Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problemy z pamięcią, dezorientacja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 04, 2008 11:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

już właśnie się wyspałam Wink Laughing Laughing Laughing
geniuszem to ja nie jestem Wink
ale też czuje się coraz lepiej nocą im później
a rano dwie godziny wystarczą

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lut 05, 2008 12:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to ja za to czuwałam za ciebie bo dzisiejsza noc to zero snu , nawet na 5 minut nie udało mi się zasnąc , chyba zasnę na rezonansie , twra dosyc długo a wiec Wink
Jana
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sro Lut 06, 2008 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Milusia - myślę, że w Rzeszowie gabinety z biofeedbackiem dzialają tylko podejrzewam,że prywatne. Mam doświadczenia z tym urządzeniem jako pacjentka i jako terapeutka. Nic dodać i nic ująć to dzial, a można uniknąć wiele leków. Mnie neurolog odstawila nootropil, a klopoty z pamięcią minęly.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Milusia
Super senior
Super senior

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziki Jana juz znalazlam na necie trzy. Musze sie z nimi skontaktowac i zobaczymy. Laughing
Powrót do góry
maria.s
Kadet
Kadet

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(...)
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odświeżam temat bo widzę ze przewija się w kawiarence

kłopoty z pamięcią raz są mniejsze raz wieksze ale są. przyzwyczaiłam się jak do wielu ubocznych działań naszych "cukierków" i samej choroby
katarzynadudek7
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja ukrywać nie będę , że po "cukierkowym miksie" zauważam u siebie wielką poprawę Very Happy Oczywiście , nie jest to to samo co przed chorobą , nie nauczę się już łacińskich czytanek na pamięć i fragmentów literatury pieknej ale z dnia na dzień widzę poprawę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 30, 2012 12:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robienie błędów ort i styl w pisaniu, problemy z liczeniem w pamięci, zapominanie niektórych wyrazów, to moja specjalność od kilku lat. dosłownie mam wrażenie że cofam się w rozwoju. kiedyś takich kłopotów nie miałam ale sie śmieję że to starość Laughing . musze chyba sobie zrobić test na inetligencję, taki profesjonalny u jakiegoś speca Very Happy

rezonans czysty, eeg - fale theta, d-dimery oraz biało C i S - norma, tylko nadmiar płytek krwi ale czasem zmieszczę się na górnej granicy normy
neurolog twierdzi że to przez TIA spowodowane nagłym spadkiem RR (50/30 i niżej do wartości nieoznaczalnych).
ciekawe na jakiej podstawie wymyślił sobie TIA skoro wyniki ok Shocked
na 'poprawienie' pamięci brałam nootropil po którym nie dość że bolał mnie żołądek to jeszcze praktycznie nie spałam, więc po 3 tyg odstawiłam lek bo nie wytrzymywałam na nim.
abi29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 10, 2012 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dolożę od siebie- w czerwcu 2011 straciłam pamięć, wzrok i bełkotałam. Zawieziona na oddzial ratunkowy usłyszalam, że to TIA. Po roku neurolog stwierdził, że mam niedowład prawej strony i skierował mnie na RM, zobaczymy co tam zobaczą. Testuję teraz najnowszy lek przeciwkrzepliwy.
sisi
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Paź 18, 2012 11:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem Ci ze od momentu kiedy jestem chora na tocznai to mam duże problemy z pamięcia... wg mojego męza kiedyś mu wyrzucilam rozliczenie pity ja tego do dzis nie pamietam... zreszt aon mi cos mowi , ja nie pamietam... nawte nie mam przebłysku zeby cos mi takiego mówił... powiedziałam o tym lekarzowi to powiedział ze mam zarzywac lecytyne. okres szpitalny ( 4 miechy) , tez malo co pamietam... ludzie mi opowiadaja... tak jakbym miala wyciete z zycia 4 miesiace. Masakra
Asona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Paź 18, 2012 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również ponad dwa lata temu przeszłam TIA.U mnie było to podobno związane z ubytkiem w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca, dlatego w 2010 r.przeszłam zabieg zamknięcia ubytku.
Niestety tak jak i Wy opisujecie-głowa już nie ta-mam problemy z pamięcią, zapominam czasem nazwy róznych przedmiotów.Po ostatnim pobycie na Oddz.Neurologii już wiemy,że chorobsko rozpanoszyło się w układzie nerwowym.Mam stwierdzoną polineuropatię aksonalną nerwowo-czuciową oraz niestety miopatię, do dokładniejszej diagnostyki w Warszawie.Pozdrawiam
Powrót do góry
maglia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 25, 2012 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też mam kłopoty z pamięcią, zapominam słów, od jakiegoś mam problemy z liczeniem w pamięci czy z tabliczką mnożenia...(kończyłam wydz. mat-fiz Embarassed )
Zapominam co miałam właśnie zrobić, wysiadam z samochodu i zastanawiam się gdzie są kluczyki ?

Czasem mówię coś i mylę jakieś słowo, tuż po tym jak to wypowiem to wiem, że chciałam powiedzieć inne, poprawiam się zaraz, ale muszę przez chwilkę pomyśleć co to za słowo...
Wszystko do tej pory zwalałam na rozkojarzenie, zmęczenie itd, ale ostatnio coś mnie niepokoi i chcę zapytać, czy też tak macie.

Podobno czasem robię coś i tak jakbym sobie nie zdawała z tego sprawy, nawet nie wiem jak to wytłumaczyć...
Mąż mi mówi, że czasem tak mam, np prosi mnie żebym podała mu z szafki talerzyk, a ja otwieram szafkę, biorę kubek, odstawiam go na miejsce, zamykam szafkę i nawet nie pamiętam że to zrobiłam ! Oczywiście talerzyka mu nie podałam i byłam zdziwiona, nie pamiętałam że mnie o to prosił.
Jak mi to mówił to myślałam że sobie ze mnie jaja robi.
Albo podobno kiedyś prosi mnie, żebym podała mu telefon z kuchni, a ja biorę jego telefon i idę do pokoju i odkładam go na miejsce, gdzie zazwyczaj leży. I nie pamiętam tej sytuacji !

Czy mam zacząć się martwić, czy to jednak rozkojarzenie ? Macie tez tak czasem ?
dorami
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Gru 14, 2012 7:00 pm    Temat postu: Problem z pamięcią i koncetracją Odpowiedz z cytatem

Właśnie zauważyłam ten problem u siebie . Choruję na toczeń . Od diagnozy upłynęło 7 lat. Zauważam problemy z koncentracją i pamięcią . Zakład pracy skierował mnie na kurs księgowości I stopnia . No właśnie dowiedziałam się ,że nie zdałam tego egzaminu . W pracy nie wiedzą na co choruję . Szefowa stwierdziła to co sama obserwuje ze widzi u mnie problemy z koncentracją. Jestem załamana jako jedyna z zakładu nie zdałam tego egzaminu . Chciałabym pisać poprawkę ,ale naprawdę wszystko mi ciężko przychodzi i tak jak na tym egzaminie nic nie mogłam sobie przypomnieć, a uczyłam się . Nie wiem jak poprawić sobie tę pamięć i koncentrację.
Może znacie jakieś lekarstwa , które Wam pomogły na pamięć i koncentrację .
Skąd czerpać siły?
Macie sposoby na naukę jak sobie radzicie .
pozdrawiam Smile
Powrót do góry
marko123
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Gru 15, 2012 3:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamięć można skutecznie ćwiczyć poprzez różnego rodzaju krzyżówki, zagadki logiczne, gry wideo Smile
Sam ostatnio od czasu do czasu mam jakieś dziwne przyćmienia pamięci, nic przyjemnego :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
maglia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 04, 2013 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Własnie wróciłam od neurologa. Dostałam Nootropil na poprawę pamięci i mam skierowanie na testy pamięci do psychologa.
Czy ktoś może brał ten Nootropil ? Jak efekty, pomógł ? I czy zauważyliscie po nim wzrost wagi ? Podobno ma taki skutek uboczny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

Skocz do: