Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Katarzyna Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Hejka JA miałam na początku Encorton 10mg i źle się po nim czułam troche przytyłam nadodatek nierównomiernie spuchła mi twarz, Zmieniono mi na Metypred 8mg i narazie jest znośnie. Twarz jest spuchnięta ale ogólnie straciłam to co nabrałam przy Encortonie. _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 4:44 pm Temat postu: |
|
|
przy tak niskich dawkach raczej nie pownno byc ani opucniec twarzy ani nic innego nie powinno się dziac, jesli ktos puchnie byc moze to od nerek , zwroccie tez na to uwagę ,
Itunia widac nalezysz tez jak ja do grupy tych ktorzy raczej nie bardzo chwalą metypred, myslałam ze to tylko ja jestem mu przeciwna jak juz pisałam wczesniej czasami nie warto zmieniac lekow jesli na tym ktory sie przyjmuje jest delikatnie mowiac dobrze _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Itunia wszystko wiem i teraz też trochę już schudłam (10kg)
ale jak zaczełam brać sterydy byłam stale głodna, głód mnie budził, jadłam wtedy pomidory by nie tyć
teraz się wszystko znormalizowało ale bywało różnie  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Ludmiła ile przytyłas na sterydach ?
ja co dziwne zaczełam tyc dopiero od dwoch lat , a sterydy biore od 12 , i wcale nie zmieniłam diety , nie podjadam, nie jem duzo , wrecz przeciwnie chyba jem mniej a waga w gore , zrzucam wine na niedoczynnosc tarczycy , czekam na wyniki koncowe, i włacznie lekow , wtedy waga powinna ciut opasc, a jesli ubędzie mi z 8- 10 kg ,( oby ) to już będzie srednia waga prawidłowa sorki nie ten temat ale zwiazane z sterydyami a wiec posrednio  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Grono osób, które narzekają na Metypred jest bardzo duże. Spotkałam kiedyś w szpitalu dziewczynę, która miała problemy z nerkami i przyjmowała duże dawki Metypredu. Była strasznie załamana, ja czekałam wtedy na wizytę kontrolną u mojej profesor i zaczęłam z nią rozmawiać. To był po prostu szok - ona miała całe nogi, brzuch i ramiona w rozstępach, do tego część pleców i dekoltu. Straszne... Wtedy pomyślałam, że moje rozstępy na brzuchu (nota bene też wina Metypredu) to małe miki w porównaniu z tym, czego ona doświadczyła...  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 9:18 pm Temat postu: |
|
|
ja przytyłam z 63 do 92 kg., więc dużo
przez pierwszy miesiąc przytyłam 12 kg a reszta przez 3 lata.
teraz ważę 80, jest jeszcze sporo do zrobienia  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 9:22 am Temat postu: |
|
|
No ale jeśli encorton Ci nie służy to może metypred bedzie lepszy W sumie myślę że warto spróbować... Moja przyjaciółka (z 1 pobytu w szpitalu nota bene) po zmianie z encortonu na metypred (ta sama dawka) schudła sporo i to z miesiaca na miesiac- jak twierdzi bez diety _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 12:46 pm Temat postu: |
|
|
kasiula nie namawiaj ,na zmiane sterydu ze słuzby innym nie znaczy ze będzie słuzył dobrze wszystkim , kazdy ma indywidulane podejscie do lekow, Ludmiła przytyła a teraz spada na wadze i to na tym samym stedydzie, nie ma co mieszac , jesli stan zdrowia się nie pogarsza, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 4:26 pm Temat postu: |
|
|
masz rację Moniko na tym samym i za twoją radą nie zmieniłam encortonu u lekarza, czyuję się lepiej niż zimą , zobaczymy jak długo... _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 4:50 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, ja nie tyle namawiam co doświadczeniami się dzielę (w koncu to właściwy dział ) Sama osobiście kontaktu z metyoredem nie miałam a słyszałam o nim same pozytywy (dla porównania o encortonie to , że "najwieksze świństwo") Ale nie mnie to oceniać. Tak czy owak to decyzja Ludmiły- tu w grę i tak wchodzi w <większe> czy <mniejsze> zło  _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Kasiulka ja sobie zdaję sprawę że to świństwo zresztą jak cała reszta tych medykamentów
nie chciałbym wrócić do tego co było wczesniej,do bólu do bezsennych nocy , do temepratury 41,3 , okładania lodem, utraty przytomności i tym podobnych
tak zaczynało się moje choróbsko _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia0312 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Ja osatnio po zwiększeniu dawek imuranu i metypredu odzyskałam apetyt (ale to fajne uczucie jak jedzenie smakuje) i nawet utyłam sobie prawie 3 kilo, z czego bardzo się cieszę...
Itunia mnie się wydaje,że rozstępy nie robią się od samego metypredu (ja ich nie mam, albo za słabo szukam ), ale od zbyt szybkiego i dużego przybrania na wadze,bo przecież ma je wiele osób które nie biorą sterydów.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 11:42 am Temat postu: |
|
|
No właśnie u mnie to tylko i wyłącznie wina Metypredu. Brałam Solupred ponad 3 lata i nie miałam ani jednego rozstępu, mimo że przytyłam wtedy (przez obżarstwo ) ponad 30kg. Na Metypredzie przybrałam do tego jeszcze ze 3-4kg, więc u mnie to na pewno zawinił Metypred. Tak samo było u tej dziewczyny, którą spotkałam w szpitalu. Ona ważyła wtedy zaledwie 50kg i miała całe ciało w rozstępach  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 1:36 pm Temat postu: |
|
|
ale poradziłaś sobie jakoś z nimi?
wy jesteście młode
ja to i tak już muzeum _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Na razie są, ale mam zamiar pójść w te wakacje do chirurga plastycznego i coś z nimi zrobić. No i z biustem, bo już nie mogę znieść jego rozmiarów. Ale teraz to już a bardzo zeszłyśmy z tematu wątku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|