Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania inaczej.......
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 155

PostWysłany: Nie Paź 28, 2007 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio rozszalałam się z cieciorką Very Happy
Składniki: ½ kg grochu cieciorka, ½ kg mięsa (wieprzowina albo kurczak) , 3 ząbki czosnku, 1 papryka, 1 cebula, 1 pomidor, 1 filiżanka białego wina, 1 filiżanka wody lub rosołu, słodka papryka, pieprz, rozmaryn, liść laurowy, goździki, sól i olej.

Przygotowanie:

1. Namoczyć cieciorkę przez noc, żeby stała się miękka.

2. Umyć i umieścić w garnku wraz z mięsem, solą i wodą.

3. Kiedy składniki zmiękną, odsączyć wodę i rozdrobnić mięso.

Następnie przysmażyć mięso wraz z cieciorką aż do kruchości i odstawić z ognia.

4. Na osobnej patelni usmażyć na oleju pokrojoną cebulę, paprykę, obranego pomidora i czosnek, po czym dodać pieprz oraz goździki.

5. Po usmażeniu powyższych składników, dodać słodką paprykę, wino, rozmaryn, liść laurowy, oraz rosół.

6. Następnie, dodać mięso i cieciorkę i pozostawić na ogniu przez kilka minut.

Do tego dania można dodać również inne warzywa, takie jak marchew, seler lub fasolka strączkowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Czw Lis 22, 2007 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szybki obiad - ZAPIEKANKA MAKARONOWA

potrzebne:
-paczka makaronu np. świderki, muszelki
-puszka kukurydzy konserwowej
-kawałek kiełbasy (ile kto lubi)
-przecier pomidorowy-2 łyżeczki (ale to nie jest konieczne)
-pieprz i inne przyprawy wg uznania
-kawałek startego żółtego sera - też nie jest konieczny

kiełbaskę drobno kroimy, podsmażamy
makaron gotujemy, odcedzamy, dorzucamy go na patelnię, do tego kukurydza, przecier, przyprawy i mieszamy

nakładamy na talerze i posypujemy serkiem

szybko i smacznie Razz
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 155

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 12:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szybka i pożywna zupa gulaszowa:

Drobno pokroić jedną dużą cebulę, a następnie zeszklić na tłuszczu. Posypać jedną łyżką czerwonej papryki w proszku i uważać, żeby się nie przypaliła.
Z miesa mielonego przygotować pulpety (ja używam mięsa z indyka, czasem mieszam je z ryżem, czasem z drobno posiekaną kapustą)- obtoczyć w mące.
Do gotującej się wody wrzucić starte na grubej tarce warzywa - marchew, seler, pietruszka , por, i wrzucić kostkę rosołową. Gotować chwilę pod przykryciem.
Nie przerywajac wrzenia wrzucać do zupy pulpety, mieszając
Następnie dodaję makaron ozdobny albo ryż, koncentrat i gotować na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
Na koniec posypać zieloną pietruszką.
Czasem daję równiez odrobinę chili.
Smacznego Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 12:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

było już tu sporo nalesników, napiszę tylko jak ja robię takie danko
ciasto naleśnikowe rozrabiam piwem, do tego farsz pikantny albo grzybowy , albo kapusciano-grzybowy lub miesno-paprykowe jaki kto lubi, do tego zimne (latem) a teraz (zimą) gorące piwko.
smacznego
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ooooooooooooo matko!!! Zaraz nie wytrzymam! Jak ja kocham naleśniki z kapustą i grzybami!!! Kocham, uwielbiam, ubóstwiam Slina
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sugar
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 288

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bardzo lubię naleśniki rodukcji mojej mamy, z farszem pieczarkowym i do tego czerwony barszczyk... Mniam! Szkoda, że nie wiem doładnie, jak się robi ten farsz. Rolling Eyes Pamiętam, że mieliło się pieczarki i dodawało do nich jajko i oczywiście przyprawy. Cała moja rodzina zajada się też naleśnikami na słodko - z jagodami. Nadzienie z mrożonych jagód robi się łatwo i szybko, to coś jakby gęsty kisiel. Wsypuje sie jagody do garnka, dodaje trochę wody, cukier i łyżkę mąki ziemiaczanej i to podgrzewa na wolnym ogniu aż zgęstnieje i zacznie puszczać bąbelki. Pycha!
A jak bylam mała, to najbardziej lubiłam zagryzać kapuśniak naleśnikami z musem jabłkowym. Shocked Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

temat naleśnikowo - nadzieniowy
na słodko jest jeszcze dobra mieszanka:
ser biały tłusty z cukrem waniliowym i serkiem DANIO owocowym np. jagodowy
wymieszać i palce lizać
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sugar
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 288

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 3:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serek to ja miksuję z mrożonymi truskawkami i cukrem. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ma ktoś może jeszcze jakieś przepisy na naleśniki pikantne? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja do ciasta nie daję cukru, tylko troszkę soli, pieprzu, papryki
na farsz:
-mięso mielone smażę, do tego sos pomidorowy na gęsto, paprykę, kukurydzę, ser żółty starty i co tam jeszcze komu pasuje
-wymieszać wszystko i nakładać na naleśniki
-zrolować je najwygodniej potem
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 11:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a my bardzo lubimy krokiety z naleśników z ruskim nadzieniem,
Itunia- też są pikantne:)
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Sugar
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 288

PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi się jeszcze przypomniało, że czasem jak robię naleśniki na słodko, zwłaszcza takie ala "crepe suzette", to dodaję odrobinę soku pomarańczowego do ciasta, zamiast mleka. Właściwie nie zmienia to smaku, ale daje im piękny kolor. Smile
Pikantne... Hmm hmm... Możesz usmażyć naleśniki potem posmarować ketchupem i na każdym położyć plasterki żółtego sera, zawinąć w to parówkę i zapiec chwilę w piekarniku, albo na patelni, pod przykryciem. Very Happy
A jeden mój znajomy uwielbia naleśniki zapieczone z szynką i żółtym serem, polane sosem malinowym (!). Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ooooooo, Wasze przepisy brzmią bardzo ciekawie Very Happy Ja dziś zdecydowałam się na klasyczne naleśniki z kapustą i jestem szczęśliwa Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jutro robię gołabki z grzybami i ryżem , też są pyszne- zapraszam do skosztowania
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepis wg Nigelli
kup kilka płatów z kurczaka, czy indyka
maślankę
paczkę krakersów

mięsko pokrój na cienkie paski (tak ok 1-1,5 cm grubości), namocz je przez jakieś 2 godziny w maślance; krakersy pokrusz; mięsko obtaczaj w krakersowej panierce (nie ścieraj maślanki); ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (bez tłuszczu oczywiście)
piecz w temp ok 180 stopni, jakieś 15-20 min (ale dla bezpieczeństwa sprawdź wcześniej, bo to różnie bywa)
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 7 z 19

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group