|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 11:23 pm Temat postu: |
|
|
już właśnie się wyspałam
geniuszem to ja nie jestem
ale też czuje się coraz lepiej nocą im później
a rano dwie godziny wystarczą _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 12:30 pm Temat postu: |
|
|
no to ja za to czuwałam za ciebie bo dzisiejsza noc to zero snu , nawet na 5 minut nie udało mi się zasnąc , chyba zasnę na rezonansie , twra dosyc długo a wiec  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jana Super senior

|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Milusia - myślę, że w Rzeszowie gabinety z biofeedbackiem dzialają tylko podejrzewam,że prywatne. Mam doświadczenia z tym urządzeniem jako pacjentka i jako terapeutka. Nic dodać i nic ująć to dzial, a można uniknąć wiele leków. Mnie neurolog odstawila nootropil, a klopoty z pamięcią minęly. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Milusia Super senior

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:30 pm Temat postu: |
|
|
Dziki Jana juz znalazlam na necie trzy. Musze sie z nimi skontaktowac i zobaczymy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maria.s Kadet

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 5:40 pm Temat postu: |
|
|
(...) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 2:41 pm Temat postu: |
|
|
odświeżam temat bo widzę ze przewija się w kawiarence
kłopoty z pamięcią raz są mniejsze raz wieksze ale są. przyzwyczaiłam się jak do wielu ubocznych działań naszych "cukierków" i samej choroby _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 2:52 pm Temat postu: |
|
|
A ja ukrywać nie będę , że po "cukierkowym miksie" zauważam u siebie wielką poprawę Oczywiście , nie jest to to samo co przed chorobą , nie nauczę się już łacińskich czytanek na pamięć i fragmentów literatury pieknej ale z dnia na dzień widzę poprawę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2012 12:42 am Temat postu: |
|
|
robienie błędów ort i styl w pisaniu, problemy z liczeniem w pamięci, zapominanie niektórych wyrazów, to moja specjalność od kilku lat. dosłownie mam wrażenie że cofam się w rozwoju. kiedyś takich kłopotów nie miałam ale sie śmieję że to starość . musze chyba sobie zrobić test na inetligencję, taki profesjonalny u jakiegoś speca
rezonans czysty, eeg - fale theta, d-dimery oraz biało C i S - norma, tylko nadmiar płytek krwi ale czasem zmieszczę się na górnej granicy normy
neurolog twierdzi że to przez TIA spowodowane nagłym spadkiem RR (50/30 i niżej do wartości nieoznaczalnych).
ciekawe na jakiej podstawie wymyślił sobie TIA skoro wyniki ok
na 'poprawienie' pamięci brałam nootropil po którym nie dość że bolał mnie żołądek to jeszcze praktycznie nie spałam, więc po 3 tyg odstawiłam lek bo nie wytrzymywałam na nim. _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
abi29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Dolożę od siebie- w czerwcu 2011 straciłam pamięć, wzrok i bełkotałam. Zawieziona na oddzial ratunkowy usłyszalam, że to TIA. Po roku neurolog stwierdził, że mam niedowład prawej strony i skierował mnie na RM, zobaczymy co tam zobaczą. Testuję teraz najnowszy lek przeciwkrzepliwy. _________________ " Wszystko umiera, nawet ciała niebieskie; tylko marzenia są nieśmiertelne." Jalu Kurek |
|
Powrót do góry |
|
 |
sisi Junior

|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 11:32 am Temat postu: |
|
|
Powiem Ci ze od momentu kiedy jestem chora na tocznai to mam duże problemy z pamięcia... wg mojego męza kiedyś mu wyrzucilam rozliczenie pity ja tego do dzis nie pamietam... zreszt aon mi cos mowi , ja nie pamietam... nawte nie mam przebłysku zeby cos mi takiego mówił... powiedziałam o tym lekarzowi to powiedział ze mam zarzywac lecytyne. okres szpitalny ( 4 miechy) , tez malo co pamietam... ludzie mi opowiadaja... tak jakbym miala wyciete z zycia 4 miesiace. Masakra _________________ SISI |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Ja również ponad dwa lata temu przeszłam TIA.U mnie było to podobno związane z ubytkiem w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca, dlatego w 2010 r.przeszłam zabieg zamknięcia ubytku.
Niestety tak jak i Wy opisujecie-głowa już nie ta-mam problemy z pamięcią, zapominam czasem nazwy róznych przedmiotów.Po ostatnim pobycie na Oddz.Neurologii już wiemy,że chorobsko rozpanoszyło się w układzie nerwowym.Mam stwierdzoną polineuropatię aksonalną nerwowo-czuciową oraz niestety miopatię, do dokładniejszej diagnostyki w Warszawie.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 11:33 am Temat postu: |
|
|
Też mam kłopoty z pamięcią, zapominam słów, od jakiegoś mam problemy z liczeniem w pamięci czy z tabliczką mnożenia...(kończyłam wydz. mat-fiz )
Zapominam co miałam właśnie zrobić, wysiadam z samochodu i zastanawiam się gdzie są kluczyki ?
Czasem mówię coś i mylę jakieś słowo, tuż po tym jak to wypowiem to wiem, że chciałam powiedzieć inne, poprawiam się zaraz, ale muszę przez chwilkę pomyśleć co to za słowo...
Wszystko do tej pory zwalałam na rozkojarzenie, zmęczenie itd, ale ostatnio coś mnie niepokoi i chcę zapytać, czy też tak macie.
Podobno czasem robię coś i tak jakbym sobie nie zdawała z tego sprawy, nawet nie wiem jak to wytłumaczyć...
Mąż mi mówi, że czasem tak mam, np prosi mnie żebym podała mu z szafki talerzyk, a ja otwieram szafkę, biorę kubek, odstawiam go na miejsce, zamykam szafkę i nawet nie pamiętam że to zrobiłam ! Oczywiście talerzyka mu nie podałam i byłam zdziwiona, nie pamiętałam że mnie o to prosił.
Jak mi to mówił to myślałam że sobie ze mnie jaja robi.
Albo podobno kiedyś prosi mnie, żebym podała mu telefon z kuchni, a ja biorę jego telefon i idę do pokoju i odkładam go na miejsce, gdzie zazwyczaj leży. I nie pamiętam tej sytuacji !
Czy mam zacząć się martwić, czy to jednak rozkojarzenie ? Macie tez tak czasem ? _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorami Junior

|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 7:00 pm Temat postu: Problem z pamięcią i koncetracją |
|
|
Właśnie zauważyłam ten problem u siebie . Choruję na toczeń . Od diagnozy upłynęło 7 lat. Zauważam problemy z koncentracją i pamięcią . Zakład pracy skierował mnie na kurs księgowości I stopnia . No właśnie dowiedziałam się ,że nie zdałam tego egzaminu . W pracy nie wiedzą na co choruję . Szefowa stwierdziła to co sama obserwuje ze widzi u mnie problemy z koncentracją. Jestem załamana jako jedyna z zakładu nie zdałam tego egzaminu . Chciałabym pisać poprawkę ,ale naprawdę wszystko mi ciężko przychodzi i tak jak na tym egzaminie nic nie mogłam sobie przypomnieć, a uczyłam się . Nie wiem jak poprawić sobie tę pamięć i koncentrację.
Może znacie jakieś lekarstwa , które Wam pomogły na pamięć i koncentrację .
Skąd czerpać siły?
Macie sposoby na naukę jak sobie radzicie .
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
marko123 Junior

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2012 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Pamięć można skutecznie ćwiczyć poprzez różnego rodzaju krzyżówki, zagadki logiczne, gry wideo
Sam ostatnio od czasu do czasu mam jakieś dziwne przyćmienia pamięci, nic przyjemnego :/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 04, 2013 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Własnie wróciłam od neurologa. Dostałam Nootropil na poprawę pamięci i mam skierowanie na testy pamięci do psychologa.
Czy ktoś może brał ten Nootropil ? Jak efekty, pomógł ? I czy zauważyliscie po nim wzrost wagi ? Podobno ma taki skutek uboczny _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|