|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 6:30 pm Temat postu: |
|
|
hahahaha,
no nie nastepna, , a tak troche odwagi by się przydało co ?
no coz ja uwazam dzien bez bólu za dzien zwycięski
co do udawania , to jestem mistrzem swiata , mnie zawsze nic nie jest i zawsze wszytko jest ok ,
gdyby nie to ,że moja lekarka zna mnie na wylot to chyba byłabym uznana za zdrową a tak wystarczy ze na popatrzy i juz wie , nie da sie udawac ten kto cię zna zaraz zauważy roznice na nic wmawiane komus ze jest dobrze _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 6:39 pm Temat postu: |
|
|
Tak,tak, nie da się wszystkich oszukać. Moja córka jest tego przykladem - juz po moim glosie wyczuwa,że coś jest nie tak...
Jej sie nie da nabrać, zawsze mówię,że byłaby świetnym psychologiem. Dobrze w sumie,że jest raz w tygodniu w domu, bo jak nic - nie moglabym nawet palcem kiwnąc.  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 6:47 pm Temat postu: |
|
|
tak jak moi chlopcy a szczegolne mlodszy od razu za reke i na tapczam i czeka z kocem az mnie poloży
moge mu wmawiac ze nic mi nie jest, ale on i tak wie swoje  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
beatamaria Junior

|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ja tez mialam trzy razy robiona kolonoskopie :2xze zniecz. ogolnym i jeden -ostatni raz z zastrzykiem waleriany i powiem ze nie bylo zle,przynajmniej wyjasnily sie sprawy tych dziwnych dolegliwisci: opuchniety i twardy brzuch ,biegunka, bole -w moim przypadku okazalo sie ze sa infiltrajce linfocytowe w jelici gr.mam alegie na laktoze(ponoc cierpi na nia 60%osob doroslych)Wyeliminowano z mojej diety warzywa moge jesc tylko cukinie , ziemniaki i marchewke owoce tylko jablka i gruszki ,zero mleka i pochodnych z wyjatkiem jogurtu i bardzo starych serow typu parmezan 24 miesieczny,zastosowano tez kuracje Pentakol 800 i musze przyznac ze po 6 miesiacach dolegliwosci sa tylko dalekim koszmaren a wiec w moim przypadku oplacilo sie pocierpiec troszeczke!
Moze sprobuj zastosowac te diete - przy zapaleniu jelita to dziala.A jeszcze jedno uwaga na ciemne pieczywo i otreby draznia jeszcze bardziej chore jelita.POWODZENIA |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 6:52 am Temat postu: |
|
|
Brawo betamaria , to o to chodzi,to nie boli, albo nie na tyle aby nie mozna było tego znieśc , zorbiłas co trzeba i masz spokoj, nie musisz się meczyć
co do mleka masz racje troche coraz wiecj dorosłych nie toleruje mleka , jedni za spawą laktozy inni za spawą kazeiny to dwa głowne składniki ktore moga uczulac, a jest ich wiecej
biegunka , bole brzucha wzdęcia to głowne objawy, moze tak na probe odstawic mleko ? i iśc na badania ? co _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 3:50 pm Temat postu: |
|
|
Wtrącam się z tym mlekiem- słodkie mleko jest ciężkostrawne i nieprzyswajalne przez coraz więcej dorosłych- jesteśmy chyba jedynymi ssakami, które piją w dorosłości mleko...i to jeszcze "obce".
Kwaśne, kefiry, maślanki i jogurty- jak najbardziej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 4:58 pm Temat postu: |
|
|
o, a my znowu o kolonku i rozbuchanej wyobraźni pacjentek
ja naprawdę nie potrafię tego zrozumieć - jak można "wstydzić się" lekarza lub jakiegoś badania?!
w relacji lekarz-pacjent nie ma miejsca na "wstyd"!
to jak spowiadanie się księdzu tylko z "lżejszych" grzechów, bo niektóre mogą wywołać nam (i jemu ) rumieniec na twarzy!
jak rozumiem, nie chodzi tu o obawę przed potencjalnym bólem (a taki nie wchodzi nawet w grę), tylko o samą panikę na myśl o technice tego badania?
no, ok, a powiedzcie mi - chodzicie do ginekologa? czy też jest to zbyt krępujące?
przeczytałam ostatnio ciekawy wywiad z proktologiem i tam jest kilka cennych uwag, np. wielu pacjentów obawia się kolonoskopii, ale - jak sądzę - jest to spowodowane niedoinformowaniem
zgadzam się, boicie się tego czego nie znacie i co sobie wyobrażacie że się będzie działo!
tak jak matury dopiero po niej człowiek mówi że to był pryszcz i w ogóle o co tyle hałasu!
ale przed -
więc może tak więcej luzu (w przenośni i dosłownie - rozluźnienie mięśni pośladków wywoła westchnienie pełne wdzięczności u lekarza ), człowiek z endoskopem ma naprawdę więcej ciekawych rzeczy do roboty niż wpatrywanie się w wasze zady! a po pewnym czasie wszystkie są i tak takie same dla nich to rutyna.
no i muszę was rozczarować, w rzeczywistości zady są szczelnie zakryte zieloną tkaniną, więc nawet jakby oszalał i zechciał sobie popatrzeć to nic nie zobaczy
tak więc szanowne panie, legnijcie na lewym boczku, myślami bądźcie na Hawajach i dajcie sobie pomóc
PS. wspomniany wywiad, polecam bo pomoże wam wyjśc ze stanu niedoinformowania :
Obawa nie powinna mieć miejsca |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Brawo ! ten post to strzał w dziesiątke
moze przeczytajcie tak po dwa trzy razy minie wtedy wszelka obawa i irracjonalny strach, przed czyms czego nawet nie widzieliście a strach ma wielkie oczy - ogromne oczy
a słuchac jest kogo, w końcu to ktos kto mial z tym badniem wiele razy do czynienia,
moje gadanie nie pomaga, wiec moze to pomoze
zapewniam was , jesli bedzie zle to biegiem kazda popędzi na badanie, a po nim dojdzie do wniosku ,że juz dawno mogła to zrobic , byłoby juz dobrze,
mam nadzieje ze nic zlego sie nie rozwinie w czasie kiedy bedziecie się decydowac, przez rok , dawa i dłużej tak długo az dłuzej sie nie da rak jelita grubego w Polsce zbiera ogromne zniwo,
nie musicie go miec , moze to nic takiego się nie dzieje ale gdyby jednak ? nie warto tego sprawdzic ?
choroba jest wyleczalna pod warunkiem,ze w odpowiednim czasie wykryta
wasze dolegliwości nie muszą miec nic wspolnego z chorobą podstawową, moga ale niekoniecznie
to moze byc wszystko albo nic, do lekarza proszę  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 5:36 pm Temat postu: |
|
|
ech, obawiam się że na nic nasze groźby i prośby
ale próbowac można, to jak obalanie kolejnego tabu, przecież nawet trudno pisać o odbytnicy czy pochwie, bo łatwiej mętnie określać to "tam na dole" to co dopiero o tym rozmawiać czy wręcz ściągnąć gacie w gabinecie!
to są problemy na poziomie mentalności, może się wydawać że tego się da przełamac w jednej chwili...
a jednak!
najtrudniejszy pierwszy krok, to tylko jedna mała decyzja, choć w końcu nie skok na bungie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 5:47 pm Temat postu: |
|
|
obawiam sie ze niektorzy wolą skoczyc na bungie , niz iśc do takiego !! lekrza, toz to on widzi tych odbytnic tak duzo ze jego to nie rusza , dziennie po kilka , przez lata jest tego tysiące, tak samo jak ginekologa nie interesuje twarz pacjentki ,tylko jej narządy płciowe
to ich praca i nie ma się czego albo kogo wstydzic, normalna sprawa , to lekarz albo lekarka no chyba ze macie jakies inne odbytnice moze wtedy sie zainteresuje, chociaz wą tpie, proktolog wykonuje swoją pracę i nic go w tych sparwach nie zdziwi to rutyna dla niego , bułka z masłem tak jak dla urzędnika przekładnie papierów, tak dla niego, szukanie w waszych, w naszych narządach  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Fajnie, dziewczyny, fajnie, budujaco...Ale nic z tego! I tu nie chodzi o wstyd w moim przypadku - jakos zimą mialam badany odbyt - przeżyłam, tylko o jakis irracjonalny wrecz strach przed szpitalem. W mojej rodzinie to obsesja.Kurcze, wstydze sie za taki tok myslenia, zupelnie glupi, mogacy miec nieprzewidywalne skutki /albo wrecz przewidywalne /, ciagle sobie wmawiam,że moje klopoty z jelitami ściśle wiążą się z nerwicą, wierze w to...A hemoroidy - no cóż - dziedziczne, póki nie krwawią...Na szczęście TO lekarz oglądał.
Pozdrawiam.
Nenya - Twój styl pisania jest po prostu b o s k i !!!! Kocham TO czytać!!!  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:18 pm Temat postu: |
|
|
dzięki
a dlaczego szukasz alibi w strachu przed szpitalem, kolonoskopię wykonuje się spokojnie w trybie ambulatoryjnym, przygotowujesz się w domu, idziesz na badanie, a po nim do domu.
ja miałam taki właśnie model, trwało to chyba nie całą godzinę, i tak dłużej niż przeciętnie, bo pobierali mi wycinki...
nie było leżakowania na oddziale!
tym razem, bo jak mój lekarz poprzednio wykoncypował dla mnie ścieżkę diagnostyczną, czytaj Wielką Pardubicką to leżałam trzy dni o głodzie i chłodzie , bo po gastroskopii z wycinaniem polipa przełyku załapałam się na biopsję wątroby
he, taki pacjent to im się opłaca, bo oszczędzają na posiłkach
zatem polecam opcję z badaniem z doskoku w ambulatorium  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Takie pytanie retoryczne-dla tych , którym wydaje się krępująca wizyta u proktologa- co jest większym obciachem- iść pokazać swój tyłek i upewnić się,że nie zagraża nic naszemu życiu czy np. iść do dentysty i pokazać ,bez żadnych rozbieranek, paszcze pełną zepsutych zębów?
Lekarz to lekarz i już...
A co z porodami?Obciach?Tuzin ludzi ogląda i nie tylko ogląda tyłek i przyległości przez kilka godzin.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 11:45 am Temat postu: |
|
|
ha tu masz racje ja najbardziej wstydze sie iśc do ... dentysty, kiedy widzi jak ma to wyglądac a tutaj u mnie co
porod to samo, kupa studentów dookoła i co robic ? uciec czy urodzic, juz chyba wole iśc do proktologa  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Moniś, Nenya, jeśli o mnie chodzi to wiele razy byłam świadkiem kolonoskopii i doskonale wiem, jak wygląda to badanie i na czym polega i nadal nie potrafię się do niego przekonać. Taki ze mnie ztwardziały typ Może kiedyś...na razie sprytnie uniknęłam lezenia na lewym boku...  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|