Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chroniczne zmęczenie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
inessi
Senior
Senior

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fakt, ludziem ciezko jest zrozumieć czym jest owe zmeczenie, najgorsze jest to ze na to nie ma rady. pamietam jak jeszcze bylam w liceum to musialam spac kilka godzin dziennie zeby dojsc do siebie a i tak jak sie budzilam bylam zmeczona. okropna sprawa, ale nie wiem co zadziałało, bo robilam wiele rzeczy na raz, pozbylam sie tego zmeczenia i od ok 2 lat nie mam z tym najmniejszego problemu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
joanka
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 9:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najgorsze są dni, gdy budzę się zmęczona Sad niby 8 godzin snu i mimo tego nic Sad
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lip 09, 2008 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rodzynka a wiec chorujesz tylko 2 lata mniej , wiesz wiec jak po latach wyglada chorowanie jesli sie nie miało remisji , długo i cięzko dochodzimy do stanu uzywalnosci Wink a chroniczne zmeczenie niestety mamy na stałe zapisane w naszym zyciu i nieiwle juz pomaga ,
jak mowi moja lekarka choroba ma przebieg kanapowy bo wiecej i dłuzej musi się odpoczywac , a wiec leniuchowanie na całego Wink
vinnga
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Paź 03, 2008 11:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co ma zrobić ktoś kto nie ma czasu na kanapowanie? Trenować siłę charakteru pracując 16 godzin na dobę kiedy już po wstaniu z łóżka jestem zmęczona?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
biedronka999
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

vinnga napisał:
A co ma zrobić ktoś kto nie ma czasu na kanapowanie? Trenować siłę charakteru pracując 16 godzin na dobę kiedy już po wstaniu z łóżka jestem zmęczona?

i wlasnie tu jest problem, wiekszosc z nas nie moze sobie pozwolic na taki "kanapowy odpoczynek" ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 09, 2008 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli jest tak zle to starac się na rentę i wtedy kanapowanie będzie mozliwe

ja sobie odpoczywam ale daletego ze mam zakaz wszelkiej pracvy i nie mam sił nawet w domu cokolwiek zrobic a wiec praca całkowicie odpada
a u was szukac chwil na odpoczynek
jeszcze toczen nie jest tak bardzo aktywny skoro pozwala na normalne zycie cieszcie się tym bo tak nie będzie zawsze
jesli ktos prowadzi bardzo aktywny tryb zycia to po prostu jeszcze nie czas na kanapowanie, wierzcie mi wolałabym pracowac niz nic nie robic , ale to choroba zadecydowała za mnie,
vinnga
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Paź 10, 2008 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia, nie strasz ludzi. Możliwe, że duża część z nas jednak do późnej starości będzie się nieźle trzymać.

Nie każdy dostanie rentę. Lekarze z komisji mają swoje zdanie na temat przydatności do pracy. Dopóki się ruszasz to znaczy, że możesz pracować.

Nie chcę nic nie robić. Staram się wycisnąć z życia co się da. Czasem jest trudno, ale kto powiedział, że życie ma być proste? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 10, 2008 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jasne ze tak moze byc- to zalezy od postepu choroby od zaatakowanych organow, i wielu innych czynnikow,
niektorzy pracuja i zyja na maxa i o chorobie przypmina im tylko garsc lekow ktore połykaja,
inni maja od poczatku problemy a wiec spokojnie -moze byc zupelnie dobrze do samej smierci z przyczyn naturalnych a choroba to tylko mały minus w zyciu
jesli daje się rade procawc nie ma jak na razie problemu az tak wielkiego ,
a tak ogolnie to zycze wszystkim nieustajacej remisjii przez całe zycie
malabecia
Senior
Senior

