| 

|   | WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"

|  |  

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Robert Moderator

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 7:28 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Bo celem producentów i działanie tego leku nie ma być przeciwbólowe. Tak działa kwas acetylosalicylowy tyle, że preparat zawiera max do 150mg - czyli dawka jest niska. Nie będzie więc takiego efektu przeciwbólowego jaki daje aspiryna. Acard to tylko nazwa handlowa. W nazewnictwie międzynarodowym funkcjonuje Acidum Acetylsalicylium. Czyli rozchodzi się o kwas acetylosalicylowy, który ma "właściwości" p-bólowe. Tak, jak aspiryna:

a – od acetylosalicylowy (kwas)
 spir – od dawnej nazwy rośliny (Spirea ulmaria, współcześnie Filipendula ulmaria – wiązówka błotna), z której początkowo uzyskiwano lek przeciwbólowy
 in – końcówki dodanej dla lepszego brzmienia.

I uwaga:

| Cytat: |  
	  | Kwas acetylosalicylowy zawarty w preparatach stosowanych w profilaktyce zawału mięśnia sercowego jest w o wiele niższych dawkach niż w preparatach przeciwgorączkowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Tabletek tych ostatnich nie należy dzielić, rozłamywać na mniejsze części, chyba że na tabletce jest rowek poprzeczny pozwalający przyjąć pół tabletki. Pamietaj, że dawka kwasu acetylosalicylowego stosowana w profilaktyce choroby niedokrwiennej wynosi maksymalnie 150 mg na dobę. |  źródło
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| ludmila_07 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 8:33 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| mi jak chcieli odstawić sintrom dostałam acard ale się nie udało biorę sintrom czasem przechodzę na clexane

W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 Mark Chagall
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sugar Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:04 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| A ja leków z kwasem acetylosalicylowym nie mogę brać... niedobrze mi po nich. Mam też takie migrenopodobne bóle głowy, twierdzą, że to od skoków cisnienia, brałam enarenal i faktycznie niby pomagało, tzn bóle sie nie pojawiały, ale jak teraz byłam na badaniach, to mi lekarz kazał odstawić i stwierdził, że teraz się juz enarenalu na to nie przepisuje, zapisał coś innego i zobaczymy. Gorzej że tabletki antykoncepcyjne musialam odstawić, buu.  |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sylwuś Junior

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:27 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| 

| aniusia napisał: |  
	  | Witam! Słuchajcie na migreny leczę się już ok 10 lat, jeszcze zanim zdiagnozowano u mnie tocznia. Przetestowałam już bardzo wiele leków i rozmawiałam z wieloma ludźmi cierpiącymi na to paskudztwo. Każdemu co innego pomaga, to sprawa indywidualna. Mnie pomaga MIGEA 200 mg. Leczę sie w Poradni Leczenia Bólu w Łodzi
 Acard jest raczej na rozrzedzenie krwi- tak mi się wydaje. Lepiej to sprawdz
 |  
 Mnie również MIGEA pomagała to znaczy oczywiście ból przechodził, ale to jest silny lek i chodziłam " osowiała " , oraz Nimesil brałam też pomagał
		|  |  

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:43 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Sugar ja nigdy ich nie mogłam brać , dlatego nie wiem co straciłaś   czasem tak bywa , trzeba się przyzwyczaić

W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 Mark Chagall
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sugar Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:50 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| A nie wiem, czy coś straciłam, tyle, że jak już nic innego w domu nie ma i sie zmuszę do wzięcia tej aspiryny i bardzo postaram sie jej natychmiast nie zwymiotować to ból niby przechodzi, bo po apapie to nie zawsze, ale jest przecież tyle innych leków. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:16 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| miałam na myśli tabletki antykoncepcyjne   dogadałyśmy się jak dwie blondynki

Mark Chagall
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sugar Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:43 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ahaa!  No nad tym faktem akurat boleję. Ale co zrobić, wszyscy, włacznie z narzeczonym zakrzyczęli mnie, że zdrowie najważniejsze. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Sob Mar 29, 2008 12:07 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| i jak się domyślasz  wszyscy mają rację wiem to wygodna metoda ale czasem niewskazana
 ale zostaje wiele innych- coś wybierzecie

Mark Chagall
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Monika B Moderator

| 

|  Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:26 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| ja od jakiegos czasu ( chyba już z 3 miesiac ) mam spokoj z migrenami ,mysle ze na dobre  neurolog przepisał mi leki przy przwelekłych migrenach, powiedzial ze to kuracja na kilka  mieisecy a pozniej już będa zmniejszane  dawki oraz wycofany jedn z lekow, i to działa, biorę Divascan , oraz Nilogrin , razem 3x 1 diwascan nilogrin 2x1- oba leki stosowane od dawna w leczeniu ale połacznoe od jakiegos czasu

accard biore rowniez ale na rozrzedzenie krwi, nie on zadnych działan przeciwbolowych , prędzej aspiryna ma działnie rozrzedzajace i przeciwbolowe ale to już Robert tłumaczył
 Sugar wacle nie jest to prawda ze się enerenalu nie przepisuje , lek jest sukteczny czego nie mozna powiedziec o wielu nowych i drogich perparatach ,
 enarenal dalej się przepisuje i na mnie działa rewelacyjnie a inne niezbyt skutecznie pomagały , stary lek nie znaczy ze nieskuteczny, tak samo nowy niekoniecznie działa na wszystkich

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:28 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| ja brałam emarenal , potem miałam acurenal, a teraz mam tritace jednakowoż działają na mnie

Mark Chagall
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kinga Moderator

| 

|  Wysłany: Sro Gru 02, 2009 5:19 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Migrena 
 stronka jasna i przejrzysta; może komuś pomoże

Migrena i jej leczenie

tu bardziej naukowo, ale też interesująco
   opisany mechanizm powstania migreny

Migrena raz jeszcze

inne uzupełniające info

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kinga Moderator

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Margaret74 Moderator

| 

|  Wysłany: Czw Gru 03, 2009 5:46 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| No kurcze-widze przeciwskazania dla siebie  Zapewne wymaga to konsultacji u dobrego  prowadzącego. Ale to wielka nowina dla Ciebie,Kingo,naprawdę

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kinga Moderator

| 

|  Wysłany: Czw Gru 03, 2009 6:29 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Małgoś bardzo to fajnie wygląda  oprócz ceny   no i przede wszystkim muszę się zapytać, czy mogę brać...mam nadzieję, że w poniedziałek mnie do kliniki przyjmą, trafię na NORMALNEGO lekarza prowadzącego i dowiem się wszystkiego
   zapytam o tę nieszczęsną Pyralginę nawet

dobrze mieć takie coś pod ręką i nie musieć się bać kolejnego ataku

forum przydało mi się też do spisania dat ataków i większych bólów głowy-nie ma to jak spowiedź kawiarenkowa
   od dziś prowadzę dzienniczek

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  

| 

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach