Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

objawy chorych jelit
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja od jakiegoś czasu mam problemy z pracą jelit...pracują za szybko i jak zjem, cokolwiek to zaraz lecę do WC Confused
nawet jak nic nie zjem, to potrafią nieźle dać we znaki...najgorzej jest jak pójdę do miasta

dziś internistka przepisała mi TRIBUX mam nadzieję, że pomoże

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 11:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinga a jak u ciebie z praca trzustki, kiedy miałas robione usg?
moze byc wiele przyczyn takiego stanu lepiej to sprawdzic i leczyc, nic nie dzieje się samo od siebie cos jest nie tak, , moze kolonoskopia by cos wyjasniła
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

usg miałam jakoś kilka miesięcy temu
trochę lepiej po tych tabletkach Smile

a kolonoskopia...nie uważam, żeby była potrzebna Laughing

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 09, 2008 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinga - bo się jej boisz - ale jesli biegunki wystepuja bez wyraznej przyczyny to badanie jest potrzebne- mam nadzije ze u ciebie to było zwiazane ze zmianami w zyciu a wiec minie samoistnie
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 09, 2008 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jasne, że się boję...a biegunki to tak sobie się pojawiły... bez żadnych życiowych zmian Confused

Powrót do góry
malabecia
Senior
Senior

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 12:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałam także takie same problemy. Dosłownie przeze mnie przelatywało jedzenie. Lekarze dorzucili mi kilka leków osłonowych rozkurczowych no i niby lepiej Ale strach pomysleć co tam w brzuchu słychać. Mówili coś o gadtroskopii ale za nic na świecie nie dam sobie jej zrobić. Jednak nie pierwszy raz się zdarzyło że przez jakiś czas mam takie problemy. Do tego straszny ból pod rzebrami. Lekarze stwierdzili że to dwunastnica ale co oni mogą stwierdzić po omacku. Mi osobiście sie wydaje że jelita co jakiś czas odreagowuja dawki leków.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gastroskpoia to badnie gonego odcnika przwodu pokarmowego , przy biegnunkach wchodzi raczej w rachube dolny odcinek a wiec kolonoskopia
tym badaniem wyrywa się jakies nieprawidłowosci i szuka przyczyn biegunki
a jak trzeba to zrobic to nie ma wykretow na nic doraznie uspokajnie problemu kiedy nie leczy się przyczyny
malabecia
Senior
Senior

PostWysłany: Pią Paź 17, 2008 6:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja doskonale zdaję sobie sprawę że gastroskopia pokazuje obraz górnych odcinków układu pokarmowego. Mnie bolała górna partia brzucha i dlatego stwierdzieli że gastro, bo podejrzewają że to dzieś od góry. Ja sama już nie wiem ale gdyby dali mi na obydwa badania musieliby mi podać narkozę bo boję się ich bardzo. Sad
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 17, 2008 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

strach ma wiekei oczy to naprawde da sie przezyc bywają gorsze badnia, to nie boli, a narkoza nie ma co szafowac bo roznie się koncza takie podawnia narkozy jednak to ingerencja w organizm z wszystkimi tego konsekwencjami
ssowa
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 12:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie rownież dzien bez bolu nie istnieje. W pracy codziennie musze udawac ze sie dobrze czuje, choc zwijam sie z bolu, tak jak dzis bola mnie jelita, mam biegunkę boli glowa, mam tez zawroty glowy, jednak neurolog nie widzi przyczyn , gastrolog aplikuje mi debraidat, nie jem nic tlustego, kawy nie pilam pol roku, alkoholu ze dwa lata, w ogole juz nie wiem co mam zrobic, wszyscy wokol uwazaja ze wymyslam, mam dosyc takiego zycia, kolonoskopii miec nie moge bo mam von willebranda itd, masakra, nawet wycinka przy gastroskopii nie chca mi pobrac, ja juz nie mam sily, nie chce takiego zycia...
locman
Senior
Senior

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 9:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ssowa to jakie badania Ci robili?
U mnie autoagresja zaczęła się na ostro od przewodu pokarmowego ale problemy zdrowotne miałam o kilka lat wcześniej.
Mam z Tobą dużo wspólnych objawów.
ssowa
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj locman,

Dolegliwosci zoladkowo-jelitowe mam od 12 zycia, wtedy po gastroskopii stwierdzono mi nadwrazliwosc jelit i od tego czasu biore debridat z przerwami, od 1, 5 roku jest gorzej, ciagle boli, nie mam okresu remisji.