PostWysłany: Pią Paź 10, 2008 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zawsze byłam w biegu i zawsze coś robiłam ale od około 1,5 roku po większym wysiłku padam na dwa trzy dni i nie mogę zrobić nic choćby nie wiem co. Nie lubię uczucia zmęczenia uwielbiam coś robić. Ja nawet kawy nie umiem wypić w spokoju. A to zmęczenie przy tej chorobie mnie przerasta. ale narazie jakoś sobie radzę Smile z tym nagminnym przemęczeniem mimo że sa dni kiedy rano nie mam siły unieść głowy z poduszki. Sad Próbuję się nie poddawać jednak ten stan zmęczenia jest silniejszy Sad
Powrót do góry
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich jestem tu od niedawna i widze ze mam te same problemy i nikt tego nie rozumie.ludzie zdrowi mowia ze nie maja sily no i moze tak jest ale jest roznica wielka nie miec sily tak sobie a nie miec sily naprawde jak sie ma wiele chorob.Ja tez jeszcze pracuje ale kolo poludnia jestem juz do niczego i przez to malo produktywna przychodze do domu i tylko ograniczam sie do zrobienia tego co konieczne,i nic wiecej nie mam sily robic.A jak rano wstaje to godzine wczesniej bo jestem tez po nocy zmeczona i mosze dochodzic do siebie zjadam sniadanko lykam garsc lekow i wloke swoje cialo do pracy Sad . Pozdrawiam wszystkich.....
malwina26
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 10:07 am    Temat postu: :0 Odpowiedz z cytatem

Wiadomo jak choroba zaatakuje to człowiek czuje sie znacznie zmęczony i musi łykać te okropne sterydy. Ja ostatnio też miałam nawrót choroby i pomimo że łykam garść leków stosuję dodatkowo inne naturalne suplementy dzieki którym mam siłę na pracę i wszystkie inne obowiązki. Wszystkim polecam. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio tak poza tym, to zmiana pogody (to ocieplenie, odwilż) wywołuje ciągłe stany zmęczenia i wszystko pozostałe....widzę po moich domownikach i reszcie rodziny-choć wszyscy zdrowi, to zmęczeni śmiertelnie....a my podwójnie Cool

na tę chwilkę mogę polecić:
-preparaty z żeń-szeniem Very Happy
-olejki pobudzające-kilka kropli do nawilżaczy, czy do tzw. kominków Very Happy
-światło Exclamation
-MUZYKA Exclamation Exclamation Exclamation wesoła, roztańczona, ożywcza-to działa Exclamation Very Happy
-tlen-czyli wietrzenie mieszkania i wychodzenie na krótkie spacery
-komedie Laughing ja wczoraj zrobiłam sobie dzień z komediami, nawet Mamę udało mi się zaciągnąć Exclamation a to duży sukces, bo ta wiecznie coś musi zrobić i umrze jak naczynia w zlewie leżą Laughing a wczoraj sobie odpuściła Laughing

damy radę Exclamation Exclamation Exclamation

EDIT:

a o tej muzyki warto się poruszać, potańczyć, powygłupiać serio Laughing
nawet samemu

Powrót do góry
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciala bym bardzo juz sobie leniuchowac na kanapie Smile ale niestety nie tak latwo dzis o rente,i trzeba sie meczyc dalej i wykorzystywac kazda chwile na odpoczynek.Gdy bylam duuuzo mlotsza to potrafilam wiele zeczy zrobic w jeden dzien,a teraz nawet zmywanie sprawia mi klopot-nie moge ustac bo kregoslup nie wytrzymuje i czasem zmywam na odpoczynki-chyba sobie zmywarke sprawie Very Happy Pozdrawiam
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 6:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak tak zmywarka to bardzo dobra sprawa Różo Wink ja na szczęście choruję dopiero od 4 lat i jeszcze nie odczułam tych minusów choroby, jakie pojawiają się zapewne po dłuższym czasie...Choć i dla mnie tamten rok nie był lekki, bo w marcu urodziłam dziecko, a jak wiadomo, taki bobas nie sprzyja leniuchowaniu na kanapie Wink
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sty 30, 2009 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem Wam,ze kiedyś okresy totalnego wyczerpanie mnie dołowały-myślałam-młoda jestem,co będzie dalej?Tym bardziej,że należe do energicznych osób...Ale teraz dałam sobie spokój,bo zły nastrój tylko pogłębiał ten stan.Pracuję więc zrywami-ogromnie wiele mogę zrobić kiedy nic mi nie dokucza,a kiedy kawy sobie nie mogę zrobić-czytam,oglądam świat z poziomu i zniżam moich bliskich do owego poziomu. Wink
Reumatolog zleciła mi na stałe leki p.bólowe,ale biorę je tylko w okresie zaostrzeń.Z pewnościa lepiej to znoszę.
Zmywarkę mam zamiar jednak nabyć w tym roku Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 6 z 9

Skocz do: