Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bezsenność
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 06, 2007 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Droga Abi... Fakt - głupia baba Wink , ale jaka MĄDRA !!! Z całym szacunkiem dla kur...
Nie każdego stac na chwile refleksji, na zobaczenie wlasnych błędów, przyznanie sie do nich i jeszcze szukanie ratunku i wybawienia, czy naprawienia zła. Przeczytaj sobie motto,ktore jest pod moimi postami. To jest własnie TO.
Cóż moge Ci powiedziec - jestes wspaniałą kobietą, wiele z nas ma takie chwile, zwątpienie, niewiarę - sztuka jest własnie dżwignąć się i pomóc sobie. Bo najwazniejsze jest abysmy pokochali siebie samego.
Dosyc już tych wynurzeń. Cieszę się,ze wróciłas . I, że miałas siły. I, że jesteś.
Trzymaj się. Zdrówka!
Mam nadzieję,że sen wróci wraz z osiagnięciem równowagi wewnetrznej.
Wiem,co to długie bezsenne noce...Jest tutaj sporo osób,ktore maja takie doświadczenia za sobą.
Pozdrawiam bardzo ciepło! Smile
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 06, 2007 4:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie uważam, żeby świadczyło to o głupocie. Raczej widziałbym tutaj nakładanie się i choroby (która bądź co bądź jest, prawda?) i czynników psychologicznych wynikających z niej (nawet objawy depresji). Mimo wszystko to nie takie proste. Czasami zdrowemu człowiekowi ciężko dojść do porozumienia ze sobą, a co dopiero w takiej sytuacji. Sęk w tym, żeby jednak chcieć sprostać wyzwaniu, mieć świadomość konsekwencji. Nie mamy niestety innego wyjścia. W naszym przypadku są tylko dwie możliwości. Wink
Powodzenia i wytrwałości! Przyda się. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
abi29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 06, 2007 4:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To takie zamknięte koło- zaczęłam brać leki nasenne po zatorze płucnym. Bałam się, że jak zasnę to nie rozpoznam, że dzieje się coś złego i umrę. Podobno to norma, takie myślenie. Później zaczęłam zaprzeczać, że jestem chora, ale gdzieś w środku wiedziałam, że tak nie jest i żeby w nocy o tym nie myśleć brałam tabletki nasenne. I właśnie znalazłam się w miejscu, w którym trzeba powiedzieć sobie co się dzieje. Nie ucieknę przed tym. Zaostrzył się toczeń, prawa komora w sercu napompowana do granic, lewa też tragedia, zastawki... szkoda słów. Przeciwciała poszybowały w górę. Uzależnienie od leków nasennych jest mi najmniej potrzebne i mogłam tego wszystkiego uniknąć. Wystarczyło tylo myśleć...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG  
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

abi na pewno nie jestes głupia, to choroba oaz jej skutki doprowadzają nas do takiego stanu, błedne koło, leki na jedno uszkadzają drugie, potem dołacza depresja i tak się to toczy, u ciebie dołaczyl strach

ja cierpię na bezsenoosc od lat, biorę leki na zmiane, miedzy innymi tez Estazolam,jak nie pomaga odstawiam na jakiś czas i znowu wracam po tygodniu czy dwoch, sa noce kiedy i tak nie spię mimo leku ale nigdy nie zwiększam dawki,
wiem na 100% ze nie zasnę bez lekow bo czesto ich nie biorę, wtedy robię wszytko aby zasnac inaczej, zresztą robiłam to już wczesniej bez efektu, ale wtedy udaje mi się zasnąc około 5 rano na godzinę i tyle, kilka dni pod rzad bez lekow i tak musze po nie siegnac, nie wolno mi nie spac, moze to być noc dwie ale na tydzien lub dłuzej bez snu
leczyłam się w poradni lecznie zaburzen snu , probowano terpi hipnozy ,metod relaksacyjnych nic zupelnie nic nie działa, nie ma metody na sen,

przestałam spac po tygodniu od właczenia sterydow, nikt mi nic nie dał dopiero po obserwacji ( w dzien i noc przez pielęgniarki, czy aby nie podsypiam na godzinę co jakis czas ) stwierdzono ze ja naprawde nie spię w koncu byłam tylko cieniem samej siebie, bez zycia i zupełnie otępiała , pospadałay wszystkie parametry zyciowe, choroba zaatakowała jeszcze bardziej wtedy właczono mi leki
abi29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 2:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację. Choroba mnie dorwała i próbowałam ją przespać. Może to wynika również z tego, że ciągle muszę udowadniać, że jestem chora- mąż, teściowie uważają, że to jakieś moje fanaberie- przecież wyglądam tak zdrowo, kwitnąco wręcz. Oparcie mam tylko w moich rodzicach. No i brałam sobie te leki nasenne, w dzień byłam znieczulona, w nocy spałam i jakoś minęły te miesiące. A teraz nagle odzyskałam świadomość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG  
abi29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika tak to właśnie było. Znieczulałam się, odstawiłam wszystkie leki na tocznia. Chciałam...nawet nie potrafię powiedzieć teraz co chciałam. Teraz biorę tylko na noc, bo faktycznie spać nie mogę i potrzebuję "wspomagaczy", ale uzgodniłam z lekarzem, że schodzimy na mniejsze dawki, kiedy jestem zmęczona i czuję, że mogę zasnąć, to nic nie biorę (tylko raz jak na razie się udało, ale o 3 nad ranem błądziłam po domu).
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 6:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja najczesciej do 3 - 4 nie spie potem udaj mi sie przespac, chociaz 4 godziny i wystarczy, zle poprzednia noc to znowu 0 snu, zero to naprade zero, nie spałam wcale ale to to stres dnia wczorajszego obdil sie na mnie a wiec to nic dziwnego ze nie spałam, poprzednia noc tez byle jaka , pi raz pierwszy poczułam sie lepiej a wiec już nie spałam Wink w efekcie w ciagu tych ostatnich dwoch nocy i dnia czyli 60 godzin spałam 3 godziny Shocked

tylo ze teraz mam wzgledny spokoj dzisiaj juz na pewno będe spac, zaraz po skonczeniu Chirurgow czyli po 24 pojde spac Wink

abi teraz jestes mądrzejsza o kolejne doswiadczenie , coz niezbyt miłe ale doswiadczenie, , a rodziny raczej nie uda sie zmienic, to juz inna sprawa, jestes tez silniejsza a wiec powinno być dobrze, trzymam kciuki
agulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 12, 2007 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spac to i ja nie moge....

moze nerwy mnie rozkladaja
tak o po prostu z nieczego...........powaga
malowane słońce SmileSmileSmileSmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen  
Numer ICQ
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 12, 2007 1:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z dzisiejszej GW: Bezsenność nad Wisłą
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 12, 2007 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm, ja nie miałam problemów z zasypianiem, żadnych podkreślam, dopóki nie zaczęłam sterydów brac, teraz naprwdę muszę mocno się zmęczyc podczas dnia, żeby szybko zasnąc i przespac noc...Dlatego tyle staram się w ciągu dnia zrobic, a potem padam ze zmęczenia i wtedy jakoś zasypaim Confused
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
abi29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 12, 2007 1:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sama nie wiem już co robić- byłam dziś u kardiologa i kazała mi odstawić estazolam, a przejść na nitrazepam. Tłumaczyłam jej, że po nitrazepamie nie mogę dojść do siebie i jestem "zakręcona", ale ona twierdzi, że nitra lepiej zadziała na moje szybkie tętno (140/ min. po zażyciu metohexalu ZK 100). Reumatologa nie było i nie miałam się z kim skonsultować, a to w końcu on mnie prowadzi i wyprowadza z leków nasennych. Kurcze- czasami mam wrażenie, że ci wszyscy lekarze kończyli różne odmainy medycyny.
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 12, 2007 5:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czasmi pacjent wie lepej, na mnie nitrazepam nie działa wcale nasennie a własnie ogłupiająco, po moim tłumaczeniu lekarz przyjął to do wiadomości i wycofał propozycję , to tyle z mojej strony
dopierwo na sobie widzimy czesto działanie lekow, i wcale nie jest tak jak w ksiazach, na to działa to na coś innego tamto, nalezy dostosowac lecznie do organizmu i reakcji pacjenta,
wstrzymaj się z tą zmianą do konsultacji z innym lekarzem ktory cię leczy
wysokie tętno moez miec roznie przyczyny najpierw trzeba zrobić konkretne badnia potem postawic diagnoze ,
abi29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 12, 2007 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wstrzymam się. Wolę słuchać lekarza prowadzącego. Co do wysokiego tętna- serce mam potwornie rozrośnięte. Stan po zatorze cofa się , ale powoli. Wszystkie wymiary powyżej normy. To i tętno szybkie. Ale wydaje mi się, że nitrazepam tego nie wyleczy.
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 13, 2007 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

są leki na obnizenie tętna, raczej nie nasenne , sama biorę bo tez przez długi czas miałam takie , a wiec raczej poczekaj,
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 1:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i połknęłam ponad godzinę temu zolpic
i nic mnie nie wzrusza i nie rusza. Wink
jak nie spałam tak nie śpię Exclamation Twisted Evil

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 5 z 8

Skocz do: