tym ryzyku na ulotce - nie masz co zamartwiać się na zapas. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
Asona Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Zaczęło się ok.3 tyg.temu dziwnym kłuciem pod lewym żebrem, dr zleciła mi usg a nastepnie rtg klatki-no i się zaczeło-coś nie tak na zdjęciu.Dziś byłam u pulmunologa i na szczęście nie jest zle. Okazało się,że przechodziłam stan zapalny opłucnej i tyle w temacie.A o Mtx pytałam, bo było podejrzenie,że to może jego skutek uboczny. |
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Asona - ten stan zapalny to raczej nie od Mtx. Niczego co prawda nie można wykluczyć w 100% (w końcu każdy ma indywidualną reakcję), ale podejrzewam, że jest więcej bardziej ewidentnych "winowajców". _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
Asona Stary wyjadacz
|
Wysłany: Wto Mar 01, 2011 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Teraz juz wiemy,że to stan zapalny, ale przed wizytą u specjalisty nie było to takie oczywiste i stąd moje pytanie.Na szczęście juz wszystko jasne Podrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
ela395 Junior
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2012 9:48 am Temat postu: Metotreksat w sjorgrenie |
|
|
Witam
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie ze stosowaniem metotreksatu w zespole Sjorgrena?
Ja dostałam go całkiem niedawno jko dodatek do sterydów.niestety nie odpowiedziałam na samo leczenie sterydami i plaquenilem.Mam zajęta naczynia obwodowe,objawy ze strony nerek i ukł.nerwowego.A stawy bolą jak diabli.
jak szybko powinna byc poprawa samopoczucia przy stosowaniu metotreksatu? i jka długo można go brać?
Pozdrawiam wszystkich
Ela _________________ ela395 |
|
Powrót do góry |
|
|
tibia Kadet
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Ja choruje na inną chorobę. Biorę MTX od 3,5 roku i będę pewnie brac ok. roku. Czuję się dobrze - poprawę zauważyłam szybko - jednak nie tak szybko jak po sterydach:) |
|
Powrót do góry |
|
|
ela395 Junior
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 2:34 pm Temat postu: Leczenie metptreksatem |
|
|
tibia napisał: |
Ja choruje na inną chorobę. Biorę MTX od 3,5 roku i będę pewnie brac ok. roku. Czuję się dobrze - poprawę zauważyłam szybko - jednak nie tak szybko jak po sterydach:) |
Witam
Dzięki Tibia za odpowiedź
Niestety nadal targają mną wątpiwośći.Po ostatniej hospitalizacji dowiedziałam sie że MTX będę brać do końca życia...Trochę mnie to zwaliło z nóg.
Mam podwyższoną dawkę do 17,5 mg.Biorę razem ze sterydami.Stawy przestały boleć,ale jest mi potwornie niedobrze.
MMoże ktoś mi doradzi co zrobić żeby zminimalizować efekty uboczne.
Biorę p/wymiotne.Fajnie jest jak nic nie boli ale przez ból brzucha i nudności nie mogę wykonywać pracy...Bagatela pracuję z chorymi.
Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze rady.
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 3:09 pm Temat postu: |
|
|
a bierzesz całą dawkę od razu,czy dzielisz?
wiele osób radzi sobie właśnie w ten sposób,że dzieli porcje; _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Asona Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja miałam podobne problemy gastryczne przy stosowaniu doustnym MTX, ale od czerwca biorę go w formie zastrzyków podskórnych-preparat pod nazwą Metoject jest gotowy do wstrzyknięcia polecam |
|
Powrót do góry |
|
|
ela395 Junior
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuję za odpowiedzi.
Tak,dzielę dawkę bo byłam wściekle zmęczona jak brałam jednorazowo.
A zastrzyki,no cóż nie proponowała mi tej formy moja lekarka.a biorąc pod uwagę że lek mam brać do końca życia-nie uśmiecha mi się kłucie co tydzień.
Sama nie wiem co robić.Biorę p/wymiotne piję herbatkę z imbiru....
na początku leczenia nie miałam z tym problemów a zaczynałam od 15 mg i to jednorazowo.
Liczę na dalsze wsparcie i bardzo dziękuję za dotychczasowe.
Pozdrawiam.
|
Powrót do góry |
|
|
|