Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

uzależnienie od metypredu??
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 16, 2008 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja łykam zawsze przed śniadaniem i o jednej porze
przed wyjsciem do pracydlatego godzina jest ta sama
ale tak jak mówia dziewczyny
róznie sa dzielone i każdy z nas chodzi według innego zegara

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
edison77
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 1:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja metypred jem zawsze o tej samej porze po przyjściu do pracy i zjedzeniu jogurtu naturalnego. jak tylko zjem go na pusty żołądek to od razu boli mnie brzuch pomimo ortanolu na czczo. a co do uzależnienia to nie wiem jak to jest naprawdę, ale mi zdarzyło się zapomnieć go tylko raz i bardzo szybko odczułam skutki, bo juz wieczorem nie mogłam sie ruszać tak mnie bolały wszystkie mięśnie i stawy... ale ja jestem na leczeniu metypredem dopiero 6m-cy w tym teraz po zaostrzeniu chroby i dożylnych wlewkach solu-medrolu ( w sumie 2000mg) i teraz biorę 24mg metypredu raz dziennie. myślę, że dawka też ma znaczenie. pozdrawiam wszystkich ciepło...
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi jakoś tak się ustawiło, że najczęściej biorę sterydy po 8.00, w weekendy pozwalam sobie wstawać później, więc biorę później. W wakacje dzień w dzień brałam ok. 11.00 Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm, ja tam nie wiem, czy jestem uzależniona, ale jak odstawiłam z uporu i wbrew lekarzowi, to w ciągu miesiąca tak się posypałao, że do tej pory nie chce się wyrównac i chociaż przeszłam na calcort, to teraz grzecznie go biorę, bo boję się odstawienia...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
aniusia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak to jest z tym uzależnianiem. Ja biorę metypred od 3 lat i tak jak pisze Edison77 po zrobieniu jakiejś przerwy rzeczywiście wszystko zaraz boli. Brałam 32 mg, a od 3 m-cy 24 mg. Biorę wszystkie leki rano koło godziny 8 zaraz po śniadaniu.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 15, 2008 12:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm, teraz już wiem, czemu w weekendy czuję się gorzej, niż od poniedziałku do piątku... Wtedy mogę sobie pospać i zamiast o 6.00 - 6.30 (to już prawie nawyk, chociaż dzięki temu mam potem spokój na cały dzień), leki biorę 11-12 (zależy jak wstanę).
Do tego dochodzi to, że w weekendy nie piję kawy (a w pozostałe dni to podstawa, żeby zacząć dzień)...
J K
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No cóż, ja mam to samo, jak zapomnę sterydów to po paru godzinach już wiem, że zapomniałam, bo tez mnie wszystkie stawy zaczynaja boleć a po kilku godzinach to juz chodzić nie mogę.

Sterydy tzn pochodne kortyzolu powinno sie brać rano - organizm człowieka tak normalnie ma wyrzut kortyzolu chyba tak ok 4 - 5 rano i jak się go bierze to lekarze raczej też rano zalecają, ale tak jak mówi Monika - rano to każdy ma swoje indywidualne - moje rano się zaczyna ok 9 i wtedy biore leki.

Odwaga jest cennym darem.
Bez niej trudno żyć i śmiać się.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 12:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i podobno na czczo , lepiej i szybciej się wchłaniają

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Biorę też Metypred,czy od tego też twarz może napuchnąć,bo jak brałam Encorton,to wyglądałam jak balonik. Embarassed
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ludmiła no cos ty na czczo ? to jest nie do przyjecia, nie wiem jakie dawki birzesz i jak długo, ale u wiekszosci owszem rano , i w czasie posiłku to jest bardzo wazne inczej zaczniesz po jakims czasie miec nudnosci i będzie ci niedobrze przez cały dzien, nie da się na czczo , najpierw trzeba coś zjesc chociazby jogurt, pól banana , czy poł kromki chleba
biorąc sterydy rano załatwisz sobie zołądek raz dwa, lekarze nie zalecają go na czczo , była o tym mowa juz wielokrotnie
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

J K napisał:
Sterydy tzn pochodne kortyzolu powinno sie brać rano - organizm człowieka tak normalnie ma wyrzut kortyzolu chyba tak ok 4 - 5 rano i jak się go bierze to lekarze raczej też rano zalecają

Dla zmniejszenia niekorzystnego działania steroidów na organizm, zwłaszcza aby zapobiec zahamowaniu aktywności kory nadnerczy, należy przyjmować pojedynczą dawkę leków rano. Naśladuje to fizjologiczne wydzielanie hormonów kory nadnerczy, których szczyt występuje między godziną 3.00 a 9.00 - źródło

liliana, może. metypred nie wiele różni sie od encortonu, ale to zawsze jest indywidualna reakcja, jak ograniczyć możliwe skutki uboczne przeczytasz na pierwszej stronie tego wątku oraz w dziale o Odżywianiu:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=767
Powrót do góry
J K
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 9:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ludmiła, nie rób tego, pewnie większość leków wchłania się lepiej na czczo, ale to rujnuje żołądek.
Ja biore w trakcie jedzenia a i tak się wrzodów dorobiłam

Odwaga jest cennym darem.
Bez niej trudno żyć i śmiać się.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 10:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

różne szkoły , o zołądku do tej pory nie było mowy więc mój żołądek grzecznie siedzi, sterydy biorę cztery lata, więc albo go już nie mam albo jakiś wielblądzi
nawet w szpitau dostawałam rano leki przed śniadaniem
posłucham was bo lepiej na zimne dmuchać no i na zdrowy żołądek Wink

Mark Chagall
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ludmiła widzonie nie masz duzychj dawek, a 4 lata nie jest długim okresem,
lepiej choronic zoładek niz narazac się pozniej na dodatkowe dolegliwosci , wrzody juz tez miałam,
ale najgorsze były nudnosci przez całe dnie ,

ja biorę tak sama metyperd jak J K , tak zalecali takze farmakolodzy mimo iz lepsze działanie mają faktycznie na czczo, nie znam tez ani jednej osoby ktora brałaby sterydy na czczo ,

chyba zbyt malo ci sterydy dokuczyły skoro traktujesz je bez szacunku, lepiej dmuchaj na zimne bo pozniej będziesz sobie pluc w brodę
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma co ryzykować- niech już działają i wchłaniają się troszkę gorzej, ale przynajmniej z żołądkiem będzie spokój... Swoją drogą dzięki temu wątkowi zoaczyłem sens zażywania Polprazolu (jakoś wcześniej nie byłem zbyt przekonany do osłonówki, chociaż zażywałem ją skrupulatnie i bez żadnego sprzeciwu).
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

Skocz do: