|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 8:26 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio rozszalałam się z cieciorką
Składniki: ½ kg grochu cieciorka, ½ kg mięsa (wieprzowina albo kurczak) , 3 ząbki czosnku, 1 papryka, 1 cebula, 1 pomidor, 1 filiżanka białego wina, 1 filiżanka wody lub rosołu, słodka papryka, pieprz, rozmaryn, liść laurowy, goździki, sól i olej.
Przygotowanie:
1. Namoczyć cieciorkę przez noc, żeby stała się miękka.
2. Umyć i umieścić w garnku wraz z mięsem, solą i wodą.
3. Kiedy składniki zmiękną, odsączyć wodę i rozdrobnić mięso.
Następnie przysmażyć mięso wraz z cieciorką aż do kruchości i odstawić z ognia.
4. Na osobnej patelni usmażyć na oleju pokrojoną cebulę, paprykę, obranego pomidora i czosnek, po czym dodać pieprz oraz goździki.
5. Po usmażeniu powyższych składników, dodać słodką paprykę, wino, rozmaryn, liść laurowy, oraz rosół.
6. Następnie, dodać mięso i cieciorkę i pozostawić na ogniu przez kilka minut.
Do tego dania można dodać również inne warzywa, takie jak marchew, seler lub fasolka strączkowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 6:18 pm Temat postu: |
|
|
szybki obiad - ZAPIEKANKA MAKARONOWA
potrzebne:
-paczka makaronu np. świderki, muszelki
-puszka kukurydzy konserwowej
-kawałek kiełbasy (ile kto lubi)
-przecier pomidorowy-2 łyżeczki (ale to nie jest konieczne)
-pieprz i inne przyprawy wg uznania
-kawałek startego żółtego sera - też nie jest konieczny
kiełbaskę drobno kroimy, podsmażamy
makaron gotujemy, odcedzamy, dorzucamy go na patelnię, do tego kukurydza, przecier, przyprawy i mieszamy
nakładamy na talerze i posypujemy serkiem
szybko i smacznie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 12:08 am Temat postu: |
|
|
Szybka i pożywna zupa gulaszowa:
Drobno pokroić jedną dużą cebulę, a następnie zeszklić na tłuszczu. Posypać jedną łyżką czerwonej papryki w proszku i uważać, żeby się nie przypaliła.
Z miesa mielonego przygotować pulpety (ja używam mięsa z indyka, czasem mieszam je z ryżem, czasem z drobno posiekaną kapustą)- obtoczyć w mące.
Do gotującej się wody wrzucić starte na grubej tarce warzywa - marchew, seler, pietruszka , por, i wrzucić kostkę rosołową. Gotować chwilę pod przykryciem.
Nie przerywajac wrzenia wrzucać do zupy pulpety, mieszając
Następnie dodaję makaron ozdobny albo ryż, koncentrat i gotować na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
Na koniec posypać zieloną pietruszką.
Czasem daję równiez odrobinę chili.
Smacznego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 12:32 am Temat postu: |
|
|
było już tu sporo nalesników, napiszę tylko jak ja robię takie danko
ciasto naleśnikowe rozrabiam piwem, do tego farsz pikantny albo grzybowy , albo kapusciano-grzybowy lub miesno-paprykowe jaki kto lubi, do tego zimne (latem) a teraz (zimą) gorące piwko.
smacznego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Ooooooooooooo matko!!! Zaraz nie wytrzymam! Jak ja kocham naleśniki z kapustą i grzybami!!! Kocham, uwielbiam, ubóstwiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Ja bardzo lubię naleśniki rodukcji mojej mamy, z farszem pieczarkowym i do tego czerwony barszczyk... Mniam! Szkoda, że nie wiem doładnie, jak się robi ten farsz. Pamiętam, że mieliło się pieczarki i dodawało do nich jajko i oczywiście przyprawy. Cała moja rodzina zajada się też naleśnikami na słodko - z jagodami. Nadzienie z mrożonych jagód robi się łatwo i szybko, to coś jakby gęsty kisiel. Wsypuje sie jagody do garnka, dodaje trochę wody, cukier i łyżkę mąki ziemiaczanej i to podgrzewa na wolnym ogniu aż zgęstnieje i zacznie puszczać bąbelki. Pycha!
A jak bylam mała, to najbardziej lubiłam zagryzać kapuśniak naleśnikami z musem jabłkowym.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 3:49 pm Temat postu: |
|
|
temat naleśnikowo - nadzieniowy
na słodko jest jeszcze dobra mieszanka:
ser biały tłusty z cukrem waniliowym i serkiem DANIO owocowym np. jagodowy
wymieszać i palce lizać _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Serek to ja miksuję z mrożonymi truskawkami i cukrem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 8:32 pm Temat postu: |
|
|
A ma ktoś może jeszcze jakieś przepisy na naleśniki pikantne?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 8:47 pm Temat postu: |
|
|
ja do ciasta nie daję cukru, tylko troszkę soli, pieprzu, papryki
na farsz:
-mięso mielone smażę, do tego sos pomidorowy na gęsto, paprykę, kukurydzę, ser żółty starty i co tam jeszcze komu pasuje
-wymieszać wszystko i nakładać na naleśniki
-zrolować je najwygodniej potem _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 11:47 pm Temat postu: |
|
|
a my bardzo lubimy krokiety z naleśników z ruskim nadzieniem,
Itunia- też są pikantne:) _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Mi się jeszcze przypomniało, że czasem jak robię naleśniki na słodko, zwłaszcza takie ala "crepe suzette", to dodaję odrobinę soku pomarańczowego do ciasta, zamiast mleka. Właściwie nie zmienia to smaku, ale daje im piękny kolor.
Pikantne... Hmm hmm... Możesz usmażyć naleśniki potem posmarować ketchupem i na każdym położyć plasterki żółtego sera, zawinąć w to parówkę i zapiec chwilę w piekarniku, albo na patelni, pod przykryciem.
A jeden mój znajomy uwielbia naleśniki zapieczone z szynką i żółtym serem, polane sosem malinowym (!).  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Ooooooo, Wasze przepisy brzmią bardzo ciekawie Ja dziś zdecydowałam się na klasyczne naleśniki z kapustą i jestem szczęśliwa  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:28 pm Temat postu: |
|
|
jutro robię gołabki z grzybami i ryżem , też są pyszne- zapraszam do skosztowania _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 10:53 am Temat postu: |
|
|
przepis wg Nigelli
kup kilka płatów z kurczaka, czy indyka
maślankę
paczkę krakersów
mięsko pokrój na cienkie paski (tak ok 1-1,5 cm grubości), namocz je przez jakieś 2 godziny w maślance; krakersy pokrusz; mięsko obtaczaj w krakersowej panierce (nie ścieraj maślanki); ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (bez tłuszczu oczywiście)
piecz w temp ok 180 stopni, jakieś 15-20 min (ale dla bezpieczeństwa sprawdź wcześniej, bo to różnie bywa) _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|