Robili mi ostatnio 5 lat temu gastroskopie, w tym roku badania na helikobactera, na celiakie z krwii. Po zmianie diety na bezglutenowa bylo dobrze przez 2 miesiące zero bolu, potem znowu wrocil, kał- wszystko w normie, kolonoskopie ciagle przekładaja ze wzgledu na von Willebranda, mam tez rzekomo stwierdzony refluks bo bez gastroskopii ktora boja sie robic. Do tego jeszcze USG, tez ok, mam tez nieustannie podwyższona bilirubinę przeciwciala Anty HCV znacznie podwyzszone 7,0, ale wirusa zapalenia watroby typu C brak, lekarz twierdzi ze go przechorowałam. ASPAT, ALAT jest ok. Generalnie codziennie boli mnie brzuch lub/i jelita, mam biegunki przynajmniej raz w tygodniu brałam duspatalin, debraitat juz biore od 12 lat czasem pomaga, do tego gasec. Nie jem smazonego, wszystko przygotowuje w domu i gotowane, zero mleka jogurtow itp bo sie o nim pogarsza.. ale i tak ciagle jest nieciekawie
Czy pogorszenie przewodu pokarmowego moze swadczyc o ktores z chorob z zespolem Raynauda?
P.S Od wczoraj non stop mam straszne zawroty glowy, nigdy takich nie miałam nie wiem z czym to łaczyć.. jak sie pozbyc, czekam na TK głowy.. ale co teraz?
meg7
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej Ssowa, czytam o Twoich dolegliwościach i widzę siebie dokładnie tak samo z tą różnicą, że mam zaparcia nie biegunki; leczę się najelita od 30 lat, biorę debridat od 15 lat, teraz debretin lepiej na mnie działa ( choć to podobno identyczny zamiennik); miałam już ta, że tak mnie bolały jelita i skręcało mnie, a nie mogłam sie załatwić, że po zjedzeniu musiałam górą się opróżnic; od kiedy biorę sterydy przynajmniej zaczęłam się załatwiać, to już dla mnie jakiś komfort; ale z jedzeniem to jest masakra, mleka zero, pieczywa pszennego zero, błonnika zero, kawy i alkoholu nie piję; właściwie napiszę co jem; jogurt danone z ziarnami do tego sonko pieczywo żytnie, albo czasami pszenne, bo to m nie przeszkadza, warzywa na wodzie, albo na parze, banan z imbirem smażony, jabłka, ryż, płatki owsiane na wodzie;
biorę omegę 3, trochę lepiej się na niej czuję; po reszcie jedzenia, chyba wszystko wymieniłam co mogę jeść, wzdęcia, potwornie cuchnące gazy, bóle, zatrzymanie wody, puchnięcie twarzy; zero mięsa, jajek, kiedyś jadłam ryby a teraz nie mogę ich ruszyć; na samą myśl mam nudności;
no jem jeszcze postne kasze, gryczaną, jeczmienną, jaglaną ale już jaikolwiek do nich dodatek - zaczyna się masakra; miałam kolonoskopię, nic nie wykazała, gastroskopia tylko refluks i zapalenie śluzówki, przeleczyłam, ale objawy się nie zmniejszyły; nie wiem co to jest; ja myślę, że to może być jakaś konsekwencja przeciwciał przy toczniu; jeszcze się jednak nie konsultowałam z takim podejrzeniem z lekarzem, wpadłam na to ostatnio, gdy po sterydach przestałam mieć zaparcia, po raz pierwszy od 30 lat;

Theodore Roosvelt
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mgła
Super senior
Super senior

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 12:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałam zespół jelita drazliwego przez pół roku - bóle brzucha, naprzemian zaparcie i biegunka. Męczyłam się, badania nic nie wykazywały. Objawy całkowicie ustąpiły, kiedy zastosowałam się do rady koolejnego lekarza:
zmieniłam sposób ubierania. Zadnych pasków, twardych, uciskających brzuch dzinsów, nawet rajstop.
Kiedy noszę rajstopy, po 3 godzinach zaczyna mnie boleć (ucisnięte z zewnątrz jelito grube zaczyna się "wkurzać" i kurczy się samo). Spódnice poszły do lamusa, noszę luźne spodnie i nie mam objawów, żadnego dyskomfortu.

Znajomy gość z zaspołem jelita nadwrażliwego nie ma takiego fuksa. Okresowo przyjmuje nawet antybiotyk i bakterie jelitowe, żeby zmnijeszyć dysbakteriozę.
Powrót do góry
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 8:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam stwierdzony zespół jelita drażliwego ale bez biegunek tak jak Meg tylko zaparcia i różne dolegliwości z tym schorzeniem związane w sumie lekó trochę brałam ale bez jakiejś znacznej poprawy musze jedynie pilnowac by nie dopóścić do zaparcia bo wtedy jest duzy problem..
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: