| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		Mella Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 996
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Mar 01, 2009 1:06 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Wypróbowałam przepis z mąką orkiszową i brązowym cukrem - cukru dałam tyle co w przepisie, czyli 2 łyżki, dałam całe jajko i dodałam, oprócz moreli i śliwek, 2 "rzędy" gorzkiej czekolady (pokruszone). Mogę z czystym sumieniem polecić   _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."   
 
Jan Paweł II | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Paź 02, 2009 5:28 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Bułeczki drożdżowe
 
 
Składniki:
 
- 4 dag drożdży 
 
- 200 ml ciepłego mleka
 
- 15 dag cukru
 
- 50 dag mąki pszennej
 
- 4 żółtka
 
- 2 torebki cukru waniliowego
 
- 10 dag masła
 
- 2 jajka
 
- 25 dag twarogu
 
- 10 dag cukru pudru
 
- 1 łyżeczka cynamonu
 
- kilka kosteczek mlecznej czekolady
 
- kilka śliwek węgierek
 
 
Przygotowanie:
 
 
   Drożdże pokrusz, rozpuść w połowie mleka, dodaj po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszaj. Przykryj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.  Pozostałą mąką przesiej przez sitko, wymieszaj z 6 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wlej stopione i ostudzone masło. Wszystko wyrób na gładkie i niezbyt gęste ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut. Gdy wyrośnie, ponownie krótko wyrób i odstaw na kolejne 30 minutek. Przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem albo posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Z ciasta formuj kulki średniej wielkości. Układaj na blachę w sporych odstępach, przykryj i odstaw jeszcze na 15 minut. Następnie rozpłaszcz je dłonią. Posmaruj rozmąconym jajkiem. 
 
    Przygotuj nadzienie: twaróg zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Kosteczki czekolady również połam na mniejsze kawałeczki. Na bułeczki nakładaj masę serową, powciskaj śliwki i czekoladę. Posyp cynamonem. 
 
     Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 
 
  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 03, 2009 2:47 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Kingo jesteście wspaniali -
 
razem z Krzysiem upieczcie sobie medal - taki ogromy drożdżowy 
 
ode mnie mega ...
 
 
__§§§§§_§§ 
 
__§§§§§§__§§§ 
 
_§§___§__§_§§ 
 
§____§__§__§§ 
 
____§__§___§ 
 
___§§_§§__§ 
 
___§§_§§_§ 
 
___§§_§§§ 
 
___§§_§§_§§§ 
 
___§§_§§___§§§ 
 
___§__§§_____§§ 
 
______§______§§ 
 
__§§§§_____§§§ 
 
_§__§§§§§§§§ 
 
§_____§§§§ 
 
§ 
 
_§§ 
 
 
 
_§§ 
 
_§§ 
 
__§§____§§§ 
 
___§§____§§§ 
 
___§§_____§§§ 
 
___§§______§§ 
 
___§§______§§ 
 
___§§______§§ 
 
___§§______§§ 
 
___§§______§ 
 
____§§§§§§§ 
 
_____§§§§§ 
 
 
 
__§§§§_________§ 
 
_§__§§§§§§§§§§§ 
 
§_____§§§§§§§§ 
 
§__________§§ 
 
_§§_______§§ 
 
_________§§ 
 
________§§ 
 
_______§§ 
 
______§§ 
 
_____§§ 
 
__§§§§_________§ 
 
_§__§§§§§§§§§§§ 
 
§_____§§§§§§§§ 
 
 
 
___§ 
 
__§§§ 
 
___§ 
 
 
_§§§ 
 
__§§§ 
 
___§§ 
 
___§§ 
 
___§§ 
 
___§§ 
 
___§§ 
 
___§§ 
 
___§§§_§ 
 
____§§§ 
 
 
 
_____§§§§§ 
 
____§__§§§ 
 
_______§§§ 
 
______§__§§ 
 
______§__§§ 
 
_____§____§§ 
 
____§______§§ 
 
___§§§§§§§§§§ 
 
____§______§§ 
 
___§________§§ 
 
__§§§§§______§§ 
 
_§___§§§§____§§_§ 
 
§_____§§______§§ 
 
§__§ 
 
_§§ 
 
 
___§ 
 
_§§ 
 
_§§ 
 
_§§ 
 
_§§__§§§ 
 
_§§_§_§§§ 
 
_§§§___§ 
 
_§§___§ 
 
_§§__§ 
 
_§§_§§ 
 
_§§§§§§ 
 
_§§__§§§ 
 
_§§___§§§_§ 
 
__§§___§§
 
 
 
ja takie bułeczki robię podobnie, w ostatniej fazie wałkuję ciasto na stole 
 
nakładam wzdłuż serek, w serek wciskam owoce, zawijam jak roladę i kroję w kromki 
 
kromeczki układam na blasze, jak podrosną 
 
smaruję jajkiem i  wkładam do piekarnika
 
,,tak czy jednak bułeczek szybko brak "    _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		senga Stary wyjadacz
  
  
  Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 105 Skąd: Pszczyna
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 10, 2009 9:51 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				| Ludmilo Ty tez tam dajesz twaróg czy serki homogenizowane? | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 10, 2009 11:45 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				serek mielony z wiaderka często  od razu waniliowy lub śmietankowy
 
czasem biały srek rozgnieciony ale taki posypuję cukrem pudrem _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		senga Stary wyjadacz
  
  
  Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 105 Skąd: Pszczyna
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 10, 2009 2:11 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				hmm tam na pewno maja byc 2 jajka do tego twarogu? bo jak z tym twarogiem wymieszalam od razu 2 cale jajka i cukier puder to sie zrobila bardzoooooo rzadka masa :/
 
ale zrobie jeszcze raz i chyba z 1 jajka =) chyba ze trzeba wlasnie zrobic ze najpierw ubijam zoltka z cukrem a potem bialka? | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Iwonkahaha Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 1162 Skąd: Białystok :)
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 10, 2009 2:29 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Tu chodziło chyba o samo żółtko. _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
 
 
Ogólnopolskie Forum Twardziny | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 10, 2009 3:23 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ja do serka  mielonego z kueczka nie daję wcale jajek
 
a do białego takiego w postaci stałej tylko żółtka _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		senga Stary wyjadacz
  
  
  Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 105 Skąd: Pszczyna
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 10, 2009 5:33 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				no wlasnie, to by chyba wiele wyjasnialo.
 
Zrobilam potem znow z 2 jajek , tylko ze wpierw same zółtka wymieszalam z cukrem i potem dodałam bialka. Juz bylo mniej rzadkie niz za 1 razem ale mogłam wcale nie dawać tych białek. No ale trudno =)
 
ostateczna wersja wygladala tak ze wlasnie zwinelam to jak rolade i kroilam dopiero jak sie upiekło, niestety mama serowa upadla na sam dol a ciasto strasznie wyrosło, ale co by nie było pol blachy juz nie ma =) jak to bylo swiezutkie to wszyscy sie na to rzucili   
 
bardzo smaczne no ale na przyszlosc jednak najlepiej dawać same zóltka =) | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Paź 12, 2009 10:26 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				jedno jajko do twarogu; drugie do posmarowania
 
 
mi wychodzi masa akurat (że tak powiem)    
 
jeśli ktoś chce, to może dać oczywiście samo żółtko-zarówno do ciasta, sera jaki i do smarowania   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lis 04, 2009 7:10 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ciasteczka bostońskie
 
         
 
 
Miękkie masło--- 1 kostka
 
brązowy cukier--- 1 i pół szklanki
 
jajka--- 3 szt.
 
mąka--- 3 i pół szklanki
 
gorąca woda--- 2 łyżki
 
soda--- 1 łyżeczka
 
cynamon--- 1 łyżeczka
 
sól--- pół łyżeczki
 
posiekane orzechy włoskie--- szklanka
 
posiekane rodzynki--- szklanka
 
 
 
1. Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki zmieszane z resztą mąki i wymieszaj dokładnie łyżką. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości sporego orzecha włoskiego, kładź (w kilkucentymetrowych odstępach) na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj (ale nie za mocno, bo w trakcie pieczenia same się jeszcze trochę dodatkowo spłaszczają). Piecz przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. 
 
 
2.  Proporcje przeznaczone są na ok. 60 ciasteczek. Ciacha są bardzo kruche i ładnie pachną cynamonem. Znakomite do kawy lub herbaty  
 
 
Smacznego    _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:56 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Pierniki Moniki    (o od niej mam przepis)
 
 
*1kg mąki trtowej,
 
*1 op.przyprawy piernikowej,
 
*2 łyżeczki sody,
 
*1 kostka margaryny,
 
*3 jajka,
 
*1 szklanka cukru,
 
* 300dkg.miodu SZTUCZNEGO płynnego;
 
 
Make,przyprawę korzenna,sodę i margaryne-posiekać.Jajka utzreć z poową cukru.Pozostała częśc stopic na karmel i już do letniego ,dodać 0,5 szkl.wody ciepłej.Do mąki dodac jajka z cukrem,wlac miód i karmel-wyrobić.Wycinac,piec w temp.180stopni,ok.10 min.
 
 
Polecam zaganianympierniczki sa mięciutkie,nawet jesli upieczecie je dzień przed świętami _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Maj 03, 2010 9:19 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				DROŻDŻÓWKI
 
 
Ciasto:
 
*70 g. drożdży,
 
*120 g.cukru,
 
*1 cukier waniliowy (jeśli nadzieniem będzie ser,pomińcie teraz c.waniliowy),
 
*300 ml.mleka,
 
*1 jajo i 1 żółtko,
 
*5 łyżek oleju lub roztopionego innego tłuszczu,
 
*1 łyżeczka soli,
 
*białko do posmarowania drożdżówek;
 
 
Masa serowa
 
 
*30dkag.sera białego,
 
*1 żółtko,
 
*1 cukier waniliowy,
 
* łyżki cukru;
 
 
Składniki na masę serową po prostu połączyć ze sobą i wymieszać do uzyskania gładkiej masy
 
 
Drożdże ,cukier i lekko ciepłe mleko wymieszać.
 
Dodać mąkę,jajka,olej, oraz sól i wyrabiać.
 
Ciasto rozwałkować,posmarować masą serową,zwinąć jak na struclę i kroić na kilkucentymetrowe drożdżówki,pozostawiając do wyrośnięcia  na 20 min.Posmarować roztrzepanym białkiem(lub całym jajkiem) i piec w nagrzanym uprzednio do 180 st.piekarniku-z termoobiegiem odp.krócej.
 
 
My bardzo lubimy do nich lukier z odrobiną soku cytrynowego lub pomarańczowego
 
Zamiast masy serowej można użyć jakiejkolwiek marmolady,powideł-co lubicie.My ostatnio "odkryliśmy",ze genialnie smakuje z musem jabłkowym   
 
 
BUŁKI MAŚLANE
 
 
Składniki:
 
 
*40 g.drożdży,
 
*100 g.cukru,
 
*cukier waniliowy,
 
*2 żółtka,
 
*300 ml.mleka,
 
*500 g.mąki,
 
*70 g.miękkiego masła(lub in.tłuszczu),
 
*1/2 łyżeczki soli;
 
 
Drożdże ,cukier,cukier waniliowy,żółtka i ciepłe mleko-najlepiej rozmieszać mikserem-ok.1 min.Dołożyć resztę składników i wyrobić.
 
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok.1/2 godziny,po czym dość grubo rozwałkować,wykrawać krążki i formować jak pączki.Wierzch posmarować,np.rozmąconym białkiem i wstawić do uprzednio nagrzanego,do 180-200st.piekarnika.Piec ok.20-25(z termoobiegiem krócej).
 
Bułeczki można posypać kruszonką,nadziewać owocami,marmoladą lub włożyć do środka...kosteczkę czekolady   
 
 
Smacznego _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Maj 04, 2010 5:44 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Mufinki
 
      produkty sypkie
 
 
2 szklanki maki pszennej
 
3/4 szklanki cukru
 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
1/2 łyżeczki sody
 
1/4 małej łyżeczki soli
 
             wszystkie produkty wymieszać łyżką w misce
 
 
   produkty mokre
 
 
2 jajka
 
1 szklanka mleka
 
1/2 szklanki oleju
 
      wymieszać w drugiej misce
 
3/4 szklanki niedużych lub krojonych owoców/wiśnie, jagody,borówki,jabłka mogą być owoce z konfitury ale dobrze odsączone/, kawałeczki czekolady
 
 
Wlać mokre składniki do suchych wymieszać szybko i byle jak oby produkty się połączyły
 
wkladać do foremek  do wysokości 3/4 /najlepiej do foremek mufinkowych można do foremek babeczkowych z papierowym wkładem.
 
Piec w 180stopniach 12-15 minut w zależności od piekarnika / 7 minut na dolnym ogrzewaniu i około 5 termoobieg. pierwszy raz popilnować. Delikatnie obkroić nożem żeby ładnie odstały i wyłożyć gorące na deseczkę lub ścierkę /na talerzu robią się wilgotne od spodu/. Można jeść na gorąco posypane cukrem pudrem lub na zimno polane czekoladą ale pyszne są bez niczego.
 
 
Można upiec bez cukru zwiększając do 1/2 łyżeczki soli i zamiast owoców dodać krojoną w kostkę szynkę lub pieczone mięso można dodać szczyptę ulubionych ziół.
 
Smacznego _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 
                      Seneka | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Monika B Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Maj 04, 2010 5:55 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Lidia ta druga wersja na słono mi baaardzo odpowiada   _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